Andělské slzy představují skupinu dezertů, které jako sladké zázraky rozezní naše chuťové buňky. Navíc jsou velmi atraktivní svým vzhledem, potěší i oko a člověk si hned říká, jak se tam vzaly ty kuličky a jakou mají asi chuť. Tento pečený dezert se skládá z několika vrstev a ve výsledku vypadá opravdu jako andělské slzy. Důvodem jsou zlatavé kapičky na povrchu dezertu, které tento vizuální efekt připomínají. Vznikají díky rozdílným teplotám a vlhkosti po upečení a není to až taková věda je vytvořit, ale chce to maličko zkušeností a dodržet postup.

Pokud zajdeme trochu do poetického světa, tak se říká, že andělské slzy vznikají tam, kde se peče s láskou a pokorou. Skvěle se hodí na sváteční stůl jako sladká delikatesa ke kávě po obědě. Děti si ho zamilují hned pro sladkou a vláčnou texturu. Možná tento zákusek znáte také jako slzy anděla – říká se mu různě.

Recept na andělské slzy

Délka pečení v troubě 35 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 400 g polohrubé mouky
  • 160 g Hery pokojové teploty
  • 160 g moučkového cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 3 žloutky
  • špetka soli
  • trochu citronové kůry

Náplň:

  • 3 tvarohy
  • 160 g moučkového cukru
  • 500 ml mléka
  • 150 ml oleje
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vanilkový pudink
  • 3 žloutky
  • 1 vejce

Sníh:

  • 6 bílků
  • 6 lžic moučkového cukru

Postup přípravy andělských slz

1. Všechny ingredience na těsto smícháme a vypracujeme hladkou hmotu bez hrudek.

2. Těsto vložíme do plechu vyloženého pečícím papírem a dáme si předehřát troubu na 200 stupňů.

3. Z uvedených surovin vypracujeme náplň a tu nalijeme rovnoměrně na těsto.

4. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme 25 minut.

4. Bílky vyšleháme s cukrem v tuhý sníh a po 25 minutách pečení naneseme bílkovou hmotu.

5. Teplotu stáhneme na 130 stupňů a pečeme asi 10 minut.

Koňakové řezy sypané strouhanou čokoládou

Koňakové řezy se šlehačkovým a koňakovým krémem: Nadýchaný dezert s kapkou noblesy

Andělské slzy.
Foto: cooky.cz, Andělské slzy.

Tipy na závěr

Pokud se vám slzy neobjeví hned, nezoufejte! Dezert chutná výborně i bez nich. Efekt můžete koneckonců podpořit pomalým chladnutím a tím, že nebudeme otvírat troubu během pečení.

Sněhovou vrstvu je dobré vytvořit z bílků pokojové teploty. Vyšlehá se do pevnější pěny.

Obrázek receptu na koláč Sedmé nebe.

Zákusek sedmé nebe: Luxusní řezy ze čtyř vrstev, lepší než z cukrárny

pozn.: částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest