5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Máme rádi pokrmy, u kterých je možné hlavní ingredience sklidit přímo na zahrádce nebo venku. A to je přesně případ kopřivové polévky – sice se Vám odmění žahnutím, ale za tu dobrotu to stojí. Kopřivová polévka není nic až tak neobvyklého. Je to svěží jarní polévka, kterou vařila už naše babička.

Teplé dny jsou tady, venku se zelená a i louky budou brzy plné kopřiv. Kopřiva není jen plevel, ale hodí se i jako ingredience do jídel nebo může být přímo stavebním kamenem – jako u naší polévky. Takže bude brzy čas navléknout rukavice a vyrazit na lov kopřiv. Nejlepší jsou ty mladé, čerstvé. Polévka má skvělé detoxikační účinky, hezky voní a pochutnáte si. Je možné ji servírovat jen s nasekanými kopřivami nadivoko. Nebo si rozmixováním a přidání smetany, stejně jako my, připravíte smetanovou verzi. Tu následně ozdobíme například mátou a je také možné přidat vařená vejce.

Pro zajímavost: kopřivy mají detoxikační účinky, jsou často využívány v lékařství a kosmetickém průmyslu, z kopřiv se také připravuje lahodný čaj

Recept na smetanovou kopřivovou polévku s lístky máty

Recept na kopřivovou polévku

Autor receptu: Veronika Sobotková
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 30 minut
Porcí 4 osoby
Jaro, sluníčko, vše venku roste, raší a kvete – i kopřivy a z těch mladých a čerstvých si připravíme polévku.

Potřebné vybavení

  • Hrnec
  • sporák

Suroviny

  • 350 g čerstvých kopřiv
  • 1-2 šalotky (můžeme použít i žlutou cibuli)
  • 1 l vývaru (může být zeleninový)
  • máslo nebo přepuštěné máslo
  • 3 větší brambory
  • mrkev
  • 1-2 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • 250 ml smetany na šlehání
  • 1 lžíci zakysané smetany na zdobení
  • pár lístků máty na zdobení

Postup 

  • Kopřivy zbavíme nečistot, zbytků kořene a umyjeme
  • Oškrábeme brambory a mrkev a nakrájíme na kostičky
  • Na másle orestujeme na jemno nakrájenou šalotku nebo cibulku, spolu s celými stroužky česneku
  • Přidáme nakrájené brambory a mrkve, které orestujeme a následně přidáme vývar
  • Vaříme dokud brambory nezměknou
  • Přidáme na jemno nakrájené kopřivy a dochutíme solí a pepřem
  • Kopřivovou polévku můžeme následně servírovat nebo rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme smetanu na šlehání a připravíme jako smetanovou polévku.
  • Ozdobíme zakysanou smetanou a několika lístky máty
  • Polévku podáváme teplou. Dobrou chuť.
Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

  • Do polévky je možné přidat vařené vejce, které rozkrojíme na půl
  • Do polévky je možné k dochucení přidat medvědí česnek
Jakou doma vaříte polévku? Máte vlastní zajímavý recept, kterým byste rádi inspirovali ostatní kuchaře a strávníky? Vlastní recept můžete vložit ZDE.
Chod: Polévka
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: jarní recept, kopřivová polévka, kopřivy


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest