Tato šťavnatá část masa, připravená na cibuli a žampionech, nepotřebuje složitou úpravu, aby zazářila. Bez smetany, čistě na základních surovinách, necháme vyniknout přirozenou chuť masa, doplněnou karamelizovanou cibulí a voňavými houbami.
Aby bylo jídlo kompletní, doprovází tuto krkovici jemná bramborová kaše, která svým krémovým charakterem skvěle vyvažuje chuťově výraznou omáčku. Toto jídlo je ideální volbou pro rodinný oběd, kdy chcete potěšit své blízké výtečnou klasikou.
TIP: k tomuto obědu se výborně hodí okurkový salát – prohlédněte si recept na Okurkový salát se zakysanou smetanou, česnekem a UME octem nebo recept na osvěžující klasiku v podobě Okurkového salátu s octovou zálivkou
Recept na šťavnatou krkovici
Ingredience pro přípravu
Na krkovici:
- 600 g vepřové krkovice
- 3 větší cibule
- 200 g žampionů
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička mleté červené papriky
- 150 ml vývaru nebo vody
- špetka kmínu
- sůl a pepř
Na bramborovou kaši:
- 800 g brambor
- 50 g másla
- 100 ml mléka
- špetka soli
- muškátový oříšek
Postup přípravy
1. Plátky krkovice jemně naklepeme, osolíme, opepříme a posypeme kmínem.
2. Na pánvi rozehřejeme olej a maso opečeme z obou stran dozlatova. Vyjmeme ho a odložíme stranou.
3. Na stejnou pánev přidáme olej, vsypeme nakrájenou cibuli a restujeme ji dozlatova.
4. Přidáme nakrájené žampiony, restujeme dalších 5–7 minut a poté vmícháme papriku.
5. Opečené maso vrátíme na pánev, přilijeme vývar, přikryjeme pokličkou a dusíme na mírném plameni 25 – 30 minut. Podle potřeby přidáváme trochu vody.
6. Mezitím brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme v osolené vodě doměkka.
7. Scezené brambory rozšťoucháme s máslem a teplým mlékem, dochutíme solí a muškátovým oříškem.
8. Na talíř dáme bramborovou kaši, přidáme měkkou krkovici a přelijeme cibulovo – houbovou směsí. Ozdobíme bylinkami a podáváme.
Dopřejte si maximální chuťový zážitek
Použijte k dochucení různé bylinky, česnek nebo jiné koření. Jídlo snadno připravíte na nespočet způsobů a vždy si neskutečně pochutnáte!