5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Boloňské lasagne, klasika italské kuchyně, která si získala srdce gurmánů po celém světě. Je to kombinace autenticity, jednoduchosti a neodolatelné chuti. Každá rodina dělá tento pokrm po svém, v tom je krása tohoto pokrmu, nikdy nebudou stejné, neboť ingredience se v jednotlivých, zemích a krajích mohou lišit.

Klíčem k úspěchu tohoto pokrmu, jsou kvalitní suroviny – čerstvá zelenina, a kvalitní hovězí mleté maso.
Zde je recept na naše boloňské lasagne, které nám a dětem chutnají nejvíce. Hlavní rozdíl oproti originálnímu receptu je u nás v tom, že neděláme bešamel a dáváme hodně zeleniny.
Bešamel je u nás nahrazen smetanou a sýrem. Díky tomu je příprava rychlejší a nám i chutnají více bez bešamelu.

Zdroj obrázku: cooky.cz, Recept na Lasagne Bolognese

Recept na Boloňské lasagne

5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 15 minut
Čas vaření 15 minut
Zapékání v troubě 30 minut
Celkový čas 1 hodina
Porcí 4 osoby
Příprava pokrmu Vám zabere 15 minut, vaření 15 minut a zapékání v troubě 30 minut.

Potřebné vybavení

  • Trouba

Suroviny

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1/2 cukety (nakrájená na drobné kostičky)
  • 1 ks cibule (najemno nakrájená)
  • 4 stroužky česneku (nakrájený najemno)
  • 1 ks žluté papriky
  • 1 ks velké mrkve (nastrouhané na hrubo)
  • 1 smetana na šlehání
  • 200 g parmezánu (nastrouhaného na jemno)
  • 400 g loupaných rajčat (z konzervy)
  • 1 balení těstovin lasagne, které se nemusí předem vařit
  • sůl, pepř, sůl Italské bylinky od Kotanyi
  • olivový olej na restování a na vymazání zapékací nádoby

Postup 

  • Nejprve si očistíme a připravíme zeleninu dle popisu
    Ingredience na boloňské lasagne
  • Rozpálíme pánev, přidáme olivový olej, na něj dáme cibuli
  • Jakmile cibule zesklovatí přidáme česnek, po cca 1-2 minutách přidáme nakrájenou zeleninu (cuketu, papriku a mrkev), dochutíme solí (italské bylinky) vše společně restujeme cca 5 minut
    Recept: boloňské lasagne, ingredience zelenina
  • Poté přidáme hovězí mleté maso, které osolíme a opepříme, restujeme dokud není hovězí maso hotové
    Recept na boloňské lasagne - přidáme mleté hovězí maso
  • Jakmile je maso hotové, přidáme rajčata z konzervy, zmírníme plamen pod pánví a restujeme dalších cca 8-10 minut. Kdo má raději sladší omáčku může přidat kečup nebo 2 lžíce cukru
  • Po uvaření směsi si dno zapékací nádoby vymažeme olejem a klademe vrstvy – lasagne, zeleninová směs s masem, sýr a opět opakujeme, zakončíme vše sýrem
    Na dno pekáčku dáme olivový olej
  • Jako poslední krok je zalití vrstev smetanou (smetana spolu se sýrem nám nahradí bešamel, který se v originálním receptu uvádí)
  • Zapékací nádobu vložíme do předehřáté trouby na 200 C a pečeme po dobu 30 minut (vždy se v zapékání řiďte podle návodu, který je napsaný na těstovinách lasagne)
  • Po uplynulé době doporučujeme nechat lasagne odstát na mřížce, cca 20 minut a poté až podávat, lasagne ztuhnou a díky tomu se lépe servírují
  • Servírovat můžeme jen tak a nebo posypat bylinkou, pokud máte doma, jako je bazalka nebo petrželka
  • Dobrou chuť.
Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

  • Chutnaly Vám lasagne podle tohoto receptu? Nechte nám v komentářích zprávu 🙂
Máte vlastní recept, o který byste se chtěli podělit s ostatními? Můžete ho vložit ZDE.
Cena: 350
Chod: Hlavní jídlo
Kuchyně: Italská
Klíčové slovo: boloňská omáčka, lasagne, mleté maso, zapékání
Uvařili jste tento recept? Dejte nám vědět!
Máte vlastní recept?Pochlubte se a vkládejte zde!

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest