Jídla z brambor máme všichni rádi, obzvláště ty recepty na zapékání – a brambory v různých podobách se v českých receptech vyskytují velice často. Jak brambory ve formě hlavních jídel, tak brambory jako příloha, brambory naslano ale i nasladko. Například knedle z bramborového těsta s ovocem, či noky s mákem. Brambory ale mají svoje uplatnění často i v salátech, například bramborový salát a různé další saláty, ve kterých se taky objevují. Také jsou to brambory v polévkách a dokonce i v některých pomazánkách.

V dnešním receptu se budeme zabývat bramborami coby hlavním jídlem, přesněji řečeno zapékanými bramborami. I toto jídlo má spoustu podob od klasických francouzských brambor po různé jejich napodobeniny. V dnešním receptu se neobejdeme bez kvalitních červených brambor, uzeného boku, mortadelly, tvrdého sýra a dalších surovin. Brambory jsou u nás prostě oblíbené a nejsou asi ničím nahraditelné, jako některé suroviny. Brambory jsou prostě jenom a pouze brambory. Nejen u nás, ale i ve světě jsou nejvíc rozšířenou a nejuniverzálnější potravinou.

Pocházejí z Jižní Ameriky a do Evropy se rozšířili teprve v 18. století, kdy se postupně stávaly základem jídelníčku. Ze začátku byly považovány za okrasnou rostlinu, ale brzy si Evropané uvědomili jejich výživovou hodnotu a začali je ve velkým pěstovat. Nenáročnost jejich pěstování způsobila, že brambory dodnes patří mezi nejčastěji konzumované potraviny.

Recept na Zapečené brambory s uzeným a sýrem, podávané se zelným salátem – ideální a rychlou rodinnou večeři

Ingredienci na přípravu Brambor zapečených s uzeným bokem, pikantní mortadellou a tvrdým sýrem

Brambory

  • 1 kg červených salátových brambor
  • 200 ml smetany (30%)
  • 100 g uzeného boku
  • 100 g pikantní mortadelly
  • 150 g sýru gouda
  • 1 cibule a svazek jarních cibulek
  • 2 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • sůl a růžový pepř dle chuti
  • špetka koření Napolitan
  • tuk na vymazání formy

Zelný salát

  • 300 g kysaného zelí bez přidaného cukru
  • 1 drobně nakrájená menší cibule
  • 1 menší nastrouhaná mrkev
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžička cukru nebo medu
  • kmín, sůl a pepř dle chuti

Postup přípravy zapečených brambor se zelným salátem

Foto: Jana Burketová, Recept na Zapečené brambory s uzeným a sýrem podávané se zelným salátem, ideální a rychlá rodinná večeře

1. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky o tloušťce cca 2-3 mm. Formu na pečení vymastíme tukem a uložíme první vrstvu brambor. Cibulu si nakrájíme na plátky a restujeme na tuku s cibulkou. Mortadellu nakrájíme na nudličky. Sýr hrubě nastrouháme.

2. Poté vrstvíme ostatní suroviny a střídáme až do spotřebování.

Nejlepší mafiánské brambory na tenké plátky s uzeným a sýrovou omáčkou

Zapečené mafiánské brambory: tenké plátky brambor vrstvené s uzeným masem a sýrovou omáčkou. Ještě nejsou dopečené a už se u nás stojí fronta

3. Vrstvení končíme vrstvou brambor, posypeme zbytkem sýra a bohatě zalijeme smetanou rozmíchanou se vejci a zasypeme jarní cibulkou. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 40 minut nebo než jsou brambory měkké a upečené do křupava.

4. Zelí nakrájíme na menší kousky (šťávu můžeme pro intenzivnější chuť nechat nebo vylít – volitelné).

5. Přidáme nakrájenou cibuli a nastrouhanou mrkev.

6. Salát dochutíme solí, kmínem, pepřem, cukrem a octem a promícháme.

Obrázek receptu na vikářské brambory.

Farářské brambory: Příloha, která strčí do kapsy i řadu hlavních chodů

7. Necháme odležet minimálně 30 minut v lednici kvůli propojení chutí.

Brambory podáváme nakrájené na větší kostky se salátem z kysaného zelí.

Obrázek receptu na plněné zapečené brambory.

Dokonalé, pečené brambory s fantastickou náplní z klobás, sýra, zakysané smetany a dalších dobrot

zdroj: foto a recept Jana Burketová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest