Hranolky patří k jídlům, která si všichni čas od času rádi dáme, ale někdy se k tomu ani nepřiznáváme, zejména konzumujeme-li je s dětmi. Proč? Tato pochutina totiž má punc nezdravého jídla. Vězte ale, že jdou připravit doma bez přehnaného solení, dokonce i zdravější cestou. Použijete-li kvalitní olej (například dobrý řepkový jakožto skvělý zdroj omega-3 mastných kyselin), nic tím nezkazíte. Díky bramborám dodáte sobě i dětem sacharidy, které v rozumné míře do jídelníčku patří.
Jaké brambory použít
Někdy je složité se v jednotlivých odrůdách a varných typech brambor vyznat. Některé jsou skvělé na bramborovou kaši, z jiných zase připravíte skvostný salát pro slavnostní oběd. Na přípravu hranolků jsou vhodné odrůdy bohaté na škrob, tedy například Irga nebo Bryza, tedy varný typ odpovídající označení B nebo C. Ty po upečení získají patřičně křehký povrch, přičemž uvnitř zůstanou měkké. A my máme ještě tip na jednu ingredienci, která křupavost ještě zvýší, a navíc s ní brambory nenasáknou tolik tuku.

Ingredience:
- Brambory – podle potřeby;
- Řepkový olej – 1 l;
- Hladká pšeničná mouka – 1 čajová lžička;
- Sůl – špetka.
Postup:
- Brambory oloupejte a nakrájejte je na požadovanou velikost hranolků.
- Přebytečný škrob opláchněte.
- Hranolky důkladně osušte (například papírovou utěrkou).
- Olej zahřejte na 175 °C.
- Správnou teplotu oleje poznáte i okem – hladina tuku se lehce vlní.
- Přidejte čajovou lžičku hladké mouky.
- Počkejte 5 sekund.
- V tuto chvíli začněte po částech přidávat hranolky.
- Přidáváním po dávkách zajistíte, že se teplota oleje příliš prudce nesníží.
- Smažte dozlatova (4 minuty).
- Vyjměte například děrovanou lžící.
- Hranolky nechte okapat (využít opět můžete papírové utěrky).
- Osolte a ihned podávejte.
Tip: - Chcete-li barvu hranolků sytější, můžete do mouky přidat špetku uzené papriky.
- Smažíte-li hranolky dvakrát, tedy nejprve při 150 °C a podruhé při 190 °C, přidejte mouku až před druhým smažením. První fáze v tomto případě slouží pouze k propečení středu.
- Používáte-li horkovzdušnou fritézu, hranolky moukou posypejte, lehce je pokapejte olejem a pečte při 200 °C po dobu 15 minut. Každých 5 minut protřepejte košík.
Zapečená kuřecí prsa se šunkou, rajčaty, sýrem, krémovou hořčicovou omáčkou a čerstvou bazalkou: Rychlé jídlo, které vypadá jako z restaurace
Zapečené cuketové hranolky s čedarem: Zdravější a téměř až návykově dobré
Zdroj: Autorský text, Healthline