Medový perník je tradice Vánoc s jemnou chutí medu a voňavého koření, která vždycky navodí pocit domova a vánočních svátků. Když perníčky potřeme sladkou marmeládou anebo potřeme skvělou čokoládovou polevou, uděláme z něj křehkou a vláčnou pochoutku, která se stane nezbytností ke kávě nebo čaji nejen na Vánoce, ale i ve všední den, když si chceme jen tak posedět a popovídat s něčím příjemným k pochutnání.
Recept na Vykrajovaný Medový perník
Ingredience na přípravu
- 320 g hladké mouky
- 100 g másla
- 200 g medu
- 1 vejce
- 1 KL sody
- špetka soli
- 2 PL směsi perníkového koření (skořice, kardamom, hřebíček, zázvor v prášku)
- 1 balíček vanilkového cukru
Postup přípravy
1. Máslo rozpustíme a smícháme s medem.
2. V misce smícháme mouku, vejce a koření a zalijeme medově-máslovou směsí.
3. Ručně nebo za pomoci hnětače uhněteme těsto. Hněteme pokud těsto není celistvé. Těsto zabalíme do folie a necháme nejméně hodinu – nejlépe do druhého dne v lednici.
4. Těsto vyndáme z lednice a necháme aspoň 30 minut odstát při pokojové teplotě. Na pomoučeném válu rozválíme na tloušťku 5-6 mm.
5. Z těsta vykrajujeme tvary a ukládáme na plech s pečícím papírem. Děláme mezery, jelikož medovníky při pečení trochu narostou.
6. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů 8-9 minut.
7. Na zdobení těchto medovníků se používá Královská glazura z obchodu, která jde obarvit, ale můžeme použít polevu cukrovou a nechat medovníky celé bílé.
Doporučení
Tyto medovníky můžeme ještě vylepšit tím, že po vychladnutí ještě před polevou je potřeme marmeládou, můžeme je taky zdobit čokoládovou polevou.