Zvenku lehce křupavé, uvnitř měkké. S chutí uzeného masa a kysaného zelí. Ano, kdysi to bylo skromnější jídlo venkova, u kterého se využilo, to co bylo doma, trocha brambor, domácí zelí ze zahrádky a zbytky uzeného. A nakonec z toho vznikl tento poklad domácí moravské kuchyně, který voní vzpomínkami na zimní večery a teplé jídlo po práce na statku, které je syté, voňavé a chuťově výrazné.
Dnes už se se zelňáky moc nesetkáváme mimo domácí kuchyň, jedině snad někdy na jarmarku a podobných akcích. A právě proto je dobré se k nim vrátit a ještě k tomu bez smažení na pánvi, co se nepovažuje za příliš zdravé. Když si je upečete najednou na plechu nemusíte se bát mastnoty ani připálení ale ani nepovedeného tvaru. Tak co, vyzkoušíte?
Recept na moravské zelňáky na plechu
Ingredience potřebné na přípravu Moravských zelňáků s uzeným pečených na pechu
- 1 kg čerstvého zelí
- 3 vejce
- 5 lžic plnotučného mléka nebo smetany
- 100 g strouhanky
- 250 g uzeného masa
- sůl a pepř dle chuti
- muškátový květ dle chuti
- 3 stroužky česneku
- 1 zeleninová paprika nakrájená nadrobno (volitelné)
- 1 cibule osmažená dozlatova
- 3 lžíce oleje
- sádlo nebo olej na vymazání plechu
- hrubá mouka na vysypání plechu
- houby a sýr (volitelné)
Postup přípravy zelňáků
1. Zelí nakrájíme na nudličky a uvaříme v páře nebo ve slané vodě a scedíme. Cibuli nakrájíme a usmažíme na oleji.
2. Vejce oddělíme, žloutky rozmícháme v mléce nebo smetaně a z bílků ušleháme sníh.
3. Uzené maso nakrájíme nadrobno, připravíme si strouhanku a nastrouháme česnek.
4. V misce smícháme zelí, uzené maso, strouhanku, osmaženou cibuli, česnek, žloutky s mlékem a vše ochutit solí a pepřem, případně muškátovým květem. Můžeme přidat i papriku, houby a sýr.
5. Nakonec do směsi vmícháme tuhý sníh z bílků.
6. Narovnáme do tukem vymazaného a moukou vysypaného pekáče a pečeme ve vyhřáté troubě na 190 stupňů dozlatova. Před dopečením můžeme posypat sýrem.

Zelňáky jinak: Smažené Zelné placky s mletým masem
Tip na závěr
Podáváme s bramborovou přílohou nakrájené na čtverce. Můžeme podávat i studené. Moravské zelňáky se dají i výborně zmrazit, ale je potřebné dodržet pár zásad, aby zůstaly chutné, šťavnaté a nerozpadaly se.

Křupavé zelné placky a dušené zelí: 2 recepty, které si zamiluje celá rodina. S přípravou si poradí i začátečník
