5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Zapečené těstoviny penne jsou jídlem, které je oblíbené v domácnostech po celém světě. Jsou velmi jednoduché na přípravu, skvěle zasytí a chutnají. To celé spojené do kombinace s rajčatovou omáčkou, mletý masem a sýrovou krustičkou. Kořeny sahají hluboko do italské kuchyně, kde se těstoviny často kombinují s různými druhy mas, zeleniny a sýrů. Penne znamená v italštině “pero nebo brk” – možná právě kvůli seříznutým koncům. Kvůli jejich válcovitému tvaru jsou ideální pro zapékání, protože dobře drží omáčku a zůstávají pevné i po pečení.

Zajímavosti o zapečených těstovinách penne

Recepty na zapečené těstoviny mohou být velmi různorodé – od jednoduchých variant s rajčatovou omáčkou a sýrem, až po luxusní verze s mořskými plody nebo lanýži. Jestliže vám zbývá v lednici od každého trochu a už by to nebylo na nějaký sofistikovaný recept, zapečené těstoviny jsou ideálním kandidátem právě pro zpracování zbytků z lednice. Můžete přidat téměř cokoliv, co máte po ruce. Jsou praktické na přípravu a servírování a myslím, že si pochutnáte.

Penne mohou být vroubkované nebo hladké. Kupuji ty vroubkované, protože mi více chutnají a do omáček se lépe hodí.

Přečtěte si také o těstovinách:

Foto: Cooky.cz, Zapečené penne těstoviny s rajčatovou omáčkou

Recept na zapečené těstoviny penne s mletým masem a rajčatovou omáčkou

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 30 minut
Celkový čas 40 minut
Porcí 4 porce
Kombinace těstovin se zapečeným sýrem, rajčaty a válcovitými těstoviny – skvělá rodinná večeře.

Potřebné vybavení

  • Hrnec
  • Zapékací mísa

Suroviny

  • 300 g těstovin (penne)
  • 400 g mletého masa (hovězí, vepřové nebo směs)
  • 1 ks střední cibule (nakrájené na jemno)
  • 2-3 stroužky česneku (nasekaného)
  • 1 plechovka krájených rajčat (nebo pasírovaných rajčat, cca 400g)
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička sušené bazalky
  • čerstvá bazalka
  • sůl, pepř
  • 200 g strouhaného sýra dle vlastní preference (čedar nebo parmezán)
  • 1 lžička sušeného oregana
  • olivový olej

Postup 

Příprava těstovin

  • V hrnci přiveďte osolenou vodu k varu a uvařte těstoviny penne podle návodu na obalu, dokud nejsou al dente. Poté je sceďte a odložte stranou

Příprava mletého masa

  • V pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli, dokud není sklovitá
  • Přidejte nasekaný česnek a smažte ještě asi minutu, dokud nezačne vonět
  • Přidejte mleté maso a restujte, dokud není důkladně propečené a nedostane hnědou barvu. Dochuťte solí a pepřem

Příprava rajčatové omáčky

  • K mletému masu přidejte krájená rajčata, rajčatový protlak, cukr, sušenou bazalku a oregano. Dobře promíchejte
  • Nechte směs jemně vařit asi 15-20 minut, aby se chutě propojily. Případně dochuťte solí a pepřem podle potřeby

Zapékání těstovin

  • Předehřejte troubu na 180°C
  • V míse smíchejte uvařené těstoviny s rajčatovou omáčkou a mletým masem
  • Směs přendejte do zapékací mísy a rovnoměrně ji rozprostřete
  • Povrch posypte strouhaným sýrem
  • Zapékejte v předehřáté troubě asi 20-25 minut, dokud sýr nezíská zlatavou barvu a nezačne bublat

Servírování

  • Po vyndání z trouby nechte chvíli vychladnout
  • Ozdobte čerstvou bazalkou (pokud máte rádi) a podávejte
Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 80 Kč
Chod: Hlavní jídlo
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: konzervovaná rajčata, mleté maso, penne, řajčata, sýr, těstoviny, zapečené těstoviny

zdroj: autorský článek cooky.cz, částečně upraveno AI

5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest