4 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Kondenzované mléko je forma mléka, které bylo zahřáto a odpařeno, aby se odstranila část vody. Tím se mléko zahušťuje a získává sladkou chuť. Výsledkem je hustá, sladká a krémová tekutina nebo pasta, která je často používána jako ingredience při vaření a pečení, zejména při výrobě dezertů a sladkých pokrmů.

Toto domácí kondenzované mléko se skvěle hodí jako základ pro různé další dezerty a dorty. Z jednoho litru mléka získáme více než půl litru kondenzovaného mléka. K přípravě používáme větší hrnec (jakýkoliv jiný než smaltovaný). Hrnec by měl být v ideálním případě zhruba 2x větší než ingredience, které používáme. Do hrnce přidáme cukr, který zalijeme plnotučným mlékem. Jednoduchá poučka – čím tučnější mléko, tím lepší výsledné kondenzované mléko. Následně přidáme jedlou sodu, vše dobře promícháme a vaříme za stálého míchání na mírném ohni. Když se mléko zahřeje, můžete lehce máslem na vidličce potřít okraje hrnce – zabráníme tak příliš rychlému varu a připálení mléka.

Obrázek: suntgospodina, Recept na kondenzované mléko připravené doma

Recept na domácí kondenzované mléko

Autor receptu: Jana Duchoňová
4 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas vaření 1 hodina 5 minut
Celkový čas 1 hodina 5 minut
Porcí 4 porce
Skvělé domácí kondenzované mléko. Příprava z 1 litru plnotučného mléka. Celkem budete potřebovat pouze 3 ingredience.

Potřebné vybavení

  • Hrnec

Suroviny

  • 350 gramů cukru
  • 1 litr plnotučného mléka (s minimálím obsahem tuku 3,6 %)
  • 1/4 lžičky jedlé sody

Postup 

  • Do hrnce vsypte 350 gramů cukru, zalijte 1 litrem plnotučného mléka.
  • Přidejte 1/4 lžičky hydrogenuhličitanu sodného, abyste předešli tvorbě krystalů.
  • Dobře promíchejte a zahřívejte na středním ohni za stálého míchání, dokud se cukr úplně nerozpustí.
  • Jakmile se mléko trochu zahřeje, přejeďte okraje hrnce kouskem másla pomocí vidličky, což zabrání příliš rychlému varu a připálení mléka.
  • Tento postup s máslem můžete opakovat během vaření.
  • Jakmile mléko začne pěnit, je to normální.
  • Až se směs přivede k varu, vařte ji za občasného míchání na středním ohni, aby se postupně zahušťovala.
  • Po 20 minutách od bodu varu mléko zredukuje objem a změní barvu.
  • Po 55 minutách bude mléko ještě více zredukované a zahustěné. Začněte kontrolovat, zda je připravené.
  • Nalijte trochu kondenzovaného mléka na talíř a pomocí lžíce nakreslete čáru; pokud se okraje kondenzovaného mléka přibližují, vařte dalších 7-10 minut.
  • Po dalších 10 minutách vaření a zahuštění je kondenzované mléko plně připravené.
  • Přendejte do suché nádoby a použijte podle potřeby.
Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

  • Vyberte hrnec vyrobený z nerezu nebo hliníku s pevným dnem, ale vyhněte se hrncům smaltovaným.
  • Čím vyšší bude obsah tuku v mléce, tím bude kondenzované mléko chutnější. 
Cena: do 30 Kč
Chod: Sladké
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: cukr, jedlá soda, kondenzované mléko, mléko, plnotučné mléko


4 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest