Pečení meruňkového koláče není jen o receptu, ale o chvíli klidu a radosti, o misce plné rozkrojených meruněk, o prstech od mouky a cukru, o tichém čekání u trouby, až koláč zezlátne a kuchyně se naplní tou nejhezčí vůní domova. Je to zkrátka jistota, ke které se člověk rád vrací a který vždycky potěší.
Koláč s sebou nese vzpomínky na léto, prázdniny a pro mnohé na babiččinu kuchyni. Šťavnaté meruňky dodávají koláči příjemnou kyselkavost, která se krásně vyvažuje s křehkou máslovou drobenkou. Koláč je navíc velmi vděčný k obměnám – meruňky lze nahradit broskvemi, švestkami, třešněmi nebo rybízem.
Recept na voňavý meruňkový koláč
Ingredience potřebné na přípravu Meruňkového koláče s máslovou drobenkou (dávkování na menší plech)
Těsto
- 120 g másla
- 100 g cukru krupice
- 350 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 250 – 300 ml mléka
- vypeckované meruňky (lze použít i ovocný kompot)
Drobenka
- 100 g hrubé mouky
- 70 g cukru
- 70 g másla
- tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu
Jak jsem postupovala – příprava koláče krok za krokem
1. V misce smícháme změklé máslo, cukr, mléko a mouku s práškem do pečiva a vypracujeme hladké těsto.
2. Těsto rovnoměrně navrstvíme na vymazaný a vysypaný plech a poklademe meruňkami.

3. Povrch posypeme drobenkou připravenou z mouky, cukru a másla a upečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů cca půl hodiny dozlatova.

Hotový koláč má být zlatavý, okraje se mají lehce oddělovat od plechu a špejle zapíchnutá do koláče má být suchá.
Top meruňkový koláč ze zakysané smetany. S ovocem, které je zrovna po ruce – ideální dezert ke kávičce