Medový perník je tradice Vánoc s jemnou chutí medu a voňavého koření, která vždycky navodí pocit domova a vánočních svátků. Když perníčky potřeme sladkou marmeládou anebo potřeme skvělou čokoládovou polevou, uděláme z něj křehkou a vláčnou pochoutku, která se stane nezbytností ke kávě nebo čaji nejen na Vánoce, ale i ve všední den, když si chceme jen tak posedět a popovídat s něčím příjemným k pochutnání.

Recept na Vykrajovaný Medový perník

Ingredience na přípravu

  • 320 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 200 g medu
  • 1 vejce
  • 1 KL sody
  • špetka soli
  • 2 PL směsi perníkového koření (skořice, kardamom, hřebíček, zázvor v prášku)
  • 1 balíček vanilkového cukru

Postup přípravy

1. Máslo rozpustíme a smícháme s medem.

2. V misce smícháme mouku, vejce a koření a zalijeme medově-máslovou směsí.

3. Ručně nebo za pomoci hnětače uhněteme těsto. Hněteme pokud těsto není celistvé. Těsto zabalíme do folie a necháme nejméně hodinu – nejlépe do druhého dne v lednici.

4. Těsto vyndáme z lednice a necháme aspoň 30 minut odstát při pokojové teplotě. Na pomoučeném válu rozválíme na tloušťku 5-6 mm.

5. Z těsta vykrajujeme tvary a ukládáme na plech s pečícím papírem. Děláme mezery, jelikož medovníky při pečení trochu narostou.

Vykrajujeme medovníky a ukládáme na plech.
Vykrajujeme medovníky a ukládáme na plech.

6. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů 8-9 minut.

Upečeme v troubě.
Upečeme v troubě.

7. Na zdobení těchto medovníků se používá Královská glazura z obchodu, která jde obarvit, ale můžeme použít polevu cukrovou a nechat medovníky celé bílé.

Medovníky zdobíme dle chuti.
Medovníky zdobíme dle chuti.

Doporučení

Tyto medovníky můžeme ještě vylepšit tím, že po vychladnutí ještě před polevou je potřeme marmeládou, můžeme je taky zdobit čokoládovou polevou.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Write A Comment

Připnout na Pinterest