Pařížské rohlíčky jsou mezi vánočním cukrovím výjimečné nejen svojí chutí, ale i elegancí. V domácích kuchyních se připravují už po generace a vždy mají něco navíc: jemný náznak čokoládového krému a bohatá oříšková struktura. Někteří možná věří, že tohle cukroví s názvem „Pařížské“ přináší kus francouzské elegance do českých domácností. Jiní ale vidí spíše spojení s domácími surovinami a českým přístupem k pečení. Stačí kousnout do jednoho z rohlíčků a hned je člověk zpátky v dětství, kdy tohle cukroví bývalo vrcholem slavnostního talíře.

Recept na Pařížské rohlíčky

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 100 g mletých ořechů
  • 1 vejce
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžíce mandlové mouky

Krém:

  • 20 g cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • 1 vejce
  • 30 g hořké čokolády
  • 85 g změklého másla

Poleva:

  • čokoláda

Postup přípravy

1. Do mísy si nejprve dáme vejce, moučkový cukr a dobře vyšleháme.

2. Poté přisypeme mleté ořechy a stěrkou promícháme.

3. Dále zamícháme mandlovou mouku a vypracované těsto vložíme do cukrářského sáčku.

Přisypeme mandlovou mouku.
Přisypeme mandlovou mouku.

4. Na plech vyložený pečícím papírem vytvarujeme pomocí sáčku rohlíčky.

Cukrářským sáčkem vytvoříme na plech rohlíčky.
Cukrářským sáčkem vytvoříme na plech rohlíčky.

5. Plech vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme dozlatova.

6. Mezitím si v míse smícháme vejce, cukr, vanilkový cukr a tyto suroviny metličkou vyšleháme nad vodní parou.

7. Do tekuté a hladké směsi přidáme nalámanou hořkou čokoládu a mícháme do úplného rozpuštění.

Přidáme čokoládu.
Přidáme čokoládu.

8. V samostatné míse si vyšleháme ročním mixérem změklé máslo, které následně promícháme spolu s čokoládovou směsí.

9. Tento krém vložíme do cukrářského sáčku a naneseme ho na vychladnuté upečené rohlíčky.

Krém naneseme na vychladlé rohlíčky.
Krém naneseme na vychladlé rohlíčky.

10. Čokoládu na polevu rozpustíme a rohlíčky s krémem namáčíme v čokoládě.

Namočíme v čokoládě.
Namočíme v čokoládě.

11. Necháme ztuhnout.

Pařížské rohlíčky necháme ztuhnout.
Pařížské rohlíčky necháme ztuhnout.

Proč je v těstě mandlová mouka?

Mandlová mouka má skvělé vlastnosti, které mohou vylepšit nejen chuť, ale i strukturu těsta. Dodává jemně sladkou chuť, která zvýrazní a zjemní pečené dezerty. Je ideální do těsta pro jemné cukroví. Těsto s mandlovou moukou také bývá nadýchanější a zároveň lehce vláčné. Přidání mandlové mouky snižuje riziko vysušení a činí pečivo měkčím, což je ideální u našich Pařížských rohlíčků.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest