Rostlinný olej patří k položkám, které se na nákupních seznamech objevují pravidelně. Není divu, v kuchyni je totiž nepostradatelný. Využívá se nejen při smažení, ale také jako základ marinád. Kvalitní olej je ceněn jako zdroj nenasycených mastných kyselin, které podporují zdraví srdce a cév, dále pak pro vysoký obsah vitaminu E, působícího jako antioxidant. Klíčovou roli hraje i způsob zpracování: za studena lisovaný produkt si uchovává více biologicky aktivních látek, rafinovaný se lépe hodí pro tepelnou úpravu.

Alfou a omegou je kvalita

Pro studenou kuchyni je ideální olej olivový, ideálně extra panenský, pro smažení a pečení se zase více hodí řepkový či slunečnicový. Kvalitní olej v rozumném množství může přispět k pestrosti a vyváženosti jídelníčku. Ve spojení s čerstvou či tepelně upravenou zeleninou, rybami, dobrými sýry či celozrnnými obilninami lze díky němu vytvářet chutné a zdravé pokrmy, které podpoří zdraví i pohodu.

Obrázek k článku: Zátka u oleje: odteď ji přestanete vyhazovat. Neuvěříte, jakou má funkci!
Foto: Pixabay, Zátka u oleje: odteď ji přestanete vyhazovat. Neuvěříte, jakou má funkci!

Stop nadměrné spotřebě

Také se vám někdy stalo, že olej z nově otevřené láhve „vyblafnul“ na pánev v příliš velkém množství? S naším lifehackem můžete na tuto potíž směle zapomenout. Je to tak jednoduché! Nevyhazujte membránu z víčka, ale použijte ji jako regulátor: po otevření vršku ji otočte a zasuňte do otvoru, kterým olej lijete. Vznikne tak dávkovač se stejnou funkcí, jakou mají speciální víčka u dražších olejů ve skle.

Aby olej prospíval

V moderní době máme přehršel možností, jak zajistit, aby prospěšné látky z našich potravin „neutíkaly“, ale zůstaly v nich. Klíčem je správné nádobí a vysoký standard kvality různých kuchyňských pomocníků. Multifunkční hrnec, kontaktní gril, domácí pekárna… to vše jsou skvělí hráči, ale aby se zachovaly živiny (v případě oleje to je kromě shora jmenovaných také vitamin A, D i K), je potřeba klást značný důraz na kvalitu. A také mít na paměti moudrost o tom, že nejsme tak bohatí, abychom si kupovali levné věci.

Dezert špička, která se ale připravuje neobvyklým způsobem.

Likérová špička do kelímku: Sladká extáze z vaječného krému a pařížské čokolády pro profíky

Obrázek receptu na Střapaté řízky ala francouzské kuřecí nudličky s příchutí česneku a zakysané smetany

Střapaté řízky na způsob francouzských kuřecích nudliček s příchutí česneku a zakysané smetany

Zdroj: Autorský text, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest