Když řezy nakrájíte, na talíři se objeví barevná mozaika lákající nejen chuťové buňky, ale i pro oči. Výhodou dezertu je, že ho můžete připravit den předem a v lednici se chutě navíc krásně propojí. Zakysaná smetana dodává nakyslou chuť, která skvěle vyváží sladkost ovoce a želatiny.

Toto je prostě typ receptu, který se hodí pro horké dny a slavnostní příležitosti. Je lehký, svěží a barevný, jako letní zahrada. V základu se spojuje jemný piškotový korpus, jemná zakysaná smetana, s lehkou sladkostí ovoce a průzračným leskem želatiny, která vše promění v nádherné vrstvené dílo. Ovoce můžete použít čerstvé, mražené nebo kompotované – podle sezony a fantazie.

Recept na sladký ovocný sen

Ingredience potřebné na přípravu Želatinových ovocných řezů se zakysanou smetanou

Piškotový korpus

  • 300 g cukru
  • 5 lžic oleje
  • 8 vajec
  • 4 lžíce vody
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva

Krém

  • 4 zakysané smetany (minimálně 15 %-ní)
  • 4 vanilkové cukry
  • 3 balíčky “Krémová náplň”- vaječný koňak od Dr. Oetkera
  • trochu rumu
  • trochu citronové šťávy
  • cukr na doslazení dle chuti
  • ztužovač šlehačky (volitelný, dle hustoty krému)
  • sypká želatina
  • čerstvé nebo kompotované ovoce

Postup přípravy želatinových řezů

1. Vajíčka rozdělíme na žloutky a bílky, ze kterých vyšleháme tuhý sníh.

2. Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme vodu a olej. Nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva. Postupně jemně přidáme vyšlehaný sníh z bílků.

3. Korpus pečeme ve vyhřáté troubě na 160 stupňů 20-30 minut.

4. Z ingrediencích pro krém vyšleháme hladký krém, který natřeme na vychlazený korpus.

5. Na krém poklademe bud čerstvé nebo okapané kompotované ovoce.

6. Kompotovou šťávu spolu s vodou použijeme na přípravu želatiny, kterou naneseme na krém s ovocem.

Ovoce poklademe na krém a zalijeme želatinou.
Foto: Ilona Mikulecká, Ovoce poklademe na krém a zalijeme želatinou.

Chcete li mít tuhou želatinu, použijte dvojnásobné množství želatiny v poměru k tekutině, než je uvedeno v návodech.

Obrázek receptu na vitacitové řezy.

Vitacitové řezy: Řezy s tvarohovým krémem, ovocem a vitacitovým želé

Obrázek receptu na piškotové řezy s krémem, ovocem a želé.

Piškotové řezy s vanilkovým krémem, ovocem a lahodným želé

pozn.: částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest