Pečení meruňkového koláče není jen o receptu, ale o chvíli klidu a radosti, o misce plné rozkrojených meruněk, o prstech od mouky a cukru, o tichém čekání u trouby, až koláč zezlátne a kuchyně se naplní tou nejhezčí vůní domova. Je to zkrátka jistota, ke které se člověk rád vrací a který vždycky potěší.

Koláč s sebou nese vzpomínky na léto, prázdniny a pro mnohé na babiččinu kuchyni. Šťavnaté meruňky dodávají koláči příjemnou kyselkavost, která se krásně vyvažuje s křehkou máslovou drobenkou. Koláč je navíc velmi vděčný k obměnám – meruňky lze nahradit broskvemi, švestkami, třešněmi nebo rybízem.

Recept na voňavý meruňkový koláč

Ingredience potřebné na přípravu Meruňkového koláče s máslovou drobenkou (dávkování na menší plech)

Těsto

  • 120 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 350 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 250 – 300 ml mléka
  • vypeckované meruňky (lze použít i ovocný kompot)

Drobenka

  • 100 g hrubé mouky
  • 70 g cukru
  • 70 g másla
  • tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu

Jak jsem postupovala – příprava koláče krok za krokem

1. V misce smícháme změklé máslo, cukr, mléko a mouku s práškem do pečiva a vypracujeme hladké těsto.

2. Těsto rovnoměrně navrstvíme na vymazaný a vysypaný plech a poklademe meruňkami.

Foto: Ilona Mikulecká, Recept na Voňavý meruňkový koláč

3. Povrch posypeme drobenkou připravenou z mouky, cukru a másla a upečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů cca půl hodiny dozlatova.

Foto: Ilona Mikulecká, Recept na Voňavý meruňkový koláč

Hotový koláč má být zlatavý, okraje se mají lehce oddělovat od plechu a špejle zapíchnutá do koláče má být suchá.

Obrázek k receptu na meruňkový koláč ze zakysané smetany

Top meruňkový koláč ze zakysané smetany. S ovocem, které je zrovna po ruce – ideální dezert ke kávičce

Obrázek k receptu na meruňkový koláč

Letní hit: Jednoduchý meruňkový koláč ke kávě, který upečete za chvíli

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest