Toto výborné pivní těsto vhodné jak na slaný, tak na sladký závin je opravdovým pokladem babiččiny kuchyně. Těsto je neuvěřitelné vláčné a poddajné a navíc tak univerzální. I když je připravené pouze z piva, mouky a tuku, má v domácích kuchyních dlouhou tradici, díky pivu je křehké, lehké a vláčné a pivo v těstě vůbec není cítit. Je nelepivé, elastické a dobře tvarovatelné.
Těsto drží náplň, nepraská a upečené se krásně rozplývá v ústech. Můžeme ho použít na jablečný závin, ale i na koláče s mákem nebo tvarohem, ve slané verzi na slané šneky se šunkou a sýrem, nebo na závin se špenátem a česnekem, dále třeba na kapsy plněné zelím nebo brynzou.
Recept na závinovou pohotovost
Ingredience potřebné na přípravu Univerzálního pivního těsta
- 250 g hladké mouky
- 125 g tuku (másla, Hery nebo sádla)
- 1 dcl světlého piva
- špetka soli
Postup přípravy pivního těsta
1. Tuk si necháme povolit na pokojovou teplotu.
2. Do mísy dáme mouku se špetkou soli, nakrájíme na kostky tuk.
3. Rukama nebo robotem směs zpracujeme na drobenku.
4. Přilijeme pivo a vypracujeme hladké, nelepivé těsto.
5. Těsto necháme 15-30 minut přikryté nebo zabalené odpočinout.
6. Těsto rozválíme na pomoučeném válu do 3-5 mm silného obdélníku. Naplníme podle chuti sladku nebo slanou náplní, srolujeme, konce zasuneme dovnitř a přeneseme na plech vystlaný pečícím papírem.
7. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů 30 – 49 minut do zlatova, dle velikosti a druhu náplně.

Strakonický štrúdl: Oblíbený jablečný závin
Tipy
Sladký závin potřeme před pečením rozšlehaným vejcem nebo mlékem a po upečení posypeme moučkovým cukrem s vanilkou.
Slaný závin potřeme třeba rozšlehaným vejcem se solí a kmínem.

Zlatý štrúdl s pivním tajemstvím – těsto pouze ze 3 surovin
