Trochu netradičně vám představujeme soubor, nebo chcete-li kompilaci několika rychlých a snadných receptů. Všechny tyto recepty mají něco společného a to základní ingredienci. Tou je ve všech případech brambora. Ptáte se proč zrovna recepty z brambor? Předpokládáme, že většina z nás občas přemýšlí, co k večeři a zároveň máme doma nevyužité brambory, coby základní a trvanlivé suroviny. Navíc všechny recepty spojuje nejen cena, ale také to, že jsou zdravé.
TIP: přidejte se do naší facebookové skupiny pro inspirace na nejlepší recepty roku
Recept z brambor č. 1 – Bramborové koule se zálivkou
Ingredience pro přípravu
- 1 větší brambora
- 1 stroužek česneku
- 10 g zelené cibulky
- 1 lžíce vody
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1/2 lžíce octa
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1/4 lžičky mletého chilli
- špetka cukru
Postup přípravy
1. K oloupané a na kostičky nakrájené bramboře v misce přidáme vodu a misku zakryjeme potravinářskou fólií, do které uděláme několik dírek párátkem.
2. Dáme do mikrovlnné trouby na 4-5 minut.
3. Mezitím si smícháme nasekaný česnek, nakrájenou cibulku, chilli a rozpálený olej. Promícháme.
4. Dále přidáme lžíci ojové omáčky, ocet a cukr. Opět dobře promícháme.
5. Ohřáté brambory rozmačkáme vařečkou a přidáme kukuřičný škrob.
6. Ručně vypracujeme těsto a vytvarujeme z něj kuličky o průměru cca 4 cm.
7. Kuličky vhodíme do vroucí vody a vaříme cca 2-3 minuty, poté kuličky vytáhneme a dáme do studené vody.
8. Kuličky podáváme polité připravenou omáčkou s cibulkou
Recept z brambor č. 2 – Smažená bramborová placka
Ingredience pro přípravu
- 1 větší brambora
- olivový olej
- zelená cibulka
Postup přípravy
1. Oloupanou bramboru si nakrájíme na tenká kolečka, které nasekáme na co nejtenčí nudličky.
2. Na pánvi si rozpálíme olivový olej a přisypeme bramborové nudličky.
3. Vytvarujeme na pánvi placku a smažíme 3 – 5 minut z jedné strany a 2 minuty z druhé strany.
4. Bramborovou placku podáváme s nakrájenou zelenou cibulkou.
Recept z brambor č. 3 – Brambory na medu
Ingredience pro přípravu
- 1 velká brambora
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce kečupu
- 600 ml vody
- 1 lžíce medu
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- 2 stroužky česneku
- 1/2 lžíce ústřičné omáčky
- olivový olej
- sezamová semínka
Postup přípravy
1. Oloupanou bramboru si nakrájíme na kostičky a dáme do hrnce.
2. Přidáme 500 ml vody a dáme vařit na 5 minut.
3. V misce si smícháme ústřičnou a sójovou omáčku, kečup, med, 100 ml vody a kukuřičný škrob.
4. Ingredience kvalitně promícháme.
5. Brambory scedíme a restujeme cca 5 minut na rozpáleném olivovém oleji.
6. K opečeným bramborák přidáme nasekaný česnek a připravenou omáčku.
7. Promícháme a několik minut povaříme.
8. Podáváme posypané sezamovými semínky.
Recept z brambor č. 4 – Bramborová omeleta se sýrem
Ingredience pro přípravu
- 1 větší brambora
- 2 vejce
- 2 zelené cibulky
- 50 g nastrouhaného sýra
- olivový olej
- sůl a pepř
Postup přípravy
1. Oloupanou bramboru nakrájíme na kolečka a restujeme na rozpáleném olivovém oleji 3 minuty z každé strany.
2. Do misky si rozklepneme vejce, které osolíme a opepříme.
3. K vejci přidáme nakrájenou zelenou cibulku a rozšleháme vidličkou.
4. Tuto směs přidáme na pánev k bramborám a stále smažíme.
5. Přidáme nastrouhaný sýr a dusíme dalších 5 minut pod pokličkou.
6. Hotovou placku podáváme teplou s petrželkou.
Recept z brambor č. 5 – Bramborový donut s vejci
Ingredience pro přípravu
- 1 velká brambora
- bílá nebo celozrnná mouka
- 2 vejce
- zelená cibulka
- mozzarella
- olivový olej
- 20 g červené papriky
- sůl a pepř
Postup přípravy
1. Oloupanou bramboru si nakrájíme na tenká kolečka a následně na nudličky.
2. Na nudličky si nakrájíme také červenou papriku a přidáme ji do misky k bramborám.
3. Osolíme, opepříme, promícháme a necháme 5 minut odležet.
4. Přidáme 2 lžíce mouky a promícháme.
5. Na pánvi si rozpálíme olej a přidáme na něj směs z brambor.
6. Vytvarujeme placku a uprostřed uděláme důlek. Takto smažíme 5 – 8 minut.
7. Placku ve tvaru donutu otočíme a do důlku přidáme vejce, která osolíme a opepříme.
8. Posypeme nastrouhanou mozzarellou a smažíme dalších 5 minut.
9. Podáváme posypané nakrájenou zelenou cibulkou.