Zapečené těstoviny v troubě jsou oblíbeným pokrmem zejména díky své jednoduchosti a univerzálnosti. Obecný postup začíná tím, že se těstoviny uvaří podle pokynů na obalu, až jsou al dente, tedy stále trochu pevné na skus. Po scezení se těstoviny smíchají s různými ingrediencemi, jako jsou omáčky (rajčatová, smetanová, sýrová), maso (mleté hovězí, kuřecí, uzené nebo šunka), zelenina (brokolice, špenát, rajčata) a koření. Tyto směsi se následně přemístí do pečicí nádoby, posypou se sýrem a zapečou v troubě při teplotě kolem 180-200°C. Dokud se sýr nerozpustí a nevytvoří zlatavou kůrku.
Čím si získaly zapečené těstoviny svou popularitu
Lidé rádi vaří a pečou zapečené těstoviny z několika důvodů.
- Za prvé, jedná se o pokrm, který lze snadno přizpůsobit dostupným surovinám a individuálním chutím, což znamená, že každý může vytvořit svou vlastní jedinečnou verzi.
- Za druhé, je to jídlo, které lze připravit dopředu a jednoduše ohřát, což je ideální pro náročné dny nebo jako řešení pro hosty.
- A v neposlední řadě, zapečené těstoviny jsou často považovány za komfortní jídlo, které nabízí teplý a sytý pocit díky kombinaci těstovin, sýrů a dalších chutných přísad a jejich kombinací.
Jeké recepty se nejvíce používají
Mezi nejčastěji používané těstoviny patří penne, rigatoni, fusilli nebo lasagne. Je to z toho důvodu, že jejich tvar dobře drží omáčku a ingredience pohromadě. Tyto těstoviny se nejčastěji zapékají s rajčatovými nebo smetanovými omáčkami, které jsou obohaceny o různé druhy sýrů jako mozzarella, parmazán nebo čedar. Kromě toho se často přidávají i další přísady, jako jsou mleté maso (například bolognese směs), pečená zelenina (cuketa, lilky, brokolice) nebo dokonce mořské plody. Kombinace těchto různých ingrediencí vytváří komplexní a lahodné jídlo.
10 nejlepších receptů a ještě něco navíc
Klasické Lasagne
Ingredience:
- 12 lasagne plátů
- 500 g mletého hovězího masa
- 800 g rajčatové omáčky
- 500 ml bešamelové omáčky (mléko, máslo, mouka)
- 250 g mozzarelly
- 100 g parmazánu
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- Sůl, pepř, olivový olej
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Na pánvi s olivovým olejem osmahněte nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte mleté maso, osolte, opepřete a orestujte.
- Přidejte rajčatovou omáčku a nechte 20 minut dusit.
- Uvařte lasagne pláty podle pokynů na obalu.
- V pekáči vrstvěte lasagne pláty, masovou směs, bešamelovou omáčku a strouhanou mozzarellu. Opakujte vrstvy.
- Horní vrstvu posypte parmazánem.
- Pečte v troubě asi 40 minut, dokud se nevytvoří zlatavá kůrka.
Další dvě varianty receptů na zapečené lasagne:
Zapečené Penne s Kuřecím Masem a Brokolicí
Ingredience:
- 300 g penne
- 2 kuřecí prsa
- 1 brokolice
- 250 ml smetanové omáčky (smetana, máslo, mouka)
- 200 g čedaru
- 50 g parmazánu
- Sůl, pepř, olivový olej
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Uvařte penne a brokolici v osolené vodě.
- Kuřecí prsa nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a orestujte na pánvi s olivovým olejem.
- V míse smíchejte uvařené penne, brokolici, kuřecí maso a smetanovou omáčku.
- Směs přemístěte do pekáče a posypte čedarem a parmazánem.
- Pečte asi 20 minut dozlatova.
Zapečené Fusilli se Špenátem a Ricottou
Ingredience:
- 300 g fusilli
- 200 g čerstvého špenátu
- 250 g ricotty
- 250 ml smetanové omáčky (smetana, máslo, mouka)
- 200 g mozzarelly
- Sůl, pepř, olivový olej
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Uvařte fusilli v osolené vodě.
- Na pánvi s olivovým olejem osmahněte špenát, osolte a opepřete. Poté přidejte ricottu a smetanovou omáčku.
- Smíchejte uvařené fusilli s omáčkou a přemístěte do pekáče.
- Posypte nastrouhanou mozzarellou.
- Pečte asi 20 minut dozlatova.
Rigatoni s Bolognese Omáčkou
Ingredience:
- 300 g rigatoni
- 500 g mletého hovězího masa
- 800 g rajčatové omáčky
- 2 stroužky česneku
- 100 g parmazánu
- 200 g mozzarelly
- Sůl, pepř, olivový olej
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Uvařte rigatoni v osolené vodě.
- Na pánvi s olivovým olejem osmahněte česnek, přidejte mleté maso, osolte, opepřete a orestujte.
- Přidejte rajčatovou omáčku a nechte 20 minut dusit.
- Smíchejte uvařené rigatoni s bolognese omáčkou a přemístěte do pekáče.
- Posypte nastrouhaným parmazánem a mozzarellou.
- Pečte asi 25 minut dozlatova.
Zapečené Macaroni se sýrovou omáčkou
Ingredience:
- 300 g macaroni
- 500 ml mléka
- 50 g másla
- 50 g hl. mouky
- 200 g čedaru
- 100 g parmazánu
- 50 g strouhanky
- Sůl, pepř, muškátový oříšek
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Uvařte macaroni v osolené vodě.
- Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte mouku a míchejte. Postupně přilévejte mléko a míchejte, dokud omáčka nezhoustne. Osolte, opepřete a přidejte špetku muškátového oříšku.
- Vmíchejte nastrouhaný čedar do omáčky a nechte rozpustit.
- Smíchejte uvařené macaroni s omáčkou a přemístěte do pekáče.
- Posypte nastrouhaným parmazánem a strouhankou.
- Pečte asi 20 minut do zlatova.
Zapečené Těstoviny se Šunkou a Hráškem
Ingredience:
- 300 g farfalle
- 200 g šunky
- 200 g hrášku
- 250 ml smetanové omáčky (smetana, máslo, mouka)
- 200 g čedaru
- 50 g parmazánu
- Sůl, pepř
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Uvařte farfalle a hrášek v osolené vodě.
- Nakrájejte šunku na kostičky.
- Smíchejte těstoviny, hrášek a šunku se smetanovou omáčkou.
- Směs přemístěte do pekáče a posypte čedarem a parmazánem.
- Pečte asi 20 minut dozlatova.
Zapečené Těstoviny s Cuketou a Lilkem
Ingredience:
- 300 g penne
- 1 cuketa
- 1 lilek
- 800 g rajčatové omáčky
- 200 g mozzarelly
- 100 g parmazánu
- Sůl, pepř, olivový olej
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Uvařte penne v osolené vodě.
- Nakrájejte cuketu a lilek na plátky, osolte a opepřete. Opečte na pánvi s olivovým olejem.
- Smíchejte uvařené penne s rajčatovou omáčkou a opečenou zeleninou a přemístěte do pekáče.
- Posypte nastrouhanou mozzarellou a parmazánem.
- Pečte asi 25 minut dozlatova.
Zapečené Cannelloni s Mletým Masem
Ingredience:
- 250 g cannelloni
- 500 g mletého hovězího masa
- 800 g rajčatové omáčky
- 2 stroužky česneku
- 200 g ricotty
- 200 g mozzarelly
- Sůl, pepř, olivový olej
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Na pánvi s olivovým olejem osmahněte česnek, přidejte mleté maso, osolte, opepřete a orestujte. Přidejte rajčatovou omáčku a nechte 20 minut dusit.
- Cannelloni naplňte mletým masem.
- V pekáči rozložte trochu rajčatové omáčky na dno, položte plněné cannelloni a přelijte zbylou omáčkou.
- Posypte nastrouhanou mozzarellou.
- Pečte asi 30 minut dozlatova.
Zapečené Tagliatelle s Houbami a Sýrem
Ingredience:
- 300 g tagliatelle
- 300 g hub (žampiony, hřiby)
- 250 ml smetanové omáčky (smetana, máslo, mouka)
- 200 g parmazánu
- Sůl, pepř, olivový olej
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Uvařte tagliatelle v osolené vodě.
- Na pánvi s olivovým olejem osmahněte nakrájené houby, osolte, opepřete.
- Smíchejte uvařené tagliatelle, houby a smetanovou omáčku.
- Směs přemístěte do pekáče a posypte nastrouhaným parmazánem.
- Pečte asi 20 minut dozlatova.
Zapečené Těstoviny s Mořskými Plody
Ingredience:
- 300 g linguine
- 300 g mořských plodů (krevety, mušle, kalamáry)
- 800 g rajčatové omáčky
- 2 stroužky česneku
- 200 g mozzarelly
- Sůl, pepř, olivový olej
Postup přípravy:
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Uvařte linguine v osolené vodě.
- Na pánvi s olivovým olejem osmahněte česnek, přidejte mořské plody, osolte, opepřete a krátce orestujte.
- Přidejte rajčatovou omáčku a krátce povařte.
- Smíchejte uvařené linguine s omáčkou a mořskými plody a přemístěte do pekáče.
- Posypte nastrouhanou mozzarellou.
- Pečte asi 20 minut dozlatova.
A ještě něco navíc o zapečených těstovinách
- Přečtěte si, jak správně uvařit těstoviny al dente
- Neznáte všechny druhy těstovin, které jsou uvedeny v receptech na zapečené těstoviny? Prohlédnout si je můžete v Přehledu nejznámějších a nejpoužívanějších těstovin.