Na linecké vykrajované cukroví existuje stovka receptů, dokonce už i na to nevykrajované, které třeba letos peču já. Ale o tom někdy jindy. Dnes si řekneme něco o receptu na Žíhané linecké cukroví s medovým krémem, které je velice vkusné a zároveň lahodné. Když si představíte, že linecké těsto je zkombinované s medovou náplní a polité dvěma druhy čokolády, tak to už na pohled musí být opravdu sladká bomba.
Linecké těsto je tradice, ale za několik desetiletí nebo i století jeho existence bylo na něj napsáno tolik receptů a tak zmodernizovaných, že možná by jsme i těžko hledali, jaké bylo to původní obyčejné linecké těsto v původním lineckém koláči. No určitě by jsme to někde v starých historických kuchařkách dohledali, ale my si dnes upečeme ty naše žíhané a třeba někdy i ty prvotní.
Recept na Žíhané linecké s medovým krémem
Ingredience na přípravu
Linecké těsto
- 300 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- 1 KL citrónové kůry
- 1 balíček vanilkového cukru
- 200 g másla
- 3 žloutky
Medová náplň do lineckého
- 120 g másla
- 5 PL medu
Žíhaná poleva na linecké
- 120 g mléčné čokolády
- 2 KL kokosového tuku
- 100 g bílé čokolády
Postup
1. V misce smícháme suché ingredience určené pro těsto , přidáme žloutky a změklé máslo a vypracujeme hladké těsto, které necháme zabalené do folie odležet v lednici minimálně hodinu.
2. Odložené těsto vyválíme na pomoučeném válu na tloušťku cca 4 mm a vykrajovátky namáčenými ve slunečnicovém oleji vykrajujeme tvary, které pokládáme na plech vystlaný pečícím papírem.
3. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 8-9 minut. Necháme vychladnout.
4. Vyšleháním másla a medu si připravíme krém, který nanášíme cukrářským sáčkem na spodní stranu poloviny sušenek. Sušenky slepujeme spodní stranou k sobě.
5. Ve vodní lázni si rozpustíme mléčnou čokoládu s kokosovým tukem, v duhé miske ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu. Bílou rozpuštěnou čokoládu lžící pocákáme do mléčné polevy – viď fotografii. Do této polevy namáčíme naplněné cukroví vrchním kolečkem a necháme okapat. Tím vytvoříme žíhaný efekt. Cukroví necháme volně zatuhnout.
Tímto způsobem vytvoříme luxusní a krásný dezert na sváteční stůl. Ještě jeden tip pro zdobení je namáčení do mléčné polevy a nanášení bílé čokolády do ještě měkké polevy párátkem. Můžete vyzkoušet oba způsoby, který se zrovna vám bude líbit.