Camping salát je velmi oblíbený. Získal si srdce hladových nejen na dovolené u vody, ale i na rodinných oslavách a grilováních. Jeho největší výhodou je jednoduchost přípravy a dlouhá trvanlivost, díky které se nemusíte bát ho připravit předem.

Tento salát vznikl původně jako praktické řešení pro kempaře a chatařky, kteří potřebovali vydatné jídlo z trvanlivých surovin. Sterilovaná kapie a nakládané okurky dodávají salátu pikantní chuť a svěžest, zatímco šunkový salám zajistí potřebnou výživnost. Domácí dressing z asijských ingrediencí pak celý pokrm povznese na vyšší úroveň.

Campingový salát s domácím pikantním dresingem

Celková doba přípravy 20 minut.

Ingredience pro přípravu

Salát:

  • 300 g šunkového salámu
  • 1 střední cibule
  • 1 plechovka sterilované kapie (400 g)
  • 4 až 5 nakládaných okurek
  • 3 lžíce majonézy
  • sůl a mletý černý pepř dle chuti

Domácí dressing:

  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžíce bílého octa
  • 2 lžíce hořčice
  • 2 lžíce kečupu
  • 2 lžíce Worcesterské omáčky
  • 2 lžíce sójové omáčky

Postup přípravy camping salátu

1. Připravte si dressing: V malém hrnci smíchejte olej, cukr, ocet, hořčici, kečup, Worcesterskou omáčku a sójovou omáčku.

2. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte 3 až 5 minut, dokud se cukr nerozpustí a směs nezačne houstnout.

3. Dressing odstavte z plotny a nechte úplně vychladnout, ideálně v lednici alespoň 30 minut.

4. Šunkový salám nakrájejte na kostičky o velikosti asi 1 cm.

5. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno.

Obrázek receptu na Ohnivý přítel Domácí feferonkový salát se sýrem připravený dle ČSN 50168

Domácí pikantní feferonkový salát se sýrem připravený dle staré normy ČSN 50168

6. Nakládané okurky pokrájejte na kolečka nebo kostičky.

7. Sterilovanou kapii slijte a důkladně propláchněte studenou vodou, pak nechte okapat.

8. V míse smíchejte nakrájený salám, cibuli, kapii a okurky.

9. Přidejte majonézu a vychladlý dressing.

10. Vše důkladně promíchejte, ochuťte solí a pepřem.

11. Salát nechte alespoň hodinu odležet v lednici, aby se chutě propojily.

Tipy redakce

  • Výměna salámu: Místo šunkového salámu můžete použít uherák nebo debrecínský salám, které dodají pokrmu výraznější chuť.
  • Trvanlivost: Salát vydrží v lednici tři dny i více, takže se skvěle hodí na přípravu předem na oslavy nebo piknik.
  • Jemnější chuť: Pro jemnější chuť můžete část cibule nahradit jarní cibulkou, kterou přidejte až na konec přípravy.
  • Využití dressingu: Dressing lze připravit v trojnásobném množství a použít i k jiným salátům nebo jako pikantní omáčku na grilované maso.
Recept na rychlý salát s pórkem

Salátový hit letošního léta: Rychlý a levný recept, který díky tajné přísadě chutná luxusně

Obrázek k receptu na párkový salát

Retro párkový salát: Nostalgická chuť z dob socialismu, které se říkávalo ševcovský mls

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest