Většina z nás má velmi ráda džemy k jakýmkoliv pokrmům. Od palačinek a lívanců, namazání na chleba jako sladkou snídani, až po použití jako ingredienci při pečení. Bohužel je dnes opravdu velký problém koupit v supermarketu kvalitní džem. Tím kvalitní myslíme pouze z ovoce a bez chemických konzervantů. Tento jahodový džem si připravíme ze tří ingrediencí bez jakékoliv chemie. Potřebujeme pouze jahody, cukr a citronovou šťávu. Připravte si ho opravdu hodně, protože jakmile džem ochutnáte, během prvních dní padne několik sklenic.
Recept na domácí jahodový džem
Délka sterilizace 10 minut.
Ingredience pro přípravu
- 1 kg jahod
- 550 g cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
Postup přípravy
1. Jahody si řádně omyjeme a odstraníme z nich stopky.
2. Jahody nakrájíme na trojúhelníčky a polovinu jahod vložíme do hrnce.
3. Tuto část v hrnci rozmixujeme na co nejjemnější pyré a přidáme cukr.
4. Vše dobře promícháme a přidáme zbytek jahod.
5. Promícháme a nyní vaříme na mírném ohni, dokud se nerozpustí cukr.
6. jakmile je cukr rozpuštěný, vaříme na nejvyšší stupeň za stálého míchání do zhoustnutí.
7. Pokud vznikne na hladině pěna, tu odstraníme.
8. Nakonec přilejeme citronovou šťávu a promícháme.
9. Do čistých sklenic nalejeme horký džem, ty ihned uzavřeme a otočíme dnem vzhůru na 30 minut.
10. Po 30 minutách zkontrolujeme poklepáním na víčko, zda jsou dobře uzavřené.
11. Pokud by některé nebyly správně uzavřené, vyměníme víčko.
12. Sklenice s džemem nyní sterilizujeme v horké 90°C vodě po dobu 10 minut.
13. Džem je ihned připravený k podávání.
Víte, jaký je rozdíl mezi džemem a marmeládou?
Džem, který jsme si připravili, se běžně vyrábí z ovoce jako jahody, maliny, meruňky, rybíz atd. Jeho hlavní definicí je způsob přípravy. Má totiž hrubší strukturu než marmeláda, obsahuje totiž větší kousky ovoce. Což je přesně náš případ.
Zato marmeláda se nejčastěji připravuje z ovoce jako pomeranče, citrony, grapefruity atd. Marmeláda je hustší a její struktura hladší. Obsahuje totiž nasekané nebo rozmixované kusy ovoce a kůry.