Když řezy nakrájíte, na talíři se objeví barevná mozaika lákající nejen chuťové buňky, ale i pro oči. Výhodou dezertu je, že ho můžete připravit den předem a v lednici se chutě navíc krásně propojí. Zakysaná smetana dodává nakyslou chuť, která skvěle vyváží sladkost ovoce a želatiny.
Toto je prostě typ receptu, který se hodí pro horké dny a slavnostní příležitosti. Je lehký, svěží a barevný, jako letní zahrada. V základu se spojuje jemný piškotový korpus, jemná zakysaná smetana, s lehkou sladkostí ovoce a průzračným leskem želatiny, která vše promění v nádherné vrstvené dílo. Ovoce můžete použít čerstvé, mražené nebo kompotované – podle sezony a fantazie.
Recept na sladký ovocný sen
Ingredience potřebné na přípravu Želatinových ovocných řezů se zakysanou smetanou
Piškotový korpus
- 300 g cukru
- 5 lžic oleje
- 8 vajec
- 4 lžíce vody
- 300 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
Krém
- 4 zakysané smetany (minimálně 15 %-ní)
- 4 vanilkové cukry
- 3 balíčky “Krémová náplň”- vaječný koňak od Dr. Oetkera
- trochu rumu
- trochu citronové šťávy
- cukr na doslazení dle chuti
- ztužovač šlehačky (volitelný, dle hustoty krému)
- sypká želatina
- čerstvé nebo kompotované ovoce
Postup přípravy želatinových řezů
1. Vajíčka rozdělíme na žloutky a bílky, ze kterých vyšleháme tuhý sníh.
2. Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme vodu a olej. Nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva. Postupně jemně přidáme vyšlehaný sníh z bílků.
3. Korpus pečeme ve vyhřáté troubě na 160 stupňů 20-30 minut.
4. Z ingrediencích pro krém vyšleháme hladký krém, který natřeme na vychlazený korpus.
5. Na krém poklademe bud čerstvé nebo okapané kompotované ovoce.
6. Kompotovou šťávu spolu s vodou použijeme na přípravu želatiny, kterou naneseme na krém s ovocem.
Chcete li mít tuhou želatinu, použijte dvojnásobné množství želatiny v poměru k tekutině, než je uvedeno v návodech.

Vitacitové řezy: Řezy s tvarohovým krémem, ovocem a vitacitovým želé

Piškotové řezy s vanilkovým krémem, ovocem a lahodným želé
pozn.: částečně upraveno AI