Nebudeme si nic nalhávat, v dnešní době shánění opravdu poctivých a kvalitních produktů není žádná hračka. Obrovský podíl na tom máme i my koncoví zákazníci. jelikož chceme co nejnižší cenu, ale co nejdelší trvanlivost produktu. Vyrobíme si tedy vlastní čerstvý a poctivý sýr ze základních surovin.
Je malá pravděpodobnost, abychom byli plně potravinově soběstační, ale některé základní potraviny si vyrobíme snadno doma. Tento čerstvý sýr zvládneme během chvíle z 5 základních ingrediencí, stačí když si seženeme plátýnko a postupujeme podle receptu. Pro co nejlepší chuť rozhodně použijeme plnotučné a čerstvé mléko, nikoliv trvanlivé. V tom nejideálnějším případě použijeme mléko přímo s farmy nebo “mlékomatu”, kterých je v dnešní době již velké množství. Čerstvě nadojené mléko totiž obsahuje největší podíl tuku a je také pro výrobu sýra nejvhodnější. Pokud se tedy dostanete k přímému zdroji mléka, doporučujeme, aby jste si doma udělali šetrnou pasterizaci.
Jak se pasterizuje mléko
Ptáte se jak že uděláme šetrnou pasterizaci čerstvého mléka? Mléko zahřejeme na teplotu 72°C po dobu 15 – 30 sekund, díky tomu nepřijdete o nejdůležitější živiny a chuť mléka a zároveň se zbavíte nežádoucích potenciálních bakterií.
Recept na domácí sýr z 5 surovin
Potřebné vybavení
- 1 Hrnec
- 1 Plátno na odkapání
Suroviny
- 2 l Plnotučného čerstvého mléka
- 60 ml Octa
- Sůl a pepř
- Kapka citronové šťávy
Postup
- Do hrnce nalejeme mléko a přidáme menší lžíci soli.
- Dáme na sporák a necháme mléko zahřívat.
Zdroj obrázku: Ev Yemeklerim, Dáme na sporák a necháme mléko zahřívat.
- Hned jak se objeví první bubliny tak hrnec stáhneme z plotny.
- Přidáme ocet a případně pár kapek citronové šťávy.
- Za stálého míchání můžeme postupně pozorovat, jak se začne oddělovat syrovátka.
Zdroj obrázku: Ev Yemeklerim, Za stálého míchání můžeme postupně pozorovat, jak se začne oddělovat syrovátka.
- Do síta si dáme plátno nebo jinou tenkou utěrku z podobného materiálu.
- Do plátna nalejeme celý hrnec.
- Z plátýnka vymačkáme co nejvíce tekutiny zvládneme.
Zdroj obrázku: Ev Yemeklerim, Z plátýnka vymačkáme co nejvíce tekutiny zvládneme.
- Zakryjeme a necháme minimálně 1 hodinu odpočívat a odkapávat.
- Poté máme hotovo.