Vyhýbáte se mouce a tak si myslíte, že tradiční dezerty jsou vám zapovězeny? Pak je tato roláda váš splněný sen! Místo mouky totiž použijeme kakao! Celou roládu pak naplníme šlehačkou a kolik do ní použijete cukru, to je na vaší chuti.

Rolády tradičně patří na české slavnostní stoly. Dnes ale nebudeme péct klasickou piškotovou roládu podle receptů našich babiček, ale zcela moderní, odvážnou roládu bez mouky, do které použijeme jen vejce, kakao a trochu cukru. Zkuste ji nesníst hned, jak ji srolujete, i když vás to bude lákat, ale nechte ji uležet do rána v lednici. Ztuhne, chutě se propojí a roláda bude ještě lepší.

Recept na kakaovou roládu bez mouky

Doba přípravy: 40 minut + chlazení

Co potřebujeme

Těsto:

  • 6 bílků
  • 6 lžic cukru moučka
  • 3 lžíce kakaa
  • 6 žloutků

Náplň:

  • šlehačka (množství podle velikosti rolády, cca 250–300 ml)
  • ztužovač do šlehačky (pro stabilitu při rolování)

Postup přípravy kakaové rolády bez mouky

1. Nejprve vyšleháme tuhý sníh, na tom si musíme dát extra záležet. Použijeme dobře odmaštěnou nádobu a metličky. Začneme šlehat bílky. Jakmile se objeví pěna, přidáme špetku soli.

2. Když je sníh opravdu tuhý, po lžičkách přidáme cukr a prošleháváme. Nakonec postupně vmícháme kakao a žloutky.

3. Těsto rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 10 minut.

4. Po vyjmutí z trouby těsto překlopíme na čistou vlhkou utěrku a srolujeme. Necháme vychladnout.

5. Šlehačku vyšleháme se ztužovačem. Roládu rozmotáme, bohatě potřeme a finálně srolujeme. Pevně utahujeme, aby měla hezký tvar.

6. Přes noc necháme odležet v lednici.

Tipy na zdobení

Roládu můžeme ozdobit kopečky šlehačky (rozhodně doma vyšlehané, žádné sprejové náhražky) a ovocem – hodí se například maliny či rybíz.

Obrázek k receptu na kakaovou roládu s krémem z mascarpone

Kakaová roláda s krémem z mascarpone a jahodami: Lehký dezert nejen pro slavnostní chvíle

Obrázek receptu na čokoládovou roládu s mramorovou náplní.

Čokoládová roláda s mramorovou náplní

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest