Máme tu listopad a přichází okamžik, kdy budeme slavit Svatého Martina. Tento svátek je jeden z nejchutnějších, neboť k tomuto dni patří svatomartinské hody. A co by to bylo za hody bez zlatavě upečené husy, provoněné jablky, se zelím a doplněné lahodnou přílohou.
Jaká je ta vhodná příloha? To je na každém z nás, pečená husa je výborná s bramborovými lokšemi a dalšími variacemi knedlíků. Většinou každý kraj má své oblíbené přílohy. Jaká je ta vaše oblíbená příloha? Pošlete nám vaše inspirace na ty nejlepší přílohy k pečené huse.
My doporučujeme k pečené huse tyto přílohy:
Bramborové lokše
Bramborové lokše jsou výborné bramborové placky, které jsou neskutečně snadné. K jejich přípravě potřebujeme vařené brambory, sůl a mouku. Toť vše z uvedených surovin vypracujeme těsto a placky opékáme na sucho, hotové placky potřeme tukem (ideálně sádlem nebo máslem). Bramborové lokše můžeme krom přílohy k huse využít i na sladko, více se dozvíte v našem receptu na bramborové lokše.
Karlovarské knedlíky
Tyto knedlíky jsou skvostem české kuchyně. Připravují se z bílého pečiva, vajec (ze sněhových bílků) a mléka, a často se do nich přidává nasekaná petrželka pro osvěžení chuti. Jejich jemná struktura a lehce máslová chuť dokonale ladí s pečenou husou, a proto jsou častou volbou na Svatomartinské slavnosti. Připravte si karlovarský knedlík podle našeho receptu.
Bramborové knedlíky
Bramborové knedlíky přinášejí rustikálnější nádech a mají plnější chuťový zážitek. Jejich příprava vyžaduje jemně strouhané brambory smíchané s moukou a vejci. Na talíři se krásně doplňují s husím výpekem.
Houskové knedlíky
Klasické houskové knedlíky ať jsou kynuté nebo z prášku do pečiva jsou stálicí české kuchyně. Kombinace staršího pečiva, mouky, vajec a tekutina (mléko nebo voda) tvoří základ, který je snadno tvarovatelný. Po uvaření jsou houskové knedlíky krásně nadýchané. Tato konzistence se příjemně rozpadá v ústech spolu s chutí husy a zelí.