Zapečené těstoviny penne jsou jídlem, které je oblíbené v domácnostech po celém světě. Jsou velmi jednoduché na přípravu, skvěle zasytí a chutnají. To celé spojené do kombinace s rajčatovou omáčkou, mletý masem a sýrovou krustičkou. Kořeny sahají hluboko do italské kuchyně, kde se těstoviny často kombinují s různými druhy mas, zeleniny a sýrů. Penne znamená v italštině “pero nebo brk” – možná právě kvůli seříznutým koncům. Kvůli jejich válcovitému tvaru jsou ideální pro zapékání, protože dobře drží omáčku a zůstávají pevné i po pečení.
Zajímavosti o zapečených těstovinách penne
Recepty na zapečené těstoviny mohou být velmi různorodé – od jednoduchých variant s rajčatovou omáčkou a sýrem, až po luxusní verze s mořskými plody nebo lanýži. Jestliže vám zbývá v lednici od každého trochu a už by to nebylo na nějaký sofistikovaný recept, zapečené těstoviny jsou ideálním kandidátem právě pro zpracování zbytků z lednice. Můžete přidat téměř cokoliv, co máte po ruce. Jsou praktické na přípravu a servírování a myslím, že si pochutnáte.
Penne mohou být vroubkované nebo hladké. Kupuji ty vroubkované, protože mi více chutnají a do omáček se lépe hodí.
Přečtěte si také o těstovinách:
- Jak se vaří těstoviny al dente
- Vodu z těstovin nevylévejte – přečtěte si, jaké má další užitečné využití
- Víte, jaké jsou druhy těstovin a vyznáte se v nich?
- Velký přehled receptů s těstovinami

Recept na zapečené těstoviny penne s mletým masem a rajčatovou omáčkou
Potřebné vybavení
- Hrnec
- Zapékací mísa
Suroviny
- 300 g těstovin (penne)
- 400 g mletého masa (hovězí, vepřové nebo směs)
- 1 ks střední cibule (nakrájené na jemno)
- 2-3 stroužky česneku (nasekaného)
- 1 plechovka krájených rajčat (nebo pasírovaných rajčat, cca 400g)
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička cukru
- 1 lžička sušené bazalky
- čerstvá bazalka
- sůl, pepř
- 200 g strouhaného sýra dle vlastní preference (čedar nebo parmezán)
- 1 lžička sušeného oregana
- olivový olej
Postup
Příprava těstovin
- V hrnci přiveďte osolenou vodu k varu a uvařte těstoviny penne podle návodu na obalu, dokud nejsou al dente. Poté je sceďte a odložte stranou
Příprava mletého masa
- V pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli, dokud není sklovitá
- Přidejte nasekaný česnek a smažte ještě asi minutu, dokud nezačne vonět
- Přidejte mleté maso a restujte, dokud není důkladně propečené a nedostane hnědou barvu. Dochuťte solí a pepřem
Příprava rajčatové omáčky
- K mletému masu přidejte krájená rajčata, rajčatový protlak, cukr, sušenou bazalku a oregano. Dobře promíchejte
- Nechte směs jemně vařit asi 15-20 minut, aby se chutě propojily. Případně dochuťte solí a pepřem podle potřeby
Zapékání těstovin
- Předehřejte troubu na 180°C
- V míse smíchejte uvařené těstoviny s rajčatovou omáčkou a mletým masem
- Směs přendejte do zapékací mísy a rovnoměrně ji rozprostřete
- Povrch posypte strouhaným sýrem
- Zapékejte v předehřáté troubě asi 20-25 minut, dokud sýr nezíská zlatavou barvu a nezačne bublat
Servírování
- Po vyndání z trouby nechte chvíli vychladnout
- Ozdobte čerstvou bazalkou (pokud máte rádi) a podávejte
zdroj: autorský článek cooky.cz, částečně upraveno AI