Hranolky patří k jídlům, která si všichni čas od času rádi dáme, ale někdy se k tomu ani nepřiznáváme, zejména konzumujeme-li je s dětmi. Proč? Tato pochutina totiž má punc nezdravého jídla. Vězte ale, že jdou připravit doma bez přehnaného solení, dokonce i zdravější cestou. Použijete-li kvalitní olej (například dobrý řepkový jakožto skvělý zdroj omega-3 mastných kyselin), nic tím nezkazíte. Díky bramborám dodáte sobě i dětem sacharidy, které v rozumné míře do jídelníčku patří.

Jaké brambory použít

Někdy je složité se v jednotlivých odrůdách a varných typech brambor vyznat. Některé jsou skvělé na bramborovou kaši, z jiných zase připravíte skvostný salát pro slavnostní oběd. Na přípravu hranolků jsou vhodné odrůdy bohaté na škrob, tedy například Irga nebo Bryza, tedy varný typ odpovídající označení B nebo C. Ty po upečení získají patřičně křehký povrch, přičemž uvnitř zůstanou měkké. A my máme ještě tip na jednu ingredienci, která křupavost ještě zvýší, a navíc s ní brambory nenasáknou tolik tuku.

Obrázek k receptu: Zdravé hranolky: doma s láskou připravené
Foto: Uživatel SarKaLay စာကလေး/Creative Commons/CC BY-SA, Recept na: Zdravé hranolky: doma s láskou připravené

Ingredience:

  • Brambory – podle potřeby;
  • Řepkový olej –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 l;
  • ⁠⁠⁠⁠⁠⁠Hladká pšeničná mouka – ⁠⁠⁠⁠⁠⁠1 čajová lžička;
  • Sůl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ špetka.

Postup:

  • Brambory oloupejte a nakrájejte je na požadovanou velikost hranolků.
  • Přebytečný škrob opláchněte.
  • Hranolky důkladně osušte (například papírovou utěrkou).
  • Olej zahřejte na 175 °C.
  • Správnou teplotu oleje poznáte i okem –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ hladina tuku se lehce vlní.
  • Přidejte čajovou lžičku hladké mouky.
  • Počkejte 5 sekund.
  • V tuto chvíli začněte po částech přidávat hranolky.
  • Přidáváním po dávkách zajistíte, že se teplota oleje příliš prudce nesníží.
  • Smažte dozlatova (4 minuty).
  • Vyjměte například děrovanou lžící.
  • Hranolky nechte okapat (využít opět můžete papírové utěrky).
  • Osolte a ihned podávejte.

    Tip:
  • Chcete-li barvu hranolků sytější, můžete do mouky přidat špetku uzené papriky.
  • Smažíte-li hranolky dvakrát, tedy nejprve při 150 °C a podruhé při 190 °C, přidejte mouku až před druhým smažením. První fáze v tomto případě slouží pouze k propečení středu.
  • Používáte-li horkovzdušnou fritézu, hranolky moukou posypejte, lehce je pokapejte olejem a pečte při 200 °C po dobu 15 minut. Každých 5 minut protřepejte košík.
Obrázek k receptu na zapečená kuřecí prsa

Zapečená kuřecí prsa se šunkou, rajčaty, sýrem, krémovou hořčicovou omáčkou a čerstvou bazalkou: Rychlé jídlo, které vypadá jako z restaurace

Recept na cuketové hranolky zapečené v troubě s čedarem.

Zapečené cuketové hranolky s čedarem: Zdravější a téměř až návykově dobré

Zdroj: Autorský text, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest