Toto je u nás prostě pochoutka jak má být. Vajíčková tlačenka se na rozdíl od té klasické nevaří z masa, ale její základem jsou čerstvá vajíčka. Je to lahodná, svěží a jednoduchá pochoutka, kde vajíčka s ostatními surovinami spojuje želatina a výsledkem bývá pestrý, svěží a efektní pokrm, který se krájí jako tlačenka a na talíři vypadá krásně.
Pokrm je vhodný jak jako lehká večeře, tak jako součást slavnostního stolu třeba na Velikonoce, kdy se kombinuje s nádivkou a mazancem. Často se taky podává i s čerstvým pečivem, hořčicí nebo octem. Pro slavnostnější efekt lze na ní přidat plátky okurky, červené papriky i bylinky.
Recept na slavnostní vaječný aspik
Ingredience potřebné na přípravu Vajíčkové tlačenky
- 5 vajec uvařených natvrdo
- 2 kelímky majonézy nebo tatarky
- 300 g měkkého tvarohu
- 1 balíček práškové želatiny
- 1 sklenice Moravanky
- 1 lžička octu
- voda
- sůl
Postup přípravy vajíčkové tlačenky

1. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na kolečka nebo na kostičky.
2. Nálev z Moravanky slijeme, přidáme lžičku octu a dolijeme do 2 dcl vodou.
3. Vše kromě mrkve a hrášku nakrájíme na kostičky nebo nudličky, smícháme dohromady a dosolíme.
4. Připravený nálev s želatinou zahříváme, dokud se želatina nerozpustí, ještě teplý přidáme do směsi, důkladně promícháme a nalijeme do formy vyložené mikrotenovou folií. Necháme ztuhnout v lednici minimálně 2 hodiny.

Jelikož Velikonoce se blíží a jsou vždycky plné vajíček, zkuste si udělat generálku z vajec ještě před Velikonoci. Třeba se vám tento pokrm zalíbí a stane se vaším oblíbeným.
Vaječná velikonoční tlačenka: Sváteční pochoutka