Těstoviny, pasta, noodles nebo makaron nejsou jen obyčejné nudle na talíři. Nyní zjistíte, že druhů je několik a každá ta “nudle” je vhodnější na jiný druh pokrmu. Těstoviny se za poslední staletí těší stále větší a větší oblíbenosti po celém světě, neboť jejich univerzálnost je nekonečná. Jak to máte vy s těstovinami?
Nemyslíte si, že je úžasné, že jeden druh jídla má několik druhů tvarů. Znáte jiné jídlo u kterého je to možné? My Vám představíme 15 druhů variant těstovin. Co na to říkáte, myslíte že je to možné? Uvidíte, že ano. Řekneme Vám tajemství, druhů těstovin je doopravdy ještě více😊.
Základ všech těstovin je převážně stejný, uvařit je ve vroucí osolené vodě, některé můžete rovnou syrové zapékat s masovou či zeleninovou směsí. Představíme Vám v tomto článku tolik druhů, jelikož člověk je zvyklý používat stále a stále dokola jeden druh těstovin. Ale některý druh těstovin je vhodnější do salátů a jiný zase k hutným omáčkám, a to vše se naučíte nyní rozeznávat.
Pojďme se blíže seznámit s těstovinami…
Něco z historie těstovin:
Každý si myslí, že těstoviny pochází z Itálie a jsou jejich specialitou, ale není tomu tak. Itálie je sice nejvíce spojována s touto potravinou, ale historie těstovin sahá až do starověku. Jsou důkazy, že těstoviny byly konzumovány již ve starověké Číně. Odtud se rozšířily do Středomoří.
1. Špagety
Jsou nejznámějším druhem těstovin, jsou krásně tenké, válcovité a dlouhé a proto obzvlášť děti je rádi konzumují, při konzumaci je s nimi zábava. Špagety jsou dokonalé k masovým omáčkám, ale také k smetaným omáčkám či jen na lehký způsob s olejem a česnekem.
2. Makarony
Těstoviny, které jsou duté a mají podlouhlý tvar. Dost často tento druh těstovin bývá mylně zaměňován se špagety, ale hlavní rozdíl je v tom, že makarony jsou kratší a duté. Makarony jsou výborné s krémovými omáčkami, protože omáčka se dostane i dovnitř těstovin a tím pokrm dostane zajímavou chuť.
3. Tagliatelle
Jsou široké, dlouhé, ploché pásky těstovin, které se skvěle hodí pro bohaté omáčky jako ragú nebo smetanové omáčky. Připravte si je s domácím pestem nebo klasickou boloňskou omáčkou a užijte si jejich bohatou chuť.
4. Tortellini
Jsou malé plněné kroužky, které jsou často naplněny sýrem nebo masem. Jsou skvělé ve vývaru, se smetanovou omáčkou či jen s olivovým olejem nebo přelitý pouze máslem. Jejich tvar a chuť dělají z každého jídla zvláštní zážitek.
5. Ravioli
Jsou těstoviny ve tvaru čtverce, které jsou stejně jako tortellini, plněný masem, sýry či zeleninou. Podáváme je se smetanovou omáčkou či jen přelité máslem a šalvějí.
6. Rotini
Rotini jsou další těstovinou, která je velmi oblíbená u dětí. Jsou to kroucené těstoviny, které krásně zachytávají omáčku nebo jiné ingredience. Dále jsou výborné do těstovinových salátů nebo na pečení.
7. Lasagne
Lasagne jsou taková královna těstovin. Jsou to širiké pláty těstovin, které se skvěle hodí na vrstvení s nějakou masovou či zeleninou mezivrstvou. Klasické lasagne jsou boloňské, s masovou omáčkou, bešamelem a parmezánem. Vyzkoušet můžete, ale i verzi na vegetariánský způsob nebo se špenátovou náplní a krůtím masem.
8. Fusilli
Fusilli jsou spirálovitového tvaru, které jsou vhodné do salátů či k zeleninovým a smetanovým omáčkám.
9. Ziti
Ziti jsou perfektní na pečení, jsou to krátké a duté těstoviny. Zkuste je zapéct s rajčatovou nebo smetanovo-sýrovou omáčkou a uvidíte, že tento tvar je pro tento druh pokrmu naprosto ideální. Zároveň pokrm pro oko působí velmi zajímavě.
10. Penne
Těstoviny penne jsou univerzální válečky. Jsou to krátké válcovité těstoviny se šikmými konci. Díky tvaru jsou vhodné pro všechny druhy omáček, protože omáčka krásně pronikne dovnitř a tím poskytuje plný chuťový zážitek.
11. Conchiglie neboli mušle
Jsou ideální pro zachycení omáček, dále jsou skvělé v těstovinových salátech, pečených pokrmech nebo s hustými omáčkami.
12. Fetuccine
Fettucine jsou široké a ploché těstoviny, díky své šířce se často používají do různých ragú. Omáčka, díky tvaru, krásně přilne na těstovině.
13. Farfalle
Tyto rozkošný motýlky má asi každý rád. Tato těstovina je krásná na pohled a skvěle zadržují omáčku nebo jsou vhodné pro těstovinové saláty.
14. Pappardelle
Pappardelle jsou další široká těstovina, která má většinou 2-3cm na šířku a prodávají se většinou, v sušené variantě, stočené do klubíček. Hodí se krásně k ragú či různým omáčkám.
15. Bucatini
To jsou těstoviny, které vypadají na první pohled jako špagety, ale jsou tlustší a uvnitř mají malou dírku. Díky této dírce se dostane různá omáčka i dovnitř těstoviny. Vyzkoušejte si někdy udělat boloňské špagety s tímto druhem těstoviny a uvidíte, že zážitek z tohoto pokrmu bude zase o něco jiný než se špagety.
Tak co, našli jste nějaký druh těstovin, o kterém jste ještě neslyšeli? Rozšiřte své těstovinové portfolio a nebojte se experimentovat. Uvidíte, že jen malá změna, jako je druh těstoviny bude mít ve Vaší rodině úspěch.
TIP: Víte, jak připravit těstoviny al dente a co to znamená? Článek Jak připravit těstoviny al dente jako šéfkuchař.