Nebudeme si nic nalhávat, v dnešní době shánění opravdu poctivých a kvalitních produktů není žádná hračka. Obrovský podíl na tom máme i my koncoví zákazníci. jelikož chceme co nejnižší cenu, ale co nejdelší trvanlivost produktu. Vyrobíme si tedy vlastní čerstvý a poctivý sýr ze základních surovin.

Je malá pravděpodobnost, abychom byli plně potravinově soběstační, ale některé základní potraviny si vyrobíme snadno doma. Tento čerstvý sýr zvládneme během chvíle z 5 základních ingrediencí, stačí když si seženeme plátýnko a postupujeme podle receptu. Pro co nejlepší chuť rozhodně použijeme plnotučné a čerstvé mléko, nikoliv trvanlivé. V tom nejideálnějším případě použijeme mléko přímo s farmy nebo „mlékomatu“, kterých je v dnešní době již velké množství. Čerstvě nadojené mléko totiž obsahuje největší podíl tuku a je také pro výrobu sýra nejvhodnější. Pokud se tedy dostanete k přímému zdroji mléka, doporučujeme, aby jste si doma udělali šetrnou pasterizaci.

Jak se pasterizuje mléko

Ptáte se jak že uděláme šetrnou pasterizaci čerstvého mléka? Mléko zahřejeme na teplotu 72°C po dobu 15 – 30 sekund, díky tomu nepřijdete o nejdůležitější živiny a chuť mléka a zároveň se zbavíte nežádoucích potenciálních bakterií.

Zdroj obrázku: Ev Yemeklerim, Recept na domácí sýr z 5 ingrediencí.

Recept na domácí sýr z 5 surovin

5 hvězdiček od 1 kuchaře
Připravujeme rychlý domácí sýr.

Potřebné vybavení

  • 1 Hrnec
  • 1 Plátno na odkapání

Suroviny

  • 2 l Plnotučného čerstvého mléka
  • 60 ml Octa
  • Sůl a pepř
  • Kapka citronové šťávy

Postup 

  • Do hrnce nalejeme mléko a přidáme menší lžíci soli.
  • Dáme na sporák a necháme mléko zahřívat.
    Dáme na sporák a necháme mléko zahřívat.

    Zdroj obrázku: Ev Yemeklerim, Dáme na sporák a necháme mléko zahřívat.

  • Hned jak se objeví první bubliny tak hrnec stáhneme z plotny.
  • Přidáme ocet a případně pár kapek citronové šťávy.
  • Za stálého míchání můžeme postupně pozorovat, jak se začne oddělovat syrovátka.
    Za stálého míchání můžeme postupně pozorovat, jak se začne oddělovat syrovátka.

    Zdroj obrázku: Ev Yemeklerim, Za stálého míchání můžeme postupně pozorovat, jak se začne oddělovat syrovátka.

  • Do síta si dáme plátno nebo jinou tenkou utěrku z podobného materiálu.
  • Do plátna nalejeme celý hrnec.
  • Z plátýnka vymačkáme co nejvíce tekutiny zvládneme.
    Z plátýnka vymačkáme co nejvíce tekutiny zvládneme.

    Zdroj obrázku: Ev Yemeklerim, Z plátýnka vymačkáme co nejvíce tekutiny zvládneme.

  • Zakryjeme a necháme minimálně 1 hodinu odpočívat a odkapávat.
  • Poté máme hotovo.

Video recept

Uložit do Mé kuchařky
Chod: Pochutina, Snídaně, Svačina
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: domácí sýr
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest