Tvarohové koláče patří mezi klasické české sladké pečivo, které voní domovem a tradicí. Když se na stole objeví teplý koláč z kynutého těsta, jeho vůně a jemná struktura dokáže rozzářit každý den. Tento recept na zlatavé tvarohové koláče vás přenese do kuchyně babiček, kde koláče znamenaly nejen lahůdku, ale i symbol rodinné pohody.

Koláče byly a stále jsou oblíbené při různých slavnostech, svatbách či svatodušních poutích. Těsto zůstává díky máslu a správnému kynutí krásně vláčné, a tvarohová náplň dodává koláčům svěží a jemnou chuť, která se krásně snoubí s kyselostí tvarohu. To vše završuje zlatavá a křupavá kůrka, kterou ocení každý milovník sladkého pečiva.

Recept na zlatavé tvarohové koláče

Délka přípravy 18 minut, délka kynutí 1 h 15 minut, délka pečení v troubě 20 minut.

Ingredience pro přípravu

Těsto na koláče:

  • 390 g mouky
  • 120 ml mléka
  • 120 ml vody
  • 57 g másla
  • 32 g cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička sušeného droždí

Náplň:

  • 230 g tvarohu
  • 50 g cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 žloutek

Postup přípravy

1. V míse si smícháme teplé mléko s teplou vodou, cukrem, solí, změklým máslem a droždím.

2. Dále přisypeme mouku a vypracujeme hladké těsto. Ze začátku se může těsto lepit, ale nepřidáváme mouku a hněteme asi 5 minut.

3. Z těsta vytvarujeme bochník, přikryjeme ho utěrkou a dáme na 30 minut kynout.

Vytvarujeme bochník.
Zdroj obrázku: Bincy Chris, Vytvarujeme bochník.

4. Vykynuté těsto rozválíme na plát silný asi 1,3 cm a vykrajovátkem nebo sklenicí vytvoříme asi 4 – 5 cm velká kolečka.

Rozválíme a vykrojíme kolečka.
Zdroj obrázku: Bincy Chris, Rozválíme a vykrojíme kolečka.

5. Plech si vyložíme pečícím papírem a na něj vyskládáme kolečka z těsta.

6. Takto kolečka přikryjeme a necháme dalších 45 minut kynout. Mezitím si připravíme náplň.

7. V míse smícháme tvaroh s cukrem a vanilkovým extraktem.

Připravíme tvarohovou náplň.
Zdroj obrázku: Bincy Chris, Připravíme tvarohovou náplň.

8. Do vykynutých koleček uděláme dnem sklenice hluboký důlek a následně kolečka z těsta potřeme vyšlehaným žloutkem.

Do koleček uděláme důlky.
Zdroj obrázku: Bincy Chris, Do koleček uděláme důlky.

9. Do důlků nyní naneseme připravenou tvarohovou náplň, do každého asi tak 1,5 lžíce.

Potřeme žloutkem a naplníme tvarohem.
Zdroj obrázku: Bincy Chris, Potřeme žloutkem a naplníme tvarohem.

10. Koláčky vložíme do předehřáté trouby na 190°C a pečeme asi 18 – 20 minut dozlatova.

11. Celková délka pečení závisí na tloušťce těsta.

Historie koláčů

Historie tvarohových koláčů sahá hluboko do tradiční české a středoevropské kuchyně. Koláče jako sladké pečivo jsou známé již od středověku, kdy byly pečeny na významné církevní svátky, slavnosti nebo jako pohoštění pro zvláštní hosty. První zmínky o koláčích v českém prostředí najdeme už ve starých kronikách a receptech z 15. a 16. století. Tehdy nebyly koláče zdaleka tak sladké, jak je známe dnes, protože cukr byl vzácný a drahý, a proto se více využívaly med či ovoce.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest