Budapešťská pomazánka je výrazná, pikantní a lahodná delikatesa, na které si pochutnáte nejlépe s čerstvým pečivem. Tuto maďarskou specialitu jste již určitě v minulosti ochutnali, minimálně ze supermarketu, ale domácí je naprosto fantastická. Její typickou načervenalou barvu tvoří mletá paprika a proto se hodí na jednohubky a chlebíčky nejen chuťově, ale i vzhledově.
Kromě klasického servírování na chlebu, opečeném toustu nebo jednohubkách se budapešťská pomazánka hodí i k dalším účelům. Například ve formě náplně do slaných kornoutků nebo sýrových rolád. Zároveň je tato pomazánku velmi chutná jako dip z zeleninovým hranolkám.
Recept na budapešťskou pomazánku
Ingredience pro přípravu
- 2 tvarohy ve vaničce
- 1 střední cibule
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- 2 plátky másla
- naložené kapie
- sůl a pepř
Postup přípravy
1. Kapie nakrájíme na kostičky a cibuli zase najemno.
2. Cibuli, mletou papriku, máslo a tvarohy spolu promícháme a poté přidáme nakrájené kapie.
3. Dle chuti osolíme a opepříme. Promícháme nejlépe ručním šlehačem.

Doboš – vymazlené a téměř zapomenuté vrstvené řezy s původem z Maďarska

Hovězí guláš na maďarský způsob: Pečený v troubě s variací knedlíků
Původ pomazánky
Pokud vás jako první napadlo, že název „budapešťská pomazánka“ naznačuje, že se jedná o tradiční maďarský recept, tak je to trochu jinak. Jde spíše o inspiraci maďarskou kuchyní, kde je paprika všudypřítomná, ale o této pomazánce nemusí mít Maďaři ani ponětí. Tedy ve výsledku je česká verze pomazánky pouhou interpretací maďarských chutí.
Tip na vylepšení
Chcete do pomazánky vnést trochu svěžesti a dalších chutí? Přidejte ku příkladu najemno nasekanou petrželku nebo pažitku.
Pokud preferujete jemnější chuť, nahraďte tvaroh mascarpone.
Takovým moderním zpestřením může být přidání nasekaných sušených rajčat nebo opečených lískových ořechů.

Škvarková pomazánka: tradiční rodinný recept, připravovaný z vybraných surovin
pozn.: částečně upraveno AI