Je to jídlo, které, když se dobře připraví, zanechá hluboký dojem. I když na první pohled nevzbudí pozornost, jako třeba steak nebo dort. Jak já fazolky na kyselo jako malá nesnášela. Maminka z nich vařila polévku na kyselo s bramborami. Dnes mi přijde vynikající, ale tehdy jsem je nemohla ani vidět. Přitom je jejich příprava jednoduchá a fazolky jsou jemné a plné chuti.
Zelené fazolky na smetaně jsou jedním z pokladů české vesnické kuchyně. Základem pokrmu jsou zelené fazolové lusky, doplněné jemnou krémovou omáčkou. Skvěle chutnají s vařenými bramborami a vejcem natvrdo. Ale hodí se i jako příloha ke smaženému květáku, karbanátkům nebo pečenému masu. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé fazolové lusky, ale můžete použít i nakládané nebo mražené, nic tím nezkazíte.
Recept na zelené fazolky na smetaně
Ingredience potřebné na přípravu jemných, domácích fazolových lusků
- 500 g zelených fazolek (čerstvé, mražené nebo sterilované)
- 2 lžíce másla
- 1-2 lžíce hladké mouky
- 250 g smetany ke šlehání nebo zakysané smetany zjemněné mlékem
- 1 lžička cukru
- ocet dle chuti (1-2 lžičky)
- sůl, pepř
- špetka majoránky(volitelné)
- citronová šťáva (volitelné pro svěžest)
Postup přípravy zelených smetanových fazolek na kyselo
1. Fazolové lusky očistíme (odstraníme konce) a nakrájíme na menší kousky. Vaříme do měkka v osolené vodě. Pokud používáme mražené, krátce je spaříme ve vroucí vodě.
2. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku.
3. Zalijeme vývarem z fazolek (anebo horkou vodou) a rozmícháme metličkou, aby se nevytvořily hrudky.
4. Přidáme smetanu, osolíme, osladíme, dochutíme octem. Krátce povaříme, aby omáčka zhoustla.
5. Přidáme měkké fazolky a necháme společně prohřát. Dochutíme pepřem, případně majoránkou anebo citronem.
Chcete li lehčí verzi, použijte rostlinnou smetanu nebo méně tuku.

Fazolky na kyselo se smetanou: Krémová pochoutka z tradiční kuchyně

Expresní pochoutka: Fazolky v rajčatové omáčce s uzeninou a bramborami
pozn.: částečně upraveno AI