Tato nevšední lahůdka určitě zachutná hlavně milovníkům sladké cibulové chuti. Ovšem jak je cibule zdravá, tak také není její chuť úplně pro každého příjemná. Cibulové chutney sice její chuť zjemní a trochu pozmění, takže by stálo za to jí aspoň vyzkoušet. My, kteří rádi a často grilujeme, chutney často použijeme jako přílohu ke grilovanému masu. Dále k masům uzeným, či jako náplň do hamburgerů. Cibulové chutney lze jíst jak čerstvé, tak je sterilizovat a použít zrovna, když je potřeba a chuť.

Recept na Cibulové chutney s čerstvým tymiánem

Ingredience k přípravě

  • 6 ks cibule střední velikosti
  • 1 PL másla
  • čerstvý tymián
  • 2 PL hnědého nerafinovaného cukru
  • 1 KL balzamikového anebo vinného octu
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

1. Cibuli oloupeme a. nakrájíme na poloviční kolečka.

2. V kastrolu rozpustíme máslo a vsypeme cibuli, společně restujeme za míchání, než cibule nechytne zlatavou barvu, poté zalijeme octem, necháme krátce povařit a stáhneme plamen na nejnižší.

Cibuli nakrájíme a restujeme.
Cibuli nakrájíme a restujeme.

3. Přidáme cukr, tymián, sůl a pepř, promícháme a na slabém plameni necháme dusit cca 15 minut.

Zasypeme cukrem.
Zasypeme cukrem.
Zalijeme octem.
Zalijeme octem.

Doporučení

Povaříme.
Povaříme.

Hodláte li chutney konzumovat čerstvé, nechte je alespoň 30 minut odležet v lednici, aby se chutě propojili. Jinak je možné je naložit do sterilizovaných sklenic a zavařit, aby vydrželo na delší dobu.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest