Tento malý, ale velmi výrazný poklad domácí spíže sice zavařením ztrácí svou ostrou štiplavost, ale zato získává jemnou, jemně nasládlou chuť, která se po několika dnech odležení krásně rozvine. Jeho příprava je jednoduchá a když jste měli například velkou úrodu česneku a začíná vám klíčit, tudíž nevíte co s ním, zkuste si jej naložit.

Stačí vám k tomu kvalitní česnek, voňavý nálev a trochu trpělivosti. Odměnou vám budou krásné křupavé stroužky, které nejen skvěle chutnají, ale také dlouho vydrží a dodají jídlům zajímavou chuť. Nakládaný česnek je zajímavý i tím, že jej lze snadno dochutit podle vlastních představ, kořením, chilli nebo bylinkami. Hodí se jako příloha k masu, ke grilování, k uzeninám, do salátů nebo jen tak k čerstvému chlebu například s pomazánkou nebo máslem.

Recept na voňavý nakládaný česnek

Ingredience nezbytné pro přípravu Nakládaného česneku ve sladkokyselém nálevu (dávkování je na sklenici o objemu 0,7 l)

  • 5 palic česneku
  • 1 l studené vody
  • chilli papričky dle chuti
  • 2 lžíce kokosového cukru
  • 125 ml převařené studené vody
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 350 ml rýžového octa

Jak si naložíme česnek doma – postup přípravy

1. V 1 litru vody rozmícháme 1 lžíci cukru, česnek oloupeme a nakrájíme a co nejrychleji přidáme do oslazené vody.

Palice česneku oloupeme a nakrájíme na plátky.
Foto: Cooky.cz, Palice česneku oloupeme a nakrájíme na plátky.

2. Do kastrolu dáme vařit zbytek cukru, rybí omáčku, ocet a přivedeme to k varu.

3. Česnek scedíme a přidáme ho k vařící směsi. Když voda vykypí, plamen vypneme a všechno slijeme do čisté suché sklenice. Můžeme přidat nakrájené chilli papričky dle chuti.Uzavřeme víčkem

4. Necháme řádně vychladnout a studené uložíme do lednice.

Tipy a triky

Cukr můžete použít klidně palmový nebo třtinový. Ocet doporučuji koupit rýžový (k dostání ve vietnamských obchodech), ale můžete případně použít i vinný nebo jablečný, jen ne kvasný lihový, ten je moc silný.

Obrázek receptu Česnek naložený v marinádě

Česnek naložený v marinádě

Obrázek receptu na poctivou sýrovo-česnekovou pomazánku z dob ČSSR.

Poctivá sýrovo – česneková pomazánka: Recept z dob ČSSR

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest