Zapečené těstoviny v troubě jsou oblíbeným pokrmem zejména díky své jednoduchosti a univerzálnosti. Obecný postup začíná tím, že se těstoviny uvaří podle pokynů na obalu, až jsou al dente, tedy stále trochu pevné na skus. Po scezení se těstoviny smíchají s různými ingrediencemi, jako jsou omáčky (rajčatová, smetanová, sýrová), maso (mleté hovězí, kuřecí, uzené nebo šunka), zelenina (brokolice, špenát, rajčata) a koření. Tyto směsi se následně přemístí do pečicí nádoby, posypou se sýrem a zapečou v troubě při teplotě kolem 180-200°C. Dokud se sýr nerozpustí a nevytvoří zlatavou kůrku.

Čím si získaly zapečené těstoviny svou popularitu

Lidé rádi vaří a pečou zapečené těstoviny z několika důvodů.

  • Za prvé, jedná se o pokrm, který lze snadno přizpůsobit dostupným surovinám a individuálním chutím, což znamená, že každý může vytvořit svou vlastní jedinečnou verzi.
  • Za druhé, je to jídlo, které lze připravit dopředu a jednoduše ohřát, což je ideální pro náročné dny nebo jako řešení pro hosty.
  • A v neposlední řadě, zapečené těstoviny jsou často považovány za komfortní jídlo, které nabízí teplý a sytý pocit díky kombinaci těstovin, sýrů a dalších chutných přísad a jejich kombinací.

Jeké recepty se nejvíce používají

Mezi nejčastěji používané těstoviny patří penne, rigatoni, fusilli nebo lasagne. Je to z toho důvodu, že jejich tvar dobře drží omáčku a ingredience pohromadě. Tyto těstoviny se nejčastěji zapékají s rajčatovými nebo smetanovými omáčkami, které jsou obohaceny o různé druhy sýrů jako mozzarella, parmazán nebo čedar. Kromě toho se často přidávají i další přísady, jako jsou mleté maso (například bolognese směs), pečená zelenina (cuketa, lilky, brokolice) nebo dokonce mořské plody. Kombinace těchto různých ingrediencí vytváří komplexní a lahodné jídlo.

10 nejlepších receptů a ještě něco navíc

Klasické Lasagne

Ingredience:

  • 12 lasagne plátů
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 800 g rajčatové omáčky
  • 500 ml bešamelové omáčky (mléko, máslo, mouka)
  • 250 g mozzarelly
  • 100 g parmazánu
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • Sůl, pepř, olivový olej

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Na pánvi s olivovým olejem osmahněte nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte mleté maso, osolte, opepřete a orestujte.
  3. Přidejte rajčatovou omáčku a nechte 20 minut dusit.
  4. Uvařte lasagne pláty podle pokynů na obalu.
  5. V pekáči vrstvěte lasagne pláty, masovou směs, bešamelovou omáčku a strouhanou mozzarellu. Opakujte vrstvy.
  6. Horní vrstvu posypte parmazánem.
  7. Pečte v troubě asi 40 minut, dokud se nevytvoří zlatavá kůrka.

Další dvě varianty receptů na zapečené lasagne:

Zapečené lasagne s krůtím masem a špenátem
Vaříme Lasagne s krůtím masem a špenátem, uvedené množství je na 4 porce. Délka přípravy 30 minut, délka pečení 30 minut.
Prohlédnout recept
Příprava Lasagní
Obrázek: Cooky.cz, Recept na Lasagne s krůtím a špenátem
Zapečené lasagne alla Bolognese – Boloňské lasagne
Příprava pokrmu Vám zabere 15 minut, vaření 15 minut a zapékání v troubě 30 minut.
Prohlédnout recept
Recept na Lasagne Bolognese
Zdroj obrázku: cooky.cz, Recept na Lasagne Bolognese

Zapečené Penne s Kuřecím Masem a Brokolicí

Ingredience:

  • 300 g penne
  • 2 kuřecí prsa
  • 1 brokolice
  • 250 ml smetanové omáčky (smetana, máslo, mouka)
  • 200 g čedaru
  • 50 g parmazánu
  • Sůl, pepř, olivový olej

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Uvařte penne a brokolici v osolené vodě.
  3. Kuřecí prsa nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a orestujte na pánvi s olivovým olejem.
  4. V míse smíchejte uvařené penne, brokolici, kuřecí maso a smetanovou omáčku.
  5. Směs přemístěte do pekáče a posypte čedarem a parmazánem.
  6. Pečte asi 20 minut dozlatova.

Zapečené Fusilli se Špenátem a Ricottou

Ingredience:

  • 300 g fusilli
  • 200 g čerstvého špenátu
  • 250 g ricotty
  • 250 ml smetanové omáčky (smetana, máslo, mouka)
  • 200 g mozzarelly
  • Sůl, pepř, olivový olej

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Uvařte fusilli v osolené vodě.
  3. Na pánvi s olivovým olejem osmahněte špenát, osolte a opepřete. Poté přidejte ricottu a smetanovou omáčku.
  4. Smíchejte uvařené fusilli s omáčkou a přemístěte do pekáče.
  5. Posypte nastrouhanou mozzarellou.
  6. Pečte asi 20 minut dozlatova.

Rigatoni s Bolognese Omáčkou

Ingredience:

  • 300 g rigatoni
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 800 g rajčatové omáčky
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g parmazánu
  • 200 g mozzarelly
  • Sůl, pepř, olivový olej

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Uvařte rigatoni v osolené vodě.
  3. Na pánvi s olivovým olejem osmahněte česnek, přidejte mleté maso, osolte, opepřete a orestujte.
  4. Přidejte rajčatovou omáčku a nechte 20 minut dusit.
  5. Smíchejte uvařené rigatoni s bolognese omáčkou a přemístěte do pekáče.
  6. Posypte nastrouhaným parmazánem a mozzarellou.
  7. Pečte asi 25 minut dozlatova.
Lasagne a zapečené těstoviny - nejlepší vybrané recepty
Obrázek: Cooky.cz, Top recepty na zapečené těstoviny – vyzkoušené recepty

Zapečené Macaroni se sýrovou omáčkou

Ingredience:

  • 300 g macaroni
  • 500 ml mléka
  • 50 g másla
  • 50 g hl. mouky
  • 200 g čedaru
  • 100 g parmazánu
  • 50 g strouhanky
  • Sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Uvařte macaroni v osolené vodě.
  3. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte mouku a míchejte. Postupně přilévejte mléko a míchejte, dokud omáčka nezhoustne. Osolte, opepřete a přidejte špetku muškátového oříšku.
  4. Vmíchejte nastrouhaný čedar do omáčky a nechte rozpustit.
  5. Smíchejte uvařené macaroni s omáčkou a přemístěte do pekáče.
  6. Posypte nastrouhaným parmazánem a strouhankou.
  7. Pečte asi 20 minut do zlatova.

Zapečené Těstoviny se Šunkou a Hráškem

Ingredience:

  • 300 g farfalle
  • 200 g šunky
  • 200 g hrášku
  • 250 ml smetanové omáčky (smetana, máslo, mouka)
  • 200 g čedaru
  • 50 g parmazánu
  • Sůl, pepř

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Uvařte farfalle a hrášek v osolené vodě.
  3. Nakrájejte šunku na kostičky.
  4. Smíchejte těstoviny, hrášek a šunku se smetanovou omáčkou.
  5. Směs přemístěte do pekáče a posypte čedarem a parmazánem.
  6. Pečte asi 20 minut dozlatova.

Zapečené Těstoviny s Cuketou a Lilkem

Ingredience:

  • 300 g penne
  • 1 cuketa
  • 1 lilek
  • 800 g rajčatové omáčky
  • 200 g mozzarelly
  • 100 g parmazánu
  • Sůl, pepř, olivový olej

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Uvařte penne v osolené vodě.
  3. Nakrájejte cuketu a lilek na plátky, osolte a opepřete. Opečte na pánvi s olivovým olejem.
  4. Smíchejte uvařené penne s rajčatovou omáčkou a opečenou zeleninou a přemístěte do pekáče.
  5. Posypte nastrouhanou mozzarellou a parmazánem.
  6. Pečte asi 25 minut dozlatova.

Zapečené Cannelloni s Mletým Masem

Ingredience:

  • 250 g cannelloni
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 800 g rajčatové omáčky
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g ricotty
  • 200 g mozzarelly
  • Sůl, pepř, olivový olej

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Na pánvi s olivovým olejem osmahněte česnek, přidejte mleté maso, osolte, opepřete a orestujte. Přidejte rajčatovou omáčku a nechte 20 minut dusit.
  3. Cannelloni naplňte mletým masem.
  4. V pekáči rozložte trochu rajčatové omáčky na dno, položte plněné cannelloni a přelijte zbylou omáčkou.
  5. Posypte nastrouhanou mozzarellou.
  6. Pečte asi 30 minut dozlatova.

Zapečené Tagliatelle s Houbami a Sýrem

Ingredience:

  • 300 g tagliatelle
  • 300 g hub (žampiony, hřiby)
  • 250 ml smetanové omáčky (smetana, máslo, mouka)
  • 200 g parmazánu
  • Sůl, pepř, olivový olej

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Uvařte tagliatelle v osolené vodě.
  3. Na pánvi s olivovým olejem osmahněte nakrájené houby, osolte, opepřete.
  4. Smíchejte uvařené tagliatelle, houby a smetanovou omáčku.
  5. Směs přemístěte do pekáče a posypte nastrouhaným parmazánem.
  6. Pečte asi 20 minut dozlatova.

Zapečené Těstoviny s Mořskými Plody

Ingredience:

  • 300 g linguine
  • 300 g mořských plodů (krevety, mušle, kalamáry)
  • 800 g rajčatové omáčky
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g mozzarelly
  • Sůl, pepř, olivový olej

Postup přípravy:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Uvařte linguine v osolené vodě.
  3. Na pánvi s olivovým olejem osmahněte česnek, přidejte mořské plody, osolte, opepřete a krátce orestujte.
  4. Přidejte rajčatovou omáčku a krátce povařte.
  5. Smíchejte uvařené linguine s omáčkou a mořskými plody a přemístěte do pekáče.
  6. Posypte nastrouhanou mozzarellou.
  7. Pečte asi 20 minut dozlatova.

A ještě něco navíc o zapečených těstovinách

Závěrem ještě další 3 recepty na zapečené těstoviny

Zapečené těstoviny penne s rajčatovou omáčkou a mletým masem
Kombinace těstovin se zapečeným sýrem, rajčaty a válcovitými těstoviny – skvělá rodinná večeře.
Prohlédnout recept
Zapečené penne s rajčatovou omáčkou, sýrem, mletým
Obrázek: Cooky.cz, Zapečené penne těstoviny s rajčatovou omáčkou
Zapečené těstoviny se šunkou od kosti, sýrem a slaninou
Vaříme zapečené těstoviny jako rychlý oběd během týdne, celková doba přípravy 30 minut.
Prohlédnout recept
Obrázek receptu na zapečené těstoviny se sýrem a šunkou.
Zdroj obrázku: depositphotos, Recept na zapečené těstoviny se sýrem a šunkou.
Zapečené smetanové těstoviny s kuřecím masem
Jak zapéct těstoviny? Zkuste recept i s postupem na Zapečené smetanové těstoviny s kuřecím masem.
Prohlédnout recept
Detail - hotové zapečené těstoviny
Zapečené smetanové těstoviny s kuřecím masem


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest