Vepřový bůček, jak již název napovídá, najdete na boku prasete. Je charakteristický vyšším obsahem tuku, což mu dodává šťavnatost a výraznou chuť. Díky tomu je bůček celosvětově hojně využívaný zejména na pečení či pomalé dušení. V české gastronomii jej tradičně pečeme, až získá křupavou kůrčičku, v asijských receptech se zase setkáme například s pomalým dušením. Přestože je bůček obecně považován za méně kvalitní část masa, jeho správná příprava přináší vynikající chuťové zážitky. A to i v tomto případě, kdy jej budeme zavařovat ve sklenici.
Chuť a vůně česneku se s bůčkem snoubí
Česnek kuchyňský (Allium sativum) je rostlinou, jejíž historie sahá velice hluboko. Ve starověkém Egyptě byl součástí stravy dělníků stavějících pyramidy. Věřilo se totiž, že zvyšuje odolnost a sílu. Česnek je ale ceněn nejen jako potravina, nýbrž i jako léčivka. Jde o zázrak obsahující více než 100 chemicky aktivních látek. Funguje jako přírodní antibiotikum, posiluje imunitní systém a podporuje zdraví srdce. A co je pro nás důležité, s bůčkem bude skutečně skvěle ladit.
Ingredience na zavařený bůček:
- Vepřový bůček – 1 000 g;
- Bobkový list – 2 ks;
- Černý pepř celý – 4 kuličky;
- Česnek – 2 stroužky.
Na nálev:
- Voda – 1000 ml;
- Sůl – 120 g.
Postup přípravy:
- Sklenice o objemu 500 ml, víčka a další nádobí, které budete používat, vložte do hrnce s vodou s mycím přípravkem na nádobí, přidejte balení jedlé sody a nechejte přejít varem po dobu minimálně 10 minut.
- Poté nechte vše na plechu řádně vyschnout.
- Bůček nakrájejte na větší kousky a naskládejte jej do připravených sklenic.
- Do každé sklenice vložte 1 stroužek česneku, 1 bobkový list a 2 kuličky černého pepře.
- Na nálev smíchejte 1 000 ml vody s 120 g soli a přiveďte k varu.
- Vroucí nálev vlijte do sklenic s masem a uzavřete čistými víčky.
- Na dno hrnce vložte utěrku a sklenice vložte do hrnce. Utěrka zajistí, aby sklenice nepraskly.
- Sklenice zalijte horkou vodou asi 2 cm pod okraj.
- Přivedte vodu k varu.
- Od tohoto okamžiku vařte na mírném plameni 2 hodiny.
- Sklenice opatrně vyjměte, pečlivě dotáhněte víčka a nechte je vychladnout.
- Vychlazené sklenice poté uložte do lednice.
- Takto zavařenou dobrotu můžete konzumovat následující den, skvěle se k ní bude hodit chléb a kyselá okurka.

Pomalu pečený bůček s křupavou kůžičkou z domácí marinády – staročeská pochoutka s jednoduchou přípravou

Dokonalý pečený bůček: Měkký uvnitř, křupavý na povrchu, s pálivým křenem a sladkými švestkami
Zdroje: Autorský text, Wikipedie