Štědrovečerní stůl si bez kapra mnozí neumíme představit. Je to prostě tradice. Spousta lidí si kapra dopřeje jen tak v roce a existuje na něj taky mnoho receptů. My jsme si doma zamilovali tento, který vám chci dneska představit. Někdo dělá kapra pečeného, někdo smaženého v trojobalu, někdo dokonce kapra na modro, no a my v česneku a paprikové mouce.
Tento recept používám i na běžné řízky a má ho od mé maminky ze Slovenska. Vlastně takhle jsme dělali vepřové řízky ale i ty kuřecí stehenní. Já nejraději používám kapří filety, ta jde koupit už hotové, anebo vám je udělají při koupi kapra na požádání. A ještě je nechávám celou noc máčet v mléku s hodně česnekem a solí. Recept uvádí pouze česnek bez mléka, ale je to jen na vás, jak se rozhodnete.
Recept na Vánočního kapra v paprikové mouce
Ingredience na přípravu
- 300 g masa z kapra
- 1 hlava česneku (dle chuti)
- sůl
- j1 balíček sladké papriky
- 1/2 KL pálivé papriky
- hladká mouka
- tuk (olej nebo sádlo) na smažení
Postup
1.Kapra očistíme, omyjeme, nakrájíme na podkovy, které pak rozpůlíme, anebo si kapra vyfiletujeme, respektive necháme už při koupi vyfiletovat, nemusíme pak řešit tak moc kosti.
2. Maso osolíme natřeme řádně česnekem anebo necháme namočené nejlépe do druhého dne v česnekovém mléku se solí v chladu.
3. Na druhý den maso vytáhneme, pokud bylo namočené, necháme okapat a obalujeme v mouce, kterou jsme smíchali se sladkou i pálivou paprikou.
4. Smažíme v rozpáleném tuku cca 10 minut z každé strany. Podáváme s bramborovým salátem anebo jet tak s chlebem.