Pomazánky mají své nezastupitelné místo v mnoha kuchyních, včetně té české. Přináší mnoho benefitů nejen chuťových a zdravotních, ale také pro přírodu i naši peněženku. Díky pomazánkám totiž spotřebujeme zbytky z lednice a zároveň naplníme hladové žaludky celé rodiny. Jsou skvělé i pro slavnostní příležitosti, například na tradiční české obložené chlebíčky nebo jednohubky (či v modernější verzi kanapky).
Pomazánka plná chuti a zdraví: Hummus
Je tu jedna surovina, která ač původně exotická, u nás lehce zdomácněla: hummus. Vyrábí se z cizrny, sezamové (tahini) pasty a citronové šťávy. Skvěle si rozumí s mnoha chuťovými variacemi. Jednou z velmi osvěžujících verzí je kombinace s nakládanou okurkou, která dodá jemnost, svěžest a příjemně navinulou chuť.
Pomazánka s oblohou jako variabilní jídlo pro dny všední i sváteční
Kombinace hummusu a nakládané okurky je naprosto božská. Výslednou pomazánku a oblohu samozřejmě nemusíte používat jen na veku, skvělá je i pro všednodenní snídani, svačinu či lehkou večeři na chleba, rohlík, housku nebo toasty. Může být i letním obědem nebo piknikovým jídlem. Bohatě nahradí máslo nebo tavený sýr, pomazánka z hummusu je navíc (hlavně oproti tavenému sýru) podstatně zdravější.
Ingredience
- Cizrna (uvařená či konzervovaná)
- Tahini pasta
- Olivový olej
- Citronová šťáva
- Česnek
- Kyselé okurky
Postup výroby domácího hummusu zvládne každý
- Do mixéru dejte uvařenou nebo konzervovanou cizrnu.
- Přidejte tahini pastu.
- Vlijte olivový olej a citronovou šťávu.
- Přisypte sůl a přidejte prolisovaný česnek.
- Vše rozmixujte, až vznikne hladká směs.
- Pro ještě jemnější texturu můžete přidat trochu vody.
- Podle vlastní chuti můžete použít například římský kmín, uzenou papriku nebo oblíbené čerstvé či sušené bylinky.
- Hotový hummus namažte na pečivo.
- Přidejte nakrájené kyselé okurky.
- Obložit můžete další oblíbenou zeleninou, skvělá jsou například rajčata, papriky nebo vařená červená řepa.
- Další tip na servírování: Hummus je skvělý i s arabským chlebem nebo jen tak se zeleninou, která slouží jako pomyslná lžička: Sladké papriky (kapie), salátová okurka apod.

Slavnostní pomazánka z tuňáka pobláznila internet! Hotová je za 5 minut a chutná božsky

Lahodná a jemná tvarohová pomazánka na toasty. Příprava zabere doslova 3 minuty
Zdroj: Autorský text, Healthline