Andělské slzy představují skupinu dezertů, které jako sladké zázraky rozezní naše chuťové buňky. Navíc jsou velmi atraktivní svým vzhledem, potěší i oko a člověk si hned říká, jak se tam vzaly ty kuličky a jakou mají asi chuť. Tento pečený dezert se skládá z několika vrstev a ve výsledku vypadá opravdu jako andělské slzy. Důvodem jsou zlatavé kapičky na povrchu dezertu, které tento vizuální efekt připomínají. Vznikají díky rozdílným teplotám a vlhkosti po upečení a není to až taková věda je vytvořit, ale chce to maličko zkušeností a dodržet postup.
Pokud zajdeme trochu do poetického světa, tak se říká, že andělské slzy vznikají tam, kde se peče s láskou a pokorou. Skvěle se hodí na sváteční stůl jako sladká delikatesa ke kávě po obědě. Děti si ho zamilují hned pro sladkou a vláčnou texturu. Možná tento zákusek znáte také jako slzy anděla – říká se mu různě.
Recept na andělské slzy
Délka pečení v troubě 35 minut.
Ingredience pro přípravu
- 400 g polohrubé mouky
- 160 g Hery pokojové teploty
- 160 g moučkového cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 3 žloutky
- špetka soli
- trochu citronové kůry
Náplň:
- 3 tvarohy
- 160 g moučkového cukru
- 500 ml mléka
- 150 ml oleje
- 1 vanilkový cukr
- 1 vanilkový pudink
- 3 žloutky
- 1 vejce
Sníh:
- 6 bílků
- 6 lžic moučkového cukru
Postup přípravy andělských slz
1. Všechny ingredience na těsto smícháme a vypracujeme hladkou hmotu bez hrudek.
2. Těsto vložíme do plechu vyloženého pečícím papírem a dáme si předehřát troubu na 200 stupňů.
3. Z uvedených surovin vypracujeme náplň a tu nalijeme rovnoměrně na těsto.
4. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme 25 minut.
4. Bílky vyšleháme s cukrem v tuhý sníh a po 25 minutách pečení naneseme bílkovou hmotu.
5. Teplotu stáhneme na 130 stupňů a pečeme asi 10 minut.

Koňakové řezy se šlehačkovým a koňakovým krémem: Nadýchaný dezert s kapkou noblesy
Tipy na závěr
Pokud se vám slzy neobjeví hned, nezoufejte! Dezert chutná výborně i bez nich. Efekt můžete koneckonců podpořit pomalým chladnutím a tím, že nebudeme otvírat troubu během pečení.
Sněhovou vrstvu je dobré vytvořit z bílků pokojové teploty. Vyšlehá se do pevnější pěny.

Zákusek sedmé nebe: Luxusní řezy ze čtyř vrstev, lepší než z cukrárny
pozn.: částečně upraveno AI