Pomazánky mají své nezastupitelné místo v mnoha kuchyních, včetně té české. Přináší mnoho benefitů nejen chuťových a zdravotních, ale také pro přírodu i naši peněženku. Díky pomazánkám totiž spotřebujeme zbytky z lednice a zároveň naplníme hladové žaludky celé rodiny. Jsou skvělé i pro slavnostní příležitosti, například na tradiční české obložené chlebíčky nebo jednohubky (či v modernější verzi kanapky).

Pomazánka plná chuti a zdraví: Hummus

Je tu jedna surovina, která ač původně exotická, u nás lehce zdomácněla: hummus. Vyrábí se z cizrny, sezamové (tahini) pasty a citronové šťávy. Skvěle si rozumí s mnoha chuťovými variacemi. Jednou z velmi osvěžujících verzí je kombinace s nakládanou okurkou, která dodá jemnost, svěžest a příjemně navinulou chuť.

Obrázek k receptu: Zdravá a chutná pomazánka nejen na chlebíčky: Okurka v kombinaci s humusem!
Foto: Uživatel Donovan Govan./Creative Commons/CC BY-SA, Recept na: Zdravá a chutná pomazánka nejen na chlebíčky: Okurka v kombinaci s humusem!

Pomazánka s oblohou jako variabilní jídlo pro dny všední i sváteční

Kombinace hummusu a nakládané okurky je naprosto božská. Výslednou pomazánku a oblohu samozřejmě nemusíte používat jen na veku, skvělá je i pro všednodenní snídani, svačinu či lehkou večeři na chleba, rohlík, housku nebo toasty. Může být i letním obědem nebo piknikovým jídlem. Bohatě nahradí máslo nebo tavený sýr, pomazánka z hummusu je navíc (hlavně oproti tavenému sýru) podstatně zdravější.

Ingredience

  • Cizrna (uvařená či konzervovaná)
  • Tahini pasta
  • Olivový olej
  • Citronová šťáva
  • Česnek
  • Kyselé okurky

Postup výroby domácího hummusu zvládne každý

  • Do mixéru dejte uvařenou nebo konzervovanou cizrnu.
  • Přidejte tahini pastu.
  • Vlijte olivový olej a citronovou šťávu.
  • Přisypte sůl a přidejte prolisovaný česnek.
  • Vše rozmixujte, až vznikne hladká směs.
  • Pro ještě jemnější texturu můžete přidat trochu vody.
  • Podle vlastní chuti můžete použít například římský kmín, uzenou papriku nebo oblíbené čerstvé či sušené bylinky.
  • Hotový hummus namažte na pečivo.
  • Přidejte nakrájené kyselé okurky.
  • Obložit můžete další oblíbenou zeleninou, skvělá jsou například rajčata, papriky nebo vařená červená řepa.
  • Další tip na servírování: Hummus je skvělý i s arabským chlebem nebo jen tak se zeleninou, která slouží jako pomyslná lžička: Sladké papriky (kapie), salátová okurka apod.
Obrázek k receptu: Hotovo za 5 minut: Báječná pomazánka s tuňákem a sýrem

Slavnostní pomazánka z tuňáka pobláznila internet! Hotová je za 5 minut a chutná božsky

Obrázek k receptu: Chutná snídaně plná bílkovin: Skvělá tvarohová pomazánka na toasty

Lahodná a jemná tvarohová pomazánka na toasty. Příprava zabere doslova 3 minuty

Zdroj: Autorský text, Healthline

Nejlepší pomazánky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší pomazánky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest