Tento starý recept jsem našla v kuchařce po naší babičce a pamatuji si, že si ho vždy hodně chválila. Tento sladký a křupavý dezert jsme si oblíbili kvůli lahodné chuti a možnosti variabilní náplně nebo polevy. Hodí se nejen jako svačinka nebo sladká snídaně, ale také na různé speciální a slavnostní příležitosti. Vaflové trubičky také chutnají skvěle k hořké kávě nebo sklenici dobrého mléka.
Náplň si vyberte podle sebe, my ji nutně nepotřebujeme, protože vafle chutnají výborně i bez náplně. Zde máte několik tipů na náplně, které v kombinaci s vaflovými trubičkami dávají chuťový smysl.
Karamelová náplň: Pokud máte rádi karamel, naplňte trubičky domácím karamelem nebo karamelovým kondenzovaným mlékem.
Nutellová náplň: Zde není co dodávat, naplňte trubičky lahodnou Nutellou.
Citronový krém: Chcete-li osvěžující variantu, smíchejte citronovou šťávu se šlehačkou a naplňte trubičky.
Recept na vaflové trubičky
Ingredience pro přípravu
- 4 vejce
- 140 g cukru
- 150 g másla
- 180 g mouky
- 4 g prášku do pečiva
- 2 g vanilinu
Postup přípravy
1. V míse si metličkou vyšleháme vejce s cukrem, dokud se cukr nerozpustí a nevznikne pěna.
2. Do vaječné směsi přidáme rozpuštěné máslo a dobře promícháme.
3. Nyní postupně přidáváme mouku, vanilin a prášek do pečiva a vypracujeme hladké homogenní a tekuté těsto.
4. Rozpálíme si vaflovač a do středu spodní části nalejeme 1 lžíci těsta a pečeme 2 minuty.
5. Takto zpracujeme celé těsto a pokud by trubičky neměly rovné okraje, klidně přidávejte více těsta.
6. Hotové vafle opatrně vždy vyjmeme stěrkou a srolujeme je za horka do trubičky.
7. Mně vzniklo z těchto ingrediencí 19 vaflí.
Původ vaflových trubiček
Vaflové trubičky mají ve skutečnosti velmi dlouhou tradici mezi evropskými cukráři, hlavně ve střední a východní Evropě. Existují zde právě regiony, kde se vaflové trubičky podávají na svatbách nebo o Vánocích.