Pistáciové řezy se v poslední době těší velké oblibě , jejich příjemně zelená barva, jemná chuť a luxusní vzhled z nich dělají dezertový šperk. Nepatří sice mezi tradiční dezerty našich babiček, jedná se spíš o moderní český i evropský dezert., který čerpá inspiraci z francouzských a orientálních zákusků.

Pistáciové řezy jsou dezertem na plech nebo do formy a jedná se nečastěji o kombinaci jemného piškotového korpusu s příměsí mletých pistácií, pistáciového krému , kterého základem je máslo, smetany anebo Mascarpone či pudinku. Je to prostě elegantní moučník hodící se na slavnostní příležitosti, jako jsou svatby, svátky a rauty, ale i jako luxusní zákusek ke kávě.

Pistácie pochází povodně z orientální kuchyně, kde se používají ve sladkostech, například v baklavě, marcipánu či v pudinku. Ve francouzské kuchyni jsou pistácie základní surovinou pro výrobu makronek, pistáciových krémů, korpusů s ořechy a vícevrstvých dortů s piškotem, krémem, želé a polevou. U nás se pistácie objevily až v posledních desetiletích, kdy začalo být snažší je sehnat, a dnes jsou velmi populární právě ve formě krémových řezů, ale i zmrzliny.

Recept na pistáciové potěšení

Ingredience potřebné k přípravě zelených pistáciových řezů

Korpus

  • 5 vajec
  • 5 lžic mouky (3 lžíce hladké a 2 polohrubé)2 lžíce cukru
  • 5 lžic oleje
  • 2 lžíce cukru
  • Spirulina nebo zelené potravinové barvivo

Krém

  • 1/2 l mléka
  • 1 balíček pistáciového pudinku
  • 100 g másla
  • 250 g zakysané smetany
  • moučkový cukr dle chuti
  • pistáciová pasta (volitelné)
  • pistáciové oříšky a kokosové hobliny na posypání řezů

Postup přípravy pistáciových řezů

1. Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme z nich tuhý sníh.

2. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, za stálého šlehání přidáváme olej a nakonec vmícháme mouku s případným zeleným barvivem.

3. Těsto vylijeme na plech s pečícím papírem a upečeme v troubě do růžova.

Obrázek receptu na Zelené řezy: Pistáciové potěšení
Foto: cooky.cz, Recept na Zelené řezy: Pistáciové potěšení

4. Korpus zchladíme a rozkrojíme napůl.

5. V mléku uvaříme pistáciový pudink, vychladíme rozšleháme s máslem, zakysanou smetanou a cukrem dle chuti.

6. Krém namažeme mezi dvě půlky korpusu a vrstvu krému navrch korpusu.

7. Nakonec posypeme dezert pistáciovými oříšky a kokosovými holinami a necháme ztuhnout několik hodin v lednici.

Zákusek krájíme na řezy a podáváme. Chceme li dezert větší, dávku zdvojnásobíme a upečeme dva platy.

Obrázek k receptu na míša řezy

Míša řezy inspirované oblíbeným nanukem: Čokoládová klasika s krémem, co se rozplývá na jazyku

Piškotový dort s krémem a oříškovou vrstvou

Piškotové řezy s krémem a oříškovou vrstvou. V cukrárně bývá dort nazýván Queen Marry

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest