Tohle je jednoduchý dezert, který potěší na pohled i na chuť. Hodí se na oslavy, snídani i jen tak ke kávě. Má původ ve francouzské, italské i balkánské kuchyni, kde se podobné tvary pečou z kynutého, listového nebo filo těsta. U nás si získaly oblibu hlavně proto, že se dělají rychle, vypadají hezky a dají se plnit vším možným – čokoládou, ořechy, skořicí nebo ovocnou marmeládou.
Když mám chuť upéct něco sladkého a nechci trávit půl dne v kuchyni, sáhnu právě po těchto čokoládových květinkách z listového těsta. Potřebuju jen pár surovin a trochu trpělivosti při stáčení těsta – a za chvíli mám na plechu voňavé růžičky s čokoládovým středem, které vypadají, jako by se pekly pro slavnostní příležitost.
Recept na Čokokvět ze 3 surovin
Ingredience na přípravu Čokoládových květinek z listového těsta
- 2 platy rozváleného listového těsta
- Nutella nebo jiný lískoořiškový krém
- vejce na potření
Postup přípravy čokoládových květinek
1. Jeden plát těsta potřeme Nutellou a přikryjeme druhým platem.
2. Takto spojená těsta nakrájíme na širší pásy a polovinu z nich ještě každý široký pás na dva užší.
3. Všechny pásy stáčíme do spirály a pak stočíme do tvaru květinky na sebe. Vždycky jeden široký a dva užší.
4. Pokládáme na plech s pečícím papírem a potřeme rozkvedlaným vejcem
5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 stupňů cca 15 minut. Necháme vychladnout a poprášíme moučkovým cukrem.
Tipy na obměnu
Místo Nutelly můžete použít jakoukoliv jinou náplň a růžičky budou pokaždé jiné.
Sladké kynuté loupáčky s ořechovou náplní, které provoněly celé ráno
Nepečené nugeta řezy pouze ze 4 surovin
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková