Potřebujete uvařit rychlou, ale přitom chutnou polévku? Hlavně pro děti, která jim bude chutnat a krásně zahřeje. Zkuste jim nabídnout tuto jednoduchou, čistou polévku bez výmyslů, protože to mají děti nejraději. Jen trochu másla, cibule a mrkev. No a pak samozřejmě pár lžic mouky a vejce na kapání. Pro nás je to vzpomínka na chalupu, která má hloubku, vůni i duši.

Právě takové polévky se vařily v chudších dobách, kdy nebylo maso. Zelenina ze zahrady a pár vajec od slepic muselo stačit. Kapání bylo oblíbenou zavářkou polévek – rychlé, syté a dalo polévce tělo. Kapání z vajec a mouky používám často i dodnes, jelikož je moc chutné a do některých polévek se hodí lépe, než těstoviny z obchodu. Někdo přidává i restovaný kmín, krupičku a když ještě přidáte trošku petrželky – no prostě dobrota.

Recept na mrkvanku s kapáním – jednoduchá famózní polévka

Ingredience potřebné k přípravě skromné polévky s chutí dětství

  • máslo
  • cibule
  • mrkev
  • česnek
  • sůl

Na kapání budete potřebovat

  • vejce
  • sůl
  • hrubou mouku
  • zelená petrželka (volitelné)

TIP: Jak na kapání do polévky – skvělou českou zavářkovou klasiku

Postup přípravy polévky, kterou připravíme jen ze zeleniny a kapání

1. Cibuli si nakrájíme nadrobno a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle.

2. Oboje orestujeme na másle, zalijeme vroucí vodou, dochutíme česneku a solí a necháme povařit.

3. Vejce rozmícháme s hrubou moukou a špetkou soli na hustší těstíčko.

4. Přes rovné hrubé struhadlo propasírujeme těstíčko do vařící polévky. Chvilku povaříme, než kapání vystoupí navrch polévky.

Těsto zavaříme přes struhadlo anebo cedník s většími otvory.
Foto: Ilona Mikulecká, Těsto zavaříme přes struhadlo anebo cedník s většími otvory.

5. Můžeme dochutit polévkovým kořením a zelenou nasekanou petrželkou.

Tipy

Zelenou petrželku můžeme přidat i do samotného těstíčka na kapání.

Těsto na kapání nesmí být moc řídké, jinak se vám v polévce rozvaří, tak radši nejprve vyzkoušejte.

Obrázek receptu na Zahradní polévku s drožďovým srdcem aneb zeleninovou s nočky

Voňavá zeleninová polévka s drožďovými nočky: Zapomenutý klenot české kuchyně

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest