Tyto řezy se objevují na stolech často, jelikož jsou nenáročné na přípravu, vláčné, sladké a šťavnaté. A ten název opravdu nejde přehlédnout. Tato sladká legenda českých kuchyní kombinuje jednoduché těsto s ananasem, často z kompotu, pudinkový-smetanový krém s tvarohem nebo zakysanou smetanou a někdy čokoládovou polevu nebo strouhanou čokoládu na závěr.

Recepty na tyto řezy se začaly šířit u nás v 80. a 90. letech, kdy byly konzervované ananasy a instantní pudinky dostupnější v obchodech. Jedná se o domácí vynález šikovných hospodyněk a jejich název zřejmě vznikl humorně – jako výraz pro něco, co je neuvěřitelně dobré. Obliba moučníku rostla a šířila se v sešitech, časopisech a později na internetu.

Recept na ananasové potěšení (velikost hrnku je 250 ml)

Ingredience potřebné k přípravě dezertu zvaného Orgasmus

Těsto

  • 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krystal
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 1 konzerva ananasového kompotu (565 g)

Krém

  • 2 kelímky neochuceného pomazánkového másla
  • 1 vanilkový pudink se šlehačkou (hotový pudink kupovaný v kelímku s kopečkem šlehačky navrchu)
  • 1 lžíce cukru krystal
  • 1 vanilkový cukr

Zdobení

  • 40 g čokolády na vaření + plátek 100 %-ního tuku
  • sekané lískové ořechy

Postup přípravy řezů

Buchta orgasmus - na plech, polevou, totální luxus.
Foto: Ilona Mikulecká, Orgasmus řezy z plechu

1. Ovoce z ananasu scedíme do misky a rozmixujeme, poté smícháme zpátky se šťávou v misce.

2. Přidáme vejce, cukr, rozmícháme a nakonec přidáme i mouku smíchanou s práškem do pečiva, sodou a špetkou soli.

3. Důkladně promícháme a vylijeme na plech cca 32×22 cm (menší s vyšším okrajem) který jsme vymazali máslem a vysypali hrubou moukou, strouhaným kokosem anebo mletými ořechy.

4. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů asi 20 minut. Necháme důkladně vychladit.

Buchta orgasmus - na plech, polevou, totální luxus.
Foto: Ilona Mikulecká, Orgasmus řezy z plechu

5. Vyšleháme krém z ingrediencí na krém a tento namažeme na vychlazený korpus.

6. Krém pocákáme rozpuštěnou čokoládou s tukem a posypeme mletými ořechy.

Tipy

Moučník se doporučuje upéct den předem, protože v lednici krásně ztuhne a chutě se propojí. Někdy se do krému přidává i šlehačka, aby byl ještě nadýchanější.

Obrázek receptu na Tropické potěšení: Kokosově-ananasová buchta zvaná orgasmus

Tropické potěšení: Kokosovo – ananasová buchta zvaná orgasmus

Obrázek receptu na Nejchutnější Rafaelo řezy inspirované proslulými kuličkami, tentokrát navíc s ananasem

Rafaelo řezy s ananasem: exotická varianta oblíbených kokosových kuliček

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest