Jedná se o vláčnou piškotovou buchtu, která se po upečení prolije šťávou z ananasu, někdy i rumem a potře se smetanovo – pudinkovým nebo tvarohovým krémem. Poté se posype kokosem, ale v některých receptech se vyskytne dokonce i pařížská šlehačka navrchu.
Původ buchty není zcela dohledatelný, ale údajně vznikla v 90. letech po revoluci v Česku nebo n a Slovensku. Do domácností se začaly dostávat exotičtější suroviny jako ananasový kompot, kokos nebo pudink v prášku. A zároveň se mezi kuchařkami rozšiřovaly lehce kontroverzní názvy receptů a zároveň se stávali hitem – prostě čím drzejší, tím lepší.
Recept na tropické potěšení zvané orgasmus
Ingredience potřebné na přípravu Kokosově-ananasové buchty
Těsto
- 2 vejce
- 1 hrnek krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 hrnku oleje
- 1 hrnek mléka
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
Krém
- 1 vanilkový pudink
- 400 ml mléka
- 2 lžíce cukru
- 200 g zakysané smetany (nebo tvarohu)
- 1 smetana ke šlehání
Sypání
- 2-4 lžíce strouhaného kokosu
Postup přípravy buchty orgasmus
1. Vejce vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej, mléko a zamícháme.
2. jemně vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
3. Nalijeme na plech s pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 25 minut dozlatova.
4. Ananasový kompot si scedíme, šťávu necháme stranou a ananas nakrájíme na drobné kousky.
5. Po upečení buchtu ještě horkou pokapeme asi 1 dcl ananasové šťávy z kompotu smíchané s kapkou rumu.
6. Ananasové kousky rovnoměrně rozložíme po celé ploše korpusu.
7. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme za stálého míchání pudink, který necháme vychladnout. Mícháme kvůli vytvoření škraloupu, než vychladne.
8. Do vychladnutého pudinku vmícháme zakysanou smetanu a šlehačku. Krém natřeme na ananasovou vrstvu.
9. Posypeme strouhaným kokosem.
10. Necháme odležet v lednici, nejlépe do druhého dne.
Tipy
Místo ananasu můžeme použít i jiné ovoce například broskve, mandarinky, nebo mango.
Krém lze zjednodušit pouze na zakysanou smetanu s vanilkou.
Pro slavnostnější verzi můžeme přidat i vrstvu rozpuštěné čokolády nebo pařížské šlehačky navrch.

Harlekýn s přípravou na plechu – okouzlující dezert v podobě řezů s čokoládovým krémem a pařížskou šlehačkou

Rumové řezy na plechu s cukrovou polevou
Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz částečně upraveno AI