Česnek patří v české kuchyni k tradičním surovinám. Platí to ale nejen u nás, tato plodina je celosvětově jednou z nejstarších a nejpoužívanějších. Česnek si ceníme pro jeho chuť i vůni, která dodává charakter polévkám a masovým i bezmasým pokrmům. Důležité jsou ale i jeho přednosti zdravotní: obsahuje látky se silnými antioxidačními a antibakteriálními účinky a přispívá k regulaci krevního tlaku i cholesterolu.
Co o česneku možná nevíte
Využíván byl již ve starověkém Egyptě, kde jej pro posilnění a zvýšení vytrvalosti podávali dělníkům stavějícím pyramidy. V lidové tradici býval považován i za ochranu proti zlým mocnostem (a samozřejmě také nemocem). Také jste si teď vzpomněli na upíří příběhy? Však také tuto symboliku využívají i tvůrci receptů. Jak na to, abychom si nějaký takový „upíří strach“ mohli udělat i v zimě z kvalitního čerstvého česneku?

Česnek patří k našim nejcennějším plodinám. Je to dáno nejen jeho chutí a vůní, ale také příznivými účinky na zdraví. Kdo by si třeba při podzimních plískanicích nedal s chutí poctivou česnečku, že? Pokud si ze zahrádky, z lokální farmy nebo z cibulového jarmarku dovezete zásoby, jistě nechcete, aby vám polovina zplesnivěla či vyklíčila. Nebojte se, stačí znát jednoduchý trik!
Bez správného skladování dlouho nevydrží
Alfou a omegou úspěchu je prostředí, v němž česnek skladujete. On totiž nesnáší teplo, světlo a vlhko. A pozor, nemá se ukládat do lednice. Nejlépe je mu v klasickém sklepním prostředí, tedy v chladu, temnu a suchu. Myslete také na to, jaké plodiny skladujete spolu s česnekem, nesnáší totiž ty, které uvolňují ethylen, tedy jablka či brambory, které rovněž míváme ve sklepě. Najdete-li doma tmavé a větrané místo s trochu nižší teplotou, je to značka ideál.
Jak známo, na kvalitě potravin se nevyplatí šetřit. Nízká cena navíc nemusí znamenat úsporu. Proč? Kupříkladu český česnek má podstatně výraznější chuť i vůni než jeho zahraniční kolega. Jednak jej tedy spotřebujete méně, jednak si s ním vystačíte a nebudete muset sahat po dochucovadlech, která beztak jsou nezdravá. Ať už se chystáte připravovat bramboráky, guláš nebo směs na topinky, s českým česnekem rozhodně neprohloupíte.
Česnek místo květiny a další tipy
Jednou z metod, jak doma dlouhodobě uchovat tuto pochutiny, je svázaný česnek vložit do vázy či do širší sklenice, pochopitelně bez vody. Paličky tak mají dostatek prostoru, skvěle větrají a jsou stále po ruce. Navíc vypadají efektně, co říkáte? Udělejte si z česneku takové 2v1: dekorativní a zároveň funkční prvek, a to i v paneláku!
Máte rádi proutěné koše, hliněné květináče či síťované tašky|? Využijte je. Hodit se vám budou i papírové pytle (třeba z nákupů). Nakonec je tu i klasika našich babiček, která by mohla oslovit ty, kteří rádi využívají každý kousek něčeho, co by jinak vyhodili: máte doma děravé silonky? Nevyhazujte je, ale využijte právě na česnek. Jak? Paličky do nich naskládejte tak, že mezi nimi vždy uděláte uzel, poté punčochu zavěste třeba ke stropu. Jednotlivé hlavičky pak můžete snadno odstřihávat.
Pomazánka ze dvou druhů sýrů s pečeným česnekem: Jemná a plná chutí
Pečený česnek, tajná ingredience vašich pokrmů
Zdroj: Autorský text, Healthline, Wikipedie