Fenomén zejména 70. a 80. let, tedy doby socialismu, kdy v tehdejším Československu originální asijské suroviny běžný smrtelník zkrátka nesehnal. To je „česká čína“. Naše maminky a babičky si totiž dovedly poradit, a tak z dostupných surovin (většinou vepřového masa nakrájeného na nudličky, cibule, sterilovaných paprik a tuzemské sójové omáčky) vytvářely lehce sladkokyselou, pikantní směs, kterou doplňovaly rýží. Pro náš dnešní recept vám ale postačí kuřecí maso, jarní cibulka, arašídy a kvalitní sójovka.
Umami, vůně a kvalita: Sójová omáčka
Alfou a omegou nejen tohoto pokrmu je sójová omáčka. Historie té správné originální asijské sahá více než dva tisíce let zpět. Její původ je v Číně, postupně se díky své umami chuti rozšířila do celého světa. Kvalitní „sójovka“ se vyrábí fermentací sójových bobů, pšenice, soli a vody. Právě proces zrání dodává omáčce aroma. Takovýto produkt obsahuje antioxidanty a aminokyseliny, avšak při používání je klíčová střídmost, protože v omáčce bývá poněkud více soli.
Ingredience na základ (3 porce):
- Kuřecí maso – 500 g;
- Sůl – 1,5 čajové lžičky;
- Bílý pepř – 0,5 čajové lžičky;
- Tmavá sójová omáčka – 1 čajová lžička;
- Citronová šťáva – dle chuti;
- Škrob (ideálně kukuřičný) – 1 polévková lžíce.
Na omáčku:
- Vývar nebo voda – 200 ml;
- Světlá sójová omáčka – 2 polévkové lžíce;
- Škrob – 1,5 polévkové lžíce.
Na doplnění:
- Jarní cibulka – 1 svazek;
- Arašídy – 75 g.
Příloha:
- Jasmínová rýže – 1 hrnek;
- Voda – 2 hrnky;
- Sůl – podle chuti.
Jak připravíme čínu – postup:
- Maso nakrájejte na nudličky.
- Osolte jej, opepřete, přilijte tmavou sójovou omáčku a škrob.
- Suroviny promíchejte a nechte v lednici marinovat.
- Na kolečka nakrájenou jarní cibulku rozdělte – zvlášť dejte bílou část a zvlášť zelenou.
- Arašídy opražte nasucho na pánvi. Dejte je stranou.
- Do pánve po arašídech nalijte olej.
- Jakmile se olej zahřeje, zprudka na něm osmahněte maso.
- Přidejte bílou část cibulky, směs promíchejte.
- Pokapejte trochou citrónové šťávy, znovu zamíchejte.
- Do hrnku s vývarem či vodou přidejte světlou sójovou omáčku a škrob.
- Promíchejte, nalijte do pánve na maso.
- Přisypte zelenou část jarní cibulky a arašídy.
- Nejvhodnější přílohou je vařená nebo dušená jasmínová rýže.

Čína se zelím na český způsob

Pórková polévka na másle se smetanou a vejcem
Zdroj: Autorský text, Healthline