Čatní se připravuje z nedozrálých rajčat, která by jinak možná zůstala bez využití, a proměňuje je v lahodnou přílohu, jež se skvěle hodí k masu, sýrům nebo grilovaným pokrmům. Tento recept nabízí nejen praktické zužitkování sezónních plodin, ale také inspiraci, jak zařadit nové chutě do své kuchyně.

Zelená rajčata, která už na záhonech nedozrají, se díky tomuto receptu promění v delikatesu, jež oživí jakýkoliv pokrm. Jeho příprava je navíc skvělým způsobem, jak si osvojit konzervační metody, které se v dnešní době opět dostávají do popředí.

Recept na čatní ze zelených rajčat

Ingredience pro přípravu

  • 1kg zelených rajčat
  • 1 kg červené cibule
  • 150 g rozinek
  • 3 stroužky česneku
  • 1/4 lžičky kajenského pepře
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 2 lžičky mořské soli
  • 500 g hnědého cukru
  • 1 l sladového octa

Postup přípravy

1. Nejdříve rajčata omyjeme, nakrájíme na malé kostičky a vložíme do hrnce.

Rajčata nakrájíme na kostičky.
Rajčata nakrájíme na kostičky.

2. Totéž provedeme s červenou cibulí a česnekem, který nasekáme nadrobno.

3. Nasekáme také rozinky a také přidáme do hrnce.

4. Ještě přisypeme cukr, sůl a koření a přilejeme ocet.

Přilejeme ocet a promícháme.
Přilejeme ocet a promícháme.

5. Jakmile máme všechny ingredience takto v hrnci, dobře promícháme a necháme vařit.

6. Jakmile je směs přivedena k varu, stáhneme plamen na polovinu a necháme pobublávat za občasného promíchání asi 2 hodiny.

Vaříme na střední stupeň cca 2 hodiny.
Vaříme na střední stupeň cca 2 hodiny.

7. Hotové chutney naplníme do sterilizovaných sklenic a očistíme jejich hrdla.

8. Sklenice uzavřeme víčky a vložíme do velkého hrnce s vařící se vodou.

9. Necháme zavářet asi 10 minut a poté vytáhneme sklenice z lázně.

10. Správně uskladněné chutney nám takto vydrží i 2 roky.

Chutney vydrží i 2 roky.
Chutney vydrží i 2 roky.

Co je vlastně chutney?

Chutney je tradiční omáčka nebo příloha, původem z indické kuchyně, která se vyznačuje výraznou sladkokyselou nebo pikantní chutí. Tato směs je často vyrobená z ovoce, zeleniny, cukru, octa a koření. Chutney může mít různou konzistenci – od jemných pyré až po hrubší směsi. Používá se jako doplněk k široké škále pokrmů, od grilovaných mas přes sýry až po vegetariánská jídla. Tradičně se podává s chlebem naan, rýží nebo smaženými plackami.

Zdroj: Zdroj: Lovely Greens



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest