Pirohy, neboli bramborové taštičky plněné brynzou jsou opravdovým pokladem východoevropské kuchyně. Stačí přejet hranice k našim slovenským sousedům a počet restaurací typu “koliba” enormně vzroste. Právě v těchto oblíbených restauracích narazíte na obvyklou nabídku skládající se nejčastěji z halušek a těchto bramborových taštiček v různých variacích. Pirohy jsou samozřejmě oblíbené například v Polsku nebo na Ukrajině. Přestože halušky s brynzou považujeme za národní slovenské jídlo, místní se častou přou o to, co je lepší – halušky nebo pirohy. Ve výsledku je to asi jedno, obojí je neskutečná pochoutka a pokud ji podáváte v dřevěném nádobí a konzumujete dřevěným příborem, váš zážitek to jenom umocní!
Na Ukrajině zase tvrdí, že původ pirohů je právě na jejich území. jsou zde známé jako “varenyky” a údajně odtud se rozšířily do ostatních zemí. S brynzovou náplní se však připravují tradičně hlavně na Slovensku, kde je podáváme s osmaženou slaninou a zakysanou smetanou. My si des připravíme mírně upravenou variantu, která používá místo klasické slaniny tu anglickou. Získáme tak “masovější” chuť a trochu jiné aroma. Originál se totiž připravuje z opečeného špeku.
Recept na brynzové pirohy
- 500 g uvařených brambor
- sůl
- 2O0 g polohrubé mouky
- 250 – 300 g brynzy
- čerstvá petrželka
- 200 g anglické slaniny
- 1 zakysaná smetana
Postup přípravy
1. Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě, ještě vlažné rozmačkáme nebo najemno nastrouháme.
2. Přidáme sůl, vajíčko, mouku a vypracujeme těsto, které vyválíme.
3. Připravíme náplň – brynzu smícháme s nasekanou petrželkou a trochou vařených nastrouhaných brambor.
4. Z vyváleného těsta vykrájíme kolečka, naplníme brynzovou směsí a utvoříme taštičku. Můžeme také využít formičky pro tvarování pirohů.
Slovenská národní specialita: Brynzové halušky se slaninou
5. Vaříme v osolené vodě a jakmile taštičky vyplavou, necháme je jen malou chvilku ještě vařit.
6. Hotové posypeme opečenou nakrájenou slaninou a ozdobíme zakysanou smetanou a nasekanou petrželkou.
Co je vlastně brynza?
Brynza je tradiční slovenský ovčí sýr s chráněným označením původu. Má výraznou slanou chuť a obsahuje mnoho zdravých probiotických kultur. Díky této surovině jsou brynzové pirohy nutričně vyváženým jídlem. Brynza je totiž bohatá na bílkoviny a probiotické kultury, které pomáhají střevní mikroflóře.
Sladké ovocné pirožky s opečenou strouhankou – originální recept, který je vzpomínkou na dětství
Mezinárodní den pirohů
Věděli jste, že brynzové pirohy mají svůj mezinárodní den? Slavíme ho 8. října a v tento den jsou po celém světě pořádané festivaly a soutěže v jejich přípravě.
Zdroj: Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI