V české kuchyni má tvaroh nezastupitelné místo. Je to samozřejmě dáno jeho jemnou chutí, ale také výživovými hodnotami. Tvaroh totiž obsahuje plnohodnotné bílkoviny, jež umí na dlouhou dobu zasytit, a také vápník pro zdraví kostí. Obsah tuku si můžeme regulovat sami, běžně lze koupit tučnější i lehčí varianty. Tvaroh je lehce stravitelný, proto patří k oblíbené potravě pro děti i například pro sportovce. Upravit jej lze naslano i nasladko. V dezertech vyniká jeho krémovost a přirozená sladkokyselost.
Koláč hotový raz dva
Tvarohový koláč na plech je českou klasikou, která se objevuje na našich stolech po celé generace. Klasickým základem je kynuté těsto, vláčné, nadýchané, voňavé. Vyžaduje ale čas, který leckdy nemáme. Proto je tu naše „blesková“ alternativa: koláč hotový během chvilky. Budete překvapeni tím, jak podbný je svému kynutému „bráškovi“!
Ingredience na těsto:
- Vejce – 2 ks;
- Cukr krystal – 180 g;
- Zakysaná smetana – 3 lžíce;
- Hladká mouka – 600 g;
- Kypřicí prášek – 1,5 čajové lžičky;
- Rozpuštěné máslo – 180 g.
Ingredience na náplň:
- Měkký tvaroh – 700 g;
- Vejce – 3 ks;
- Zakysaná smetana – 150 g;
- Cukr krystal – 300 g;
- Sůl – špetka.
Postup:
- V míse nebo v robotu s míchací metlou smíchejte vejce s cukrem, až se cukr rozpustí.
- Do vaječné směsi přidejte zakysanou smetanu.
- Lehce promíchejte.
- Přisypte prosátou mouku smíchanou s kypřicím práškem.
- Vypracujte těsto (v robotu bude patrně potřeba použít hnětací hák).
- Vlijte rozpuštěné máslo a uhněťte hladké těsto, které zpracujte v elastický bochánek.
- Na přípravu náplně smíchejte tvaroh s vejci, přidejte zakysanou smetanu, sůl a cukr.
- Pomocí mixéru (může být i tyčový) spojte do homogenní hmoty.
- Hlubší pekáč vymažte tukem, vložte do něj bochánek těsta, které roztáhněte po celém dně a stěnách až po okraj (vytvoříte takovou „vaničku“, která kopíruje tvar pekáče).
- Vložte náplň, rovnoměrně ji rozetřete.

Tvaroháček s drobenkou: Oblíbený koláč s přípravou, která není složitá. Na povrchu křupavý a výborný i s ovocem
- Pečte 35 minut v troubě předehřáté na 180 °C (horní a spodní ohřev).
- Tip: používáte-li horkovzduch, pečte při 160 °C. Dobu a teplotu pečení samozřejmě přizpůsobte své troubě.

Strouhaný koláč s tvarohem a vanilkou: Retro klasika z dětství, která znovu dobývá naše kuchyně

Koláč s meruňkami a tvarohem: Ideální k odpolední kávě
Zdroj: Autorský text, Healthline