Jemný vanilkový krém, heboučká šlehačka a křehké listové těsto. To je definice dokonalého dezertu, který si oblíbí celá rodina. Tento recept na krémeše je překvapivě snadný, přesto se můžete pochlubit pečivem jako z vyhlášené cukrárny. Díky použití hotového listového těsta ušetříte spoustu času, a přitom si vychutnáte plnohodnotný a sladký zážitek. Připravte se na to, že tyto krémeše zmizí z plechu dříve, než se nadějete.

Listové těsto má neobyčejnou historii, která sahá až do středověku. Legenda praví, že ho objevil francouzský malíř a pekař Claude Lorrain, když se pokoušel připravit chléb pro nemocného otce. Do těsta na chléb zamíchal máslo, které si tam otec přál, a tak vznikla první verze, kterou dnes známe. Pravdou ale je, že se s listovým těstem pracovalo už ve starém Římě a Řecku. Na rozdíl od tehdejších verzí je dnešní listové těsto mnohem propracovanější. Křehkost, lehkost a vzdušnost získává díky střídání tenkých vrstev těsta a tuku. Během pečení se tuk rozpouští, uvolňuje páru a vytváří desítky tenkých plátků, které jsou pro listové těsto typické.

Recept na krémeše s vanilkovou náplní

Délka přípravy je 30 minut, doba pečení 20 až 30 minut, a z uvedené dávky připravíte 12 až 16 porcí, v závislosti na tom, jak velké kousky nakrájíte.

Ingredience k přípravě krémeší

  • Dva pláty listového těsta
  • Jeden vanilkový pudink v prášku
  • 400 mililitrů mléka
  • Dvě lžíce krystalového cukru
  • Dva sáčky vanilkového cukru
  • Špetka skořice
  • 1/4 másla
  • Dvě smetany na šlehání
  • Dva ztužovače do smetany
  • Moučkový cukr na posypání
Obrázek k receptu na krémeše
Foto: Cooky.cz, recept na krémeše

Postup přípravy na krémeše

1. Troubu předehřejte na 170 stupňů. Jeden plát listového těsta opatrně rozložte na plech vyložený pečicím papírem.

2. Celý povrch propíchejte vidličkou, aby se těsto při pečení příliš nevyboulilo. Vložte do trouby a pečte 15 až 20 minut, dokud nebude těsto krásně zlaté a křupavé.

3. Mezitím si připravte druhý plát. Rozložte ho na další plech a nakrájejte na čtverečky nebo obdélníky.

4. Dejte péct do trouby, dokud nebude zlatý. Hotové pláty nechte zcela vychladnout.

5. Mezitím co se těsto peče, připravte vanilkový krém. V 400 mililitrech mléka uvařte pudink podle návodu na obalu, ale přidejte dvě lžíce krystalového cukru, dva sáčky vanilkového cukru a špetku skořice.

6. Dobře míchejte, dokud krém nezhoustne. Odstavte z plotny a zašlehejte do něj máslo. Důkladně promíchejte, aby se vytvořil hladký a krémový základ.

7. Nechte krém vychladnout, občas ho promíchejte, aby se na povrchu nevytvořil škraloup.

8. Vychlazený pudinkový krém rovnoměrně rozetřete na upečený spodní plát listového těsta, který zůstal vcelku.

Obrázek receptu na Mini krémeše z listového těsta - malé pokušení s velkou chutí

Mini krémeše z listového těsta: Malé porce veliké radosti podle tradičního receptu

9. V míse si připravte šlehačku. Ušlehejte obě smetany, vanilkový cukr, špetku skořice a dva ztužovače do pevné šlehačky.

10. Šlehačku rozetřete na vrstvu pudinkového krému. Nakonec na šlehačku naskládejte upečené a nakrájené kostičky listového těsta.

11. Vše zasypte moučkovým cukrem. Krémeše nechte před podáváním minimálně hodinu vychladit v lednici.

12. Teprve potom je nakrájejte na kostky, které se krásně servírují.

Tipy redakce

  • Příprava dopředu – Krémeše můžete připravit den předem. Krém a šlehačka se skvěle propojí, a celý dezert se krásně rozleží. Uložené v lednici v uzavřené nádobě vydrží i několik dní.
  • Využití zbytku – Pokud vám zbydou kousky listového těsta, můžete je rozdrtit a použít jako posypku na ovocné poháry nebo do jogurtu.
  • Varianty krému – Pokud chcete krémeše ozvláštnit, můžete do vanilkového krému přidat trochu rumu nebo jiného likéru. Nebo zkuste použít čokoládový pudink pro bohatší chuť.
  • Snadné krájení – Aby se krémeše krájely snadno a šlehačka se nerozmatlala, použijte nůž s vroubkovaným ostřím a namočte ho do horké vody.
  • Dokonalá šlehačka – Smetana by měla být před šleháním hodně studená, ideálně i mísa a metly. Díky tomu bude šlehačka pevná a nadýchaná.
Obrázek k receptu na dezert Mraky

Tajemství dokonalých Mraků: Objevte domácí recept na Mraky

Obrázek receptu na Mini krémové dortíky z medového těsta

Máte rádi med a vanilku? Recept na male medové dortíky s vanilkovým krémem ve stylu Kremeš

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest