Boloňské lasagne, klasika italské kuchyně, která si získala srdce gurmánů po celém světě. Je to kombinace autenticity, jednoduchosti a neodolatelné chuti. Každá rodina dělá tento pokrm po svém, v tom je krása tohoto pokrmu, nikdy nebudou stejné, neboť ingredience se v jednotlivých, zemích a krajích mohou lišit.
Klíčem k úspěchu tohoto pokrmu, jsou kvalitní suroviny – čerstvá zelenina, a kvalitní hovězí mleté maso.
Zde je recept na naše boloňské lasagne, které nám a dětem chutnají nejvíce. Hlavní rozdíl oproti originálnímu receptu je u nás v tom, že neděláme bešamel a dáváme hodně zeleniny.
Bešamel je u nás nahrazen smetanou a sýrem. Díky tomu je příprava rychlejší a nám i chutnají více bez bešamelu.
Recept na Boloňské lasagne
Potřebné vybavení
- Trouba
Suroviny
- 500 g mletého hovězího masa
- 1/2 cukety (nakrájená na drobné kostičky)
- 1 ks cibule (najemno nakrájená)
- 4 stroužky česneku (nakrájený najemno)
- 1 ks žluté papriky
- 1 ks velké mrkve (nastrouhané na hrubo)
- 1 smetana na šlehání
- 200 g parmezánu (nastrouhaného na jemno)
- 400 g loupaných rajčat (z konzervy)
- 1 balení těstovin lasagne, které se nemusí předem vařit
- sůl, pepř, sůl Italské bylinky od Kotanyi
- olivový olej na restování a na vymazání zapékací nádoby
Postup
- Nejprve si očistíme a připravíme zeleninu dle popisu
Zdroj obrázku: cooky.cz, ingredience na boloňské lasagne
- Rozpálíme pánev, přidáme olivový olej, na něj dáme cibuli
- Jakmile cibule zesklovatí přidáme česnek, po cca 1-2 minutách přidáme nakrájenou zeleninu (cuketu, papriku a mrkev), dochutíme solí (italské bylinky) vše společně restujeme cca 5 minut
Zdroj obrázku: cooky.cz, zelenina
- Poté přidáme hovězí mleté maso, které osolíme a opepříme, restujeme dokud není hovězí maso hotové
Zdroj obrázku: cooky.cz, boloňské lasagne – přidáme mleté hovězí maso
- Jakmile je maso hotové, přidáme rajčata z konzervy, zmírníme plamen pod pánví a restujeme dalších cca 8-10 minut. Kdo má raději sladší omáčku může přidat kečup nebo 2 lžíce cukru
- Po uvaření směsi si dno zapékací nádoby vymažeme olejem a klademe vrstvy – lasagne, zeleninová směs s masem, sýr a opět opakujeme, zakončíme vše sýrem
Zdroj obrázku: cooky.cz, na dno pekáče dáme olivový olej
- Jako poslední krok je zalití vrstev smetanou (smetana spolu se sýrem nám nahradí bešamel, který se v originálním receptu uvádí)
Zdroj obrázku: cooky.cz, Zalití vrstev smetanou
- Zapékací nádobu vložíme do předehřáté trouby na 200 C a pečeme po dobu 30 minut (vždy se v zapékání řiďte podle návodu, který je napsaný na těstovinách lasagne)
- Po uplynulé době doporučujeme nechat lasagne odstát na mřížce, cca 20 minut a poté až podávat, lasagne ztuhnou a díky tomu se lépe servírují
- Servírovat můžeme jen tak a nebo posypat bylinkou, pokud máte doma, jako je bazalka nebo petrželka
- Dobrou chuť.
Poznámky
- Chutnaly Vám lasagne podle tohoto receptu? Nechte nám v komentářích zprávu 🙂