Letos byla tedy u nás úroda broskví opravdu top. Jsou jich mraky a mají úžasnou sladkou chuť. No a co mě nenapadlo – rovnou z nich udělat žravé řezy. Protože kombinace zralých broskví a krému ze zakysané smetany je opravdu neodolatelnou kombinací. Léto nám nabídlo spoustu šťavnatého ovoce a broskve patří bezpochyby k těm nejoblíbenějším. Jejich sladká chuť se skvěle doplňuje s jemným krémem a tvoří tak dokonalou tečku za každým obědem. Tento recept je jednoduchý, rychlý a výsledek stojí za to. Připravte si plech, protože tyhle řezy se na stole příliš dlouho neohřejí.
Broskve jsou nejen chutné, ale i plné vitamínů a minerálů. Říká se, že broskve pomáhají při trávení a mají zklidňující účinky. Původně pochází z Číny, kde byly považovány za symbol nesmrtelnosti. Do Evropy se dostaly díky Římanům a od té doby si získaly srdce mnoha lidí po celém světě. A právě tyhle broskvové řezy vám ukážou, jak skvěle se dají broskve využít v kuchyni.
Recept na broskvové žravé řezy plné chuti
Délka přípravy 30 minut, doba pečení 25 minut.
Ingredience k přípravě
Těsto:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 3/4 hrnku cukru
- 1/2 hrnku oleje
- 1/2 hrnku mléka
- 3 vejce
- 1 kypřicí prášek do pečiva
Krém:
- tvaroh (plnotučný, v kostce)
- zakysaná smetana (180 gramů)
- vanilkový cukr
- moučkový cukr dle chuti
Želé:
- šťáva z broskvového kompotu + voda (500 ml celkem)
- cukr dle chuti
- 1 vanilkový pudinkový prášek
Navrch:
- broskve z kompotu, nakrájené na kousky
Postup přípravy žravých řezů s krémem a zralými broskvemi
1. Nejprve si předehřejte troubu na 180 stupňů. Připravte si plech a vymažte ho tukem a vysypejte moukou, nebo použijte pečicí papír.
2. Ve větší míse smíchejte všechny ingredience na těsto. Nejdříve vyšlehejte vejce s cukrem do pěny, poté přidejte olej a mléko.
3. Nakonec postupně vmíchejte mouku smíchanou s kypřicím práškem. Těsto důkladně promíchejte, aby v něm nebyly hrudky.
4. Vlijte hotové těsto na připravený plech a rovnoměrně ho rozetřete. Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 25 minut.
5. Upečení těsta zkontrolujte špejlí. Pokud ji po vytažení máte čistou, je hotovo.
6. Zatímco se korpus peče, připravte si krém. V míse smíchejte tvaroh, zakysanou smetanu, vanilkový cukr a moučkový cukr.
7. Vše důkladně promíchejte dohladka. Množství cukru přizpůsobte vlastní chuti.
8. Po upečení nechte korpus zcela vychladnout. Jakmile je korpus studený, rovnoměrně na něj rozetřete připravený krém.
9. Na krém naskládejte odkapané a nakrájené broskve z kompotu. Můžete je nechat vcelku nebo je rozprostřít. Záleží jen na tom, jaké vrstvy chcete mít.
10. V hrnci smíchejte šťávu z kompotu a vodu tak, aby celkový objem byl 500 ml. Přidejte cukr dle chuti a vanilkový pudinkový prášek.
11. Za stálého míchání přiveďte k varu a krátce povařte, dokud želé nezhoustne. Nechte želé chvíli vychladnout, občas promíchejte, aby se nevytvořil škraloup.
12. Nakonec opatrně nalijte želé na broskve a rovnoměrně ho rozetřete. Dejte hotové řezy do lednice a nechte je ztuhnout, ideálně několik hodin, nebo přes noc.

Žravé řezy: Osvěžující dezert do teplých dní, který mizí rychleji, než stihneme říct “poslední kousek”
Tipy redakce
- Vylepšení chuti: Krému můžete dodat ještě lepší chuť. Přidejte do něj nastrouhanou citronovou kůru. Jeho chuť se tak osvěží a dodá celým řezům šmrnc.
- Jiná varianta: Nebojte se experimentovat s ovocem. Místo broskví můžete použít meruňky, třešně nebo lesní ovoce. Každá varianta bude chutnat skvěle a pokaždé si tak připravíte jiný dezert.
- Čerstvé ovoce: Nemáte doma kompot? Nic se neděje. Použijte čerstvé broskve. V tom případě budete potřebovat 500 ml vody a místo pudinkového želé můžete použít ovocné želé.
- Pro ještě lepší dojem: Před podáváním můžete hotové řezy posypat mletými mandlemi, kokosem nebo nastrouhanou čokoládou. Získáte tak lahodný, ale i estetický detail.
