Pikantní pokrm katův šleh byl před lety odsouzen k zániku z jídelních lístků, jelikož restaurace k jeho výrobě začali používat různé zbytky masa, které se jinak nespotřebovaly. Proto byl v každé z restaurací jiný a hosté vůbec nevěděli, co můžou od tohoto pokrmu očekávat. Vědělo se pouze, že to bude hodně pikantní masový pokrm. Dokonce ani ve stejné restauraci nebyl každý den stejný, protože zbytky masa se denně lišily a nikdy nebyly stejné. Akorát to bylo vždycky hodně pálivé, aby jídlo bylo alespoň trochu podobné.

Katův šleh vznikl tedy v období 70. až 80. let jako levné hospodské jídlo, které svojí ostrostí připomínalo ráznost katova úderu. V té době to byla vlastně jedna z prvních minutek, která byla připravená na rozdíl od guláše a jiných retro jídel za krátkou dobu. V některých restauracích se objevuje opět, ale trochu na vyšší úrovni, než bylo dělané kdysi i když základní retro recept se dodnes zachoval. Tento pokrm je většinou připravovaný z vepřového masa i když k tomu můžou posloužit i kuřecí stehna bez kosti a kůže.

Z vepřového se většinou používá vepřová kýta anebo plecko, které se dobře krájí na kostky nebo nudličky a důležité je restování, které v tomto případě má vypadat opravdu do zlatova. Proto doporučuji maso v průběhu pečení nemíchat stále, ať mu dopřejeme čas získat zlatavou barvu. A nedoporučuji worcester ani lečo, protože jinak se utlumí klasické chutě, prostě nejdůležitější částí přípravy je maso pouze pořádně orestovat a pak vítězí chutě přírodní.

Recept na pikantní vepřovou čertovskou směs katův šleh

Ingredience na přípravu domácího kaťáku neboli katova šlehu

  • 700 g vepřové kýty
  • slunečnicový olej
  • 1 větší cibule
  • 2 jarní cibulky
  • 1 červená paprika (kapie)
  • 2 chilli papričky
  • 500 g drcených rajčat
  • 60 g sterilované kapie
  • 1 kávová lžička plnotučné hořčice
  • sůl a pepř dle chuti

Postup přípravy retro katova šlehu nebo luciferova tajemství

1. Vepřovou kýtu nakrájíme na plátky silné 1 cm a pak na stejně silné nudličky.

2. Nudličky vložíme do misky, osolíme a opepříme, přidáme hořčici, zakápneme olejem a zamícháme. Necháme chvíli odležet.

3. Zatím nakrájíme cibuli, papriku a jarní cibulky na hrubší nudličky a chilli papričky na drobné kousky. Množství papriček volíme dle požadované pálivosti pokrmu.

4. Na pánvi v troše rozpáleného oleje zprudka opečeme do zlatova maso a po jeho vyndání na stejné pánvi opečeme veškerou nakrájenou zeleninu.

Správně opečené maso na Katův šleh je do zlatova.
Foto: cooky.cz, Správně opečené maso na Katův šleh je do zlatova.

5. Po sesklovatění zeleniny přidáme do pánve drcená rajčata (můžou být rozmixovaná) , přivedeme k varu a přidáme opečené maso.

6. Pánev přikryjeme pokličkou, teplotu stáhneme na minimum a chvíli dusíme.

7. Pokrm odkryjeme a odvaříme tekutinu, pak přidáme na proužky nakrájenou sterilovanou kopii. Jídlo nemá plavat, ani být příliš suché, takže šťávy tak akorát.

Servírování

Jídlo podáváme s hranolky, rýží, těstovinou anebo s bramboráky či tmavým pečivem.

Katův šleh, vepřové maso plné zeleniny v pikantní rajčatové

Katův šleh – vynikající “kaťák” z restovaného vepřového masa a zeleniny

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest