Jídla z brambor máme všichni rádi, obzvláště ty recepty na zapékání – a brambory v různých podobách se v českých receptech vyskytují velice často. Jak brambory ve formě hlavních jídel, tak brambory jako příloha, brambory naslano ale i nasladko. Například knedle z bramborového těsta s ovocem, či noky s mákem. Brambory ale mají svoje uplatnění často i v salátech, například bramborový salát a různé další saláty, ve kterých se taky objevují. Také jsou to brambory v polévkách a dokonce i v některých pomazánkách.
V dnešním receptu se budeme zabývat bramborami coby hlavním jídlem, přesněji řečeno zapékanými bramborami. I toto jídlo má spoustu podob od klasických francouzských brambor po různé jejich napodobeniny. V dnešním receptu se neobejdeme bez kvalitních červených brambor, uzeného boku, mortadelly, tvrdého sýra a dalších surovin. Brambory jsou u nás prostě oblíbené a nejsou asi ničím nahraditelné, jako některé suroviny. Brambory jsou prostě jenom a pouze brambory. Nejen u nás, ale i ve světě jsou nejvíc rozšířenou a nejuniverzálnější potravinou.
Pocházejí z Jižní Ameriky a do Evropy se rozšířili teprve v 18. století, kdy se postupně stávaly základem jídelníčku. Ze začátku byly považovány za okrasnou rostlinu, ale brzy si Evropané uvědomili jejich výživovou hodnotu a začali je ve velkým pěstovat. Nenáročnost jejich pěstování způsobila, že brambory dodnes patří mezi nejčastěji konzumované potraviny.
Recept na Zapečené brambory s uzeným a sýrem, podávané se zelným salátem – ideální a rychlou rodinnou večeři
Ingredienci na přípravu Brambor zapečených s uzeným bokem, pikantní mortadellou a tvrdým sýrem
Brambory
- 1 kg červených salátových brambor
- 200 ml smetany (30%)
- 100 g uzeného boku
- 100 g pikantní mortadelly
- 150 g sýru gouda
- 1 cibule a svazek jarních cibulek
- 2 stroužky česneku
- 2 vejce
- sůl a růžový pepř dle chuti
- špetka koření Napolitan
- tuk na vymazání formy
Zelný salát
- 300 g kysaného zelí bez přidaného cukru
- 1 drobně nakrájená menší cibule
- 1 menší nastrouhaná mrkev
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce octa
- 1 lžička cukru nebo medu
- kmín, sůl a pepř dle chuti
Postup přípravy zapečených brambor se zelným salátem
1. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky o tloušťce cca 2-3 mm. Formu na pečení vymastíme tukem a uložíme první vrstvu brambor. Cibulu si nakrájíme na plátky a restujeme na tuku s cibulkou. Mortadellu nakrájíme na nudličky. Sýr hrubě nastrouháme.
2. Poté vrstvíme ostatní suroviny a střídáme až do spotřebování.

Zapečené mafiánské brambory: tenké plátky brambor vrstvené s uzeným masem a sýrovou omáčkou. Ještě nejsou dopečené a už se u nás stojí fronta
3. Vrstvení končíme vrstvou brambor, posypeme zbytkem sýra a bohatě zalijeme smetanou rozmíchanou se vejci a zasypeme jarní cibulkou. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 40 minut nebo než jsou brambory měkké a upečené do křupava.
4. Zelí nakrájíme na menší kousky (šťávu můžeme pro intenzivnější chuť nechat nebo vylít – volitelné).
5. Přidáme nakrájenou cibuli a nastrouhanou mrkev.
6. Salát dochutíme solí, kmínem, pepřem, cukrem a octem a promícháme.

Farářské brambory: Příloha, která strčí do kapsy i řadu hlavních chodů
7. Necháme odležet minimálně 30 minut v lednici kvůli propojení chutí.
Brambory podáváme nakrájené na větší kostky se salátem z kysaného zelí.

Dokonalé, pečené brambory s fantastickou náplní z klobás, sýra, zakysané smetany a dalších dobrot
zdroj: foto a recept Jana Burketová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI