Někdo tomu říká ražničí chudých. Přidávají se třeba občas i žampiony a další dobroty, které se dají napíchnout. Skvělé je na tomto jídlu to, jak se táhne sýr, když člověk zařízne první kousek. No, dlouho jsem obalovaný špíz nedělala, skoro upadl do zapomnění. Tak je na čase si ho trošku připomenout. Špíz, z německého překladu jehla, rožeň má kořeny v německé a středoevropské kuchyni. Obalovaná verze je pak spíše výsadou české a slovenské kuchyně, kde se inspirace spojila s oblíbeným řízkem. V Německu a Rakousku jsou známé různé druhy špízů, ale bez obalování.

Tento špíz v obalu se často objevoval v českých hospodách, školních jídelnách ale i v domácích kuchyních. Je to kombinace známých chutí, která osloví jak děti, tak dospělé. Díky své jednoduchosti a možnostem variability se špíz stal trvalkou v české kuchyni.

Recept na špíž v trojobalu se sýrem a klobásou

Ingredience potřebné k přípravě Smaženého kuřecího ražničí

  • 500 g kuřecího masa (prsa nebo stehenní řízky)
  • 200 g tvrdého sýra (eidam, gouda)
  • 150 g kvalitní klobása
  • cibule, paprika (volitelné)
  • sůl, pepř, česnek dle chuti
  • dřevěné špejle

Obalování

  • hladká mouka
  • vejce
  • strouhanka
  • olej nebo sádlo na smažení

Postup přípravy obalovaných špízů

1.Kuřecí maso nakrájíme na větší kostky, sýr nakrájíme na kostky 2×2 cm, klobásu na silnější kolečka.

Ražničí chudých - aneb obalovaný špíz
Foto: cooky.cz, Obalovaný špíz v trojobalu s bramborem a tatarkou

2. Na špejli střídavě napichujeme maso, klobásu, sýr a případně zeleninu.

3. Špízy osolíme, opepříme, potřeme prolisovaným česnekem.

4. Každý špíz obalíme v hladké mouce, vejci a strouhance.

Ražničí chudých - aneb obalovaný špíz
Foto: cooky.cz, Obalovaný špíz v trojobalu s bramborem a tatarkou

5. V hlubší pánvi nebo ve fritéze smažíme špízy do růžova 5-8 minut. Maso by se mělo propéct a sýr by neměl být roztečený.

6. Špízy podáváme s vařeným bramborem, bramborovou kaší nebo pečivem a domácí tatarskou omáčkou nebo česnekovým dipem.

Ražničí chudých - aneb obalovaný špíz
Foto: cooky.cz, Obalovaný špíz v trojobalu s bramborem a tatarkou

Tipy

Chcete-li zdravější variantu, špízy upečte v troubě nebo v horkovzdušné fritéze.

Bezmasou variantu připravte ze sýru, zeleniny a tofu.

Pro pikantní verzi přidejte do vejce trochu hořčice nebo pálivé papriky.

Pro větší křupavost lze udělat dvojitý trojobal.

Obrázek k receptu na špízy bez špejle

Líný špíz: Jednoduchý špíz bez špejle upečte, když chcete uvařit oběd bez velké námahy

Obrázek k receptu na karbanátky na jehle

Karbanátky na jehle: Grilované špízy z mletého maso s bramborami a zeleninou

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest