Kondenzované mléko je forma mléka, které bylo zahřáto a odpařeno, aby se odstranila část vody. Tím se mléko zahušťuje a získává sladkou chuť. Výsledkem je hustá, sladká a krémová tekutina nebo pasta, která je často používána jako ingredience při vaření a pečení, zejména při výrobě dezertů a sladkých pokrmů.
Toto domácí kondenzované mléko se skvěle hodí jako základ pro různé další dezerty a dorty. Z jednoho litru mléka získáme více než půl litru kondenzovaného mléka. K přípravě používáme větší hrnec (jakýkoliv jiný než smaltovaný). Hrnec by měl být v ideálním případě zhruba 2x větší než ingredience, které používáme. Do hrnce přidáme cukr, který zalijeme plnotučným mlékem. Jednoduchá poučka – čím tučnější mléko, tím lepší výsledné kondenzované mléko. Následně přidáme jedlou sodu, vše dobře promícháme a vaříme za stálého míchání na mírném ohni. Když se mléko zahřeje, můžete lehce máslem na vidličce potřít okraje hrnce – zabráníme tak příliš rychlému varu a připálení mléka.
Recept na domácí kondenzované mléko
Potřebné vybavení
- Hrnec
Suroviny
- 350 gramů cukru
- 1 litr plnotučného mléka (s minimálím obsahem tuku 3,6 %)
- 1/4 lžičky jedlé sody
Postup
- Do hrnce vsypte 350 gramů cukru, zalijte 1 litrem plnotučného mléka.
- Přidejte 1/4 lžičky hydrogenuhličitanu sodného, abyste předešli tvorbě krystalů.
- Dobře promíchejte a zahřívejte na středním ohni za stálého míchání, dokud se cukr úplně nerozpustí.
- Jakmile se mléko trochu zahřeje, přejeďte okraje hrnce kouskem másla pomocí vidličky, což zabrání příliš rychlému varu a připálení mléka.
- Tento postup s máslem můžete opakovat během vaření.
- Jakmile mléko začne pěnit, je to normální.
- Až se směs přivede k varu, vařte ji za občasného míchání na středním ohni, aby se postupně zahušťovala.
- Po 20 minutách od bodu varu mléko zredukuje objem a změní barvu.
- Po 55 minutách bude mléko ještě více zredukované a zahustěné. Začněte kontrolovat, zda je připravené.
- Nalijte trochu kondenzovaného mléka na talíř a pomocí lžíce nakreslete čáru; pokud se okraje kondenzovaného mléka přibližují, vařte dalších 7-10 minut.
- Po dalších 10 minutách vaření a zahuštění je kondenzované mléko plně připravené.
- Přendejte do suché nádoby a použijte podle potřeby.
Poznámky
- Vyberte hrnec vyrobený z nerezu nebo hliníku s pevným dnem, ale vyhněte se hrncům smaltovaným.
- Čím vyšší bude obsah tuku v mléce, tím bude kondenzované mléko chutnější.