Pistáciové řezy se v poslední době těší velké oblibě , jejich příjemně zelená barva, jemná chuť a luxusní vzhled z nich dělají dezertový šperk. Nepatří sice mezi tradiční dezerty našich babiček, jedná se spíš o moderní český i evropský dezert., který čerpá inspiraci z francouzských a orientálních zákusků.
Pistáciové řezy jsou dezertem na plech nebo do formy a jedná se nečastěji o kombinaci jemného piškotového korpusu s příměsí mletých pistácií, pistáciového krému , kterého základem je máslo, smetany anebo Mascarpone či pudinku. Je to prostě elegantní moučník hodící se na slavnostní příležitosti, jako jsou svatby, svátky a rauty, ale i jako luxusní zákusek ke kávě.
Pistácie pochází povodně z orientální kuchyně, kde se používají ve sladkostech, například v baklavě, marcipánu či v pudinku. Ve francouzské kuchyni jsou pistácie základní surovinou pro výrobu makronek, pistáciových krémů, korpusů s ořechy a vícevrstvých dortů s piškotem, krémem, želé a polevou. U nás se pistácie objevily až v posledních desetiletích, kdy začalo být snažší je sehnat, a dnes jsou velmi populární právě ve formě krémových řezů, ale i zmrzliny.
Recept na pistáciové potěšení
Ingredience potřebné k přípravě zelených pistáciových řezů
Korpus
- 5 vajec
- 5 lžic mouky (3 lžíce hladké a 2 polohrubé)2 lžíce cukru
- 5 lžic oleje
- 2 lžíce cukru
- Spirulina nebo zelené potravinové barvivo
Krém
- 1/2 l mléka
- 1 balíček pistáciového pudinku
- 100 g másla
- 250 g zakysané smetany
- moučkový cukr dle chuti
- pistáciová pasta (volitelné)
- pistáciové oříšky a kokosové hobliny na posypání řezů
Postup přípravy pistáciových řezů
1. Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme z nich tuhý sníh.
2. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, za stálého šlehání přidáváme olej a nakonec vmícháme mouku s případným zeleným barvivem.
3. Těsto vylijeme na plech s pečícím papírem a upečeme v troubě do růžova.
4. Korpus zchladíme a rozkrojíme napůl.
5. V mléku uvaříme pistáciový pudink, vychladíme rozšleháme s máslem, zakysanou smetanou a cukrem dle chuti.
6. Krém namažeme mezi dvě půlky korpusu a vrstvu krému navrch korpusu.
7. Nakonec posypeme dezert pistáciovými oříšky a kokosovými holinami a necháme ztuhnout několik hodin v lednici.
Zákusek krájíme na řezy a podáváme. Chceme li dezert větší, dávku zdvojnásobíme a upečeme dva platy.

Míša řezy inspirované oblíbeným nanukem: Čokoládová klasika s krémem, co se rozplývá na jazyku
