5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Zelí je zelenina, která patří do čeledi brukvovitých. Její hlavní částí jsou listy, které vytvářejí charakteristickou hlávku. Zelí se pěstuje a konzumuje po celém světě a je známé svou všestranností a využitím v různých kuchyních. Může být konzumováno syrové v salátech, nakládané, kysané, vařené nebo pečené.

Zelí obsahuje mnoho živin, včetně vlákniny, vitamínu C a dalších antioxidantů, což ho činí zdravou součástí stravy. Zelí je také důležitou surovinou při výrobě různých pokrmů, jako jsou zelňačky, zelí plněné masem nebo zelné rolky. Připravit si z něj ale můžeme také několik velmi chutných a zdravých salátů.

Obrázek: kilocalorii, Zelný salát čtyřikrát jinak

Recept na 4 saláty, jejichž hlavní ingrediencí je zelí

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 10 minut
Celkový čas 10 minut
Porcí 4 porce
Zelný salát je zdravá pochutina, jež posiluje trávení a imunitní systém

Potřebné vybavení

  • Miska
  • Nůž

Suroviny

Zelný salát s mrkví a okurkou

  • 200 gramů zelí
  • 1 středně velká mrkev
  • 1 středně velká okurka
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • černý pepř

Zelný salát s tuňákem

  • 200 gramů tuňáka
  • 400 gramů zelí
  • 1 zelená cibule
  • 3 lžíce jogurtu
  • sůl, pepř

Zelný salát s pomerančem

  • 500 gramů zelí
  • 2 středně velké pomeranče
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky balzamikového octa
  • 2 lžíce oleje

Zelný salát s mozarellou

  • 300 gramů zelí
  • 1 červená cibule
  • 1 okurka
  • 8 třešní
  • 10 oliv
  • 150 gramů mozzarelly
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžička medu
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy

Postup 

Příprava zelného salátu s mrkví a okurkou:

  • Nejprve nasekejte zelí nožem na malé kousky.
  • Poté pokrájejte okurku na tenké plátky. Stejně tak nakrájejte mrkev na tenké tyčinky.
  • V míse smíchejte sójovou omáčku s rozpuštěným máslem, citronovou šťávou, prolisovaným česnekem, černým pepřem a solí.
  • Dobře promíchejte, dokud se všechny ingredience nerozpustí a spojí.
  • Nakonec přidejte nakrájenou zeleninu do směsi a pečlivě promíchejte, aby se všechny chutě spojily.

Příprava zelného salátu s tuňákem:

  • Začněte tím, že jemně nasekáte zelí nožem a umístíte jej do mísy.
  • Poté přidejte plátky tuňáka, nakrájenou zelenou cibuli, koření a důkladně vše promíchejte, aby se chutě propojily.
  • Na závěr přidejte jogurt k zelenině a tuňákovi, aby jste dokončili chuťovou harmonii.

Příprava zelného salátu s pomerančem:

  • Začněte tím, že jemně nakrájíte zelí nožem a umístíte jej do mísy.
  • Přidejte nakrájenou zeleninu, sůl, pepř a cukr.
  • Pečlivě vše promíchejte, aby se ingredience rovnoměrně spojily.
  • Poté přidejte do zeleninové směsi plátky pomeranče.
  • Nakonec dochuťte salát octem a olejem, abyste přinesli do jídla další rozměr chuti.

Příprava zelného salátu s mozarellou:

  • Nejprve nakrájejte zelí nožem a umístěte jej do mísy.
  • Přidejte nadrobno nakrájenou červenou cibuli, olivy, nakrájenou okurku a pečlivě vše promíchejte.
  • Poté přidejte do směsi nastrouhanou mozzarellu.
  • V míse smíchejte citronovou šťávu, med a pepř.
  • Dobře promíchejte, abyste vytvořili omáčku.
  • Nakonec dochuťte salát získanou omáčkou, aby získal konečnou chuť.
Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 60 Kč
Chod: Salát
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: hlávkové zelí, mozzarella, mrkev, okurka, pomeranč, salát, tuňák, zelí


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest