Čokoládový kužel patří mezi dezerty, které mají schopnost udělat každý stůl lákavější a slavnostnější, jelikož už na první pohled vzbuzuje zájem. Tento lahodný čokoládový dezert láká už na první pohled – jeho elegantní kuželovitý tvar a tmavá, lesklá čokoládová glazura vytváří nezaměnitelnou kombinaci elegance a tradiční cukrářské zručnosti. Plněný čokoládový kužel se skvěle hodí nejen na Vánoce v rámci vánočních receptů, ale i na oslavy a speciální příležitosti, kdy si každý z hostů zaslouží svůj vlastní jedinečný sladký kousek.

Základem je jemné kakaové těsto a krémová náplň, která se krásně doplňuje s hořkosladkou čokoládou. V dezertu také naleznete chuť křupavých arašídů a karamelové vrstvy z cukru a másla, která dodává textura a hloubku chuti. Neodolatelný krém z tvarohového sýru, smetany a hořké čokolády přináší hladkou a jemnou strukturu, kterou doplňuje lehce našlehaná želatina pro dokonalou konzistenci.

Recept na dezert čokoládový kužel

Ingredience pro přípravu

Špička a kornout:

  • 230 g arašídů
  • 200 g cukru
  • 80 g másla
  • 130 ml smetany ke šlehání
  • 400 g hořké čokolády
  • 30 ml oleje

Tvarohovo smetanový Krém:

  • 500 g tvarohu
  • 150 g moučkového cukru
  • 350 g smetany ke šlehání
  • 60 g hořké čokolády
  • 15 g želatiny v prášku
  • 40 ml vody

Korpus:

  • 2 vejce
  • 70 g cukru
  • 45 g mouky
  • 40 g sladkého kakaa
  • 8 g prášku do pečiva

Postup přípravy

1. Do rozpuštěné čokolády s olejem přidáme 150 g opražených a nasekaných arašídů.

2. Z fólie si připravíme kornout, který vylejeme po stěnách čokoládou s ořechy a dáme do lednice na 30 minut ztuhnout.

Z fólie připravíme kornout.
Zdroj: Cookrate – Cakes, Z fólie připravíme kornout.

3. Cukr rozpustíme na pánvi na karamel, poté přidáme máslo a nakonec smetanu.

4. Přelejeme do mističky a necháme 30 minut zchladnout.

Karamel necháme zchladit v lednici.
Zdroj: Cookrate – Cakes, Karamel necháme zchladit v lednici.

5. Zbytek opražených celých arašídů vmícháme do zchladlého karamelu a vložíme do čokoládového kornoutu.

6. V další misce vyšleháme tvaroh s moučkovým cukrem, přidáme smetanu a opět vyšleháme.

7. Želatinu rozmícháme ve vodě podle návodu a 60 g hořké čokolády rozpustíme, následně je smícháme.

8. Smíchanou čokoládu se želatinou zašleháme do tvarohu a nandáme do kornoutu.

9. Ve větší misce rozšleháme vajíčka s cukrem na korpus a přidáme mouku, kakao a prášek do pečiva.

10. Těsto na korpus vylejeme do kulaté formy vyložené pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 10 minut.

Těsto nalejeme do formy.
Zdroj: Cookrate – Cakes, Těsto nalejeme do formy.

11. Z hotového korpusu vyřízneme kolo o stejném průměru jako má již naplněný kornout, který korpusem zakryjeme.

Korpusem zakryjeme kornout.
Zdroj: Cookrate – Cakes, Korpusem zakryjeme kornout.

12. Nakonec dáme kornout vychladit do mrazáku na 3 hodiny.

Obrázek receptu na čokoládový kužel.
Zdroj: Cookrate – Cakes, Recept na čokoládový kužel.

Čokoládový kužel a důvody, proč ho upéct

Když se pustíte do přípravy, nezískáte jen chutný dezert, ale také možnost kreativně pracovat s detaily. Tento recept vám dovolí experimentovat s různými druhy náplní – zkuste třeba pistáciový krém, malinovou náplň nebo kokosový krém. Čokoládový kužel sám o sobě působí velmi elegantně a snadno se stane ozdobou jakéhokoliv stolu. Jeho původ se váže na klasickou evropskou cukrařinu, kde různé tvary hrály významnou roli.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Write A Comment

Připnout na Pinterest