Tento starý recept jsem našla v kuchařce po naší babičce a pamatuji si, že si ho vždy hodně chválila. Tento sladký a křupavý dezert jsme si oblíbili kvůli lahodné chuti a možnosti variabilní náplně nebo polevy. Hodí se nejen jako svačinka nebo sladká snídaně, ale také na různé speciální a slavnostní příležitosti. Vaflové trubičky také chutnají skvěle k hořké kávě nebo sklenici dobrého mléka.

Náplň si vyberte podle sebe, my ji nutně nepotřebujeme, protože vafle chutnají výborně i bez náplně. Zde máte několik tipů na náplně, které v kombinaci s vaflovými trubičkami dávají chuťový smysl.

Karamelová náplň: Pokud máte rádi karamel, naplňte trubičky domácím karamelem nebo karamelovým kondenzovaným mlékem.
Nutellová náplň: Zde není co dodávat, naplňte trubičky lahodnou Nutellou.
Citronový krém: Chcete-li osvěžující variantu, smíchejte citronovou šťávu se šlehačkou a naplňte trubičky.

Recept na vaflové trubičky

Ingredience pro přípravu

  • 4 vejce
  • 140 g cukru
  • 150 g másla
  • 180 g mouky
  • 4 g prášku do pečiva
  • 2 g vanilinu

Postup přípravy

1. V míse si metličkou vyšleháme vejce s cukrem, dokud se cukr nerozpustí a nevznikne pěna.

Ingredience vymícháme v misce.
Zdroj obrázku: gazdynja, Ingredience vymícháme v misce.

2. Do vaječné směsi přidáme rozpuštěné máslo a dobře promícháme.

3. Nyní postupně přidáváme mouku, vanilin a prášek do pečiva a vypracujeme hladké homogenní a tekuté těsto.

Zdroj obrázku: gazdynja, Postupně zapracujeme mouku.
Vypracujeme těsto podobné palačinkovému.
Zdroj obrázku: gazdynja, Vypracujeme těsto podobné palačinkovému.

4. Rozpálíme si vaflovač a do středu spodní části nalejeme 1 lžíci těsta a pečeme 2 minuty.

Do středu vaflovače dáme lžíci těsta.
Zdroj obrázku: gazdynja, Do středu vaflovače dáme lžíci těsta.

5. Takto zpracujeme celé těsto a pokud by trubičky neměly rovné okraje, klidně přidávejte více těsta.

6. Hotové vafle opatrně vždy vyjmeme stěrkou a srolujeme je za horka do trubičky.

Upečeme tenkou vafli.
Zdroj obrázku: gazdynja, Upečeme tenkou vafli.

7. Mně vzniklo z těchto ingrediencí 19 vaflí.

Původ vaflových trubiček

Vaflové trubičky mají ve skutečnosti velmi dlouhou tradici mezi evropskými cukráři, hlavně ve střední a východní Evropě. Existují zde právě regiony, kde se vaflové trubičky podávají na svatbách nebo o Vánocích.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest